Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

H οδηγία Mητσοτάκη, πού καταλήγει ο Καραμανλής για το μέλλον του και η κίνηση Τσίπρα - Η δικαστική διαμάχη SKAG - Jumbo και το «διαζύγιο» των 250.000+1 ευρώ


 Επανεκκίνηση θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ετοιμάζεται για συγκεκριμένες κινήσεις αναστροφής του κλίματος. Μου έλεγαν χθες ότι σε σύσκεψη ειπώθηκε ότι οι επόμενες 10 εβδομάδες, ένα διάστημα 70 ημερών δηλαδή, εφόσον επιβεβαιωθεί το κυρίαρχο σενάριο για κάλπες στις 21 Μαΐου με ορίζοντα δεύτερης αναμέτρησης τις 2 Ιουλίου, είναι αυτές που θα κρίνουν την επιχειρούμενη «επανεκκίνηση».

Το πρωθυπουργικό χρονοδιάγραμμα

Το νέο χρονοδιάγραμμα, όπως ελέχθησαν σε αυτή την σύσκεψη, προβλέπει σε πρώτη φάση κλείσιμο της Βουλής για το Πάσχα στις 7 Απριλίου, ενώ η διάλυσή της και η προκήρυξη εκλογών προσδιορίζονται στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Στο σενάριο μετάθεσης του ορίζοντα κατά μία εβδομάδα, στις 28 Μαΐου, όπως κάποιοι κρατούν ανοιχτό, οι διαδικασίες θα τραβούσαν χρονικά μόνο για λίγες ημέρες.

Οι επόμενες ενέργειες

Σε ό,τι αφορά τις «απαντήσεις» για την τραγωδία, το Μαξίμου θέλει να δείξει ότι κινείται με προφίλ συνεννόησης και θεσμικά. Έπειτα από την ανακοίνωση μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και τραυματιών, με επιστολές σε κόμματα και Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, μεταβατικός μέχρι τις εκλογές υπουργός Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε διαθέσιμος για αναλυτική ενημέρωση, ενώ αναμένονται η πρόσκληση για την κάλυψη των θέσεων επικεφαλής σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ και τα πορίσματα από την τριμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA).

Η οδηγία Κυριάκου

«Να μιλάτε με ενσυναίσθηση, χωρίς συμψηφισμούς, με στόχο τη διαλεύκανση» είναι η πρωθυπουργική οδηγία, με δεδομένο το στοίχημα της ΝΔ να μεταφέρει αποτελεσματικά το μήνυμά της στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που -δημοσκοπικά- εμφανίζονται σε ψυχική απόσταση από το κυβερνών κόμμα.

Kοντά στην απόφαση να μην είναι τελικά υποψήφιος ο Καραμανλής

Σας ενημέρωσα και χθες για τη μάχη που γίνεται στο γαλάζιο παρασκήνιο σχετικά με την συμμετοχή ή όχι του Κώστα Αχ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Μαθαίνω από καλή πηγή ότι ο πρώην υπουργός είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση και βρίσκεται κοντά στην απόφαση να μην είναι τελικά υποψήφιος.

Η συνέντευξη Τσίπρα

Γέφυρες και στα ΜΜΕ που ήταν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ρίχνει ο Αλέξης Τσίπρας και απόψε κάνει το άλμα και παραχωρεί συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜEGA. Ο πρώην πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις της Ράνιας Τζίμα και του Γιάννη Πρετεντέρη, κάνοντας μια MEGAλη κίνηση στην σκακιέρα των ΜΜΕ, όπως έλεγε κεντρικό στέλεχος, με την απόφασή του να εμφανιστεί σε ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η παρέμβαση της Ομπρέλας

Πρόγραμμα ακούμε από το ΣΥΡΙΖΑ και πρόγραμμα δε βλέπουμε. Ε, έτσι αποφάσισε η αριστερή τάση του κόμματος η Ομπρέλα να βγάλει το δικό της. Η «φιλοσοφία» του κειμένου είναι η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των λαϊκών τάξεων και η ανακατανομή της ισχύος μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Οι υπογράφοντες αφήνουν και αιχμές σημειώνοντας: «Το ζήτημα της μεθόδου είναι σπουδαίο για τη σύνθεση του κυβερνητικού προγράμματος. Κατά τη γνώμη μας, η συγκρότηση του προγράμματος δεν είναι αποκλειστική υπόθεση εμπειρογνωμόνων ή επιτελείων. Είναι μια πολιτική διαδικασία που εμπλέκει τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής, τις οργανώσεις του κόμματος τα μέλη και τους φίλους του κόμματος που εργάζονται στο πεδίο».

Οι υπογράφοντες

Στη σύνθεση του κειμένου συνέβαλαν τα παρακάτω μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ: Ειρήνη Αγαθοπούλου, Βάλια Αρανίτου, Ερρίκος Βεντούρας, Αννέτα Καβαδία, Έφη Καλαμαρά, Κώστας Καλωνιάτης, Μαρία Καραμεσίνη, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Όλγα Μπαλαούρα, Χριστίνα Μπαριτάκη, Όλγα Νάσση, Ανδρέας Ξανθός, Χαρά Ματσούκα, Γιάννης Μπασκόζος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Έλενα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Έφη Παρίση, Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν, Μάκης Σαπουτζόγλου, Ινώ Σιώζου, Γιώργος Σταμπουλής, Μιχάλης Σταυρουλάκης, Μανώλης Τερροβίτης, Γιώργος Τοζίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Τσιτσικάς, Θεανώ Φωτίου, Άννα Χατζησοφιά, Στέλλα Ψαρρά, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Τσέκερης, Ερμίνα Κυπριανίδου. Τη «συναρμολόγηση» των κειμένων με οικονομία λέξεων ανέλαβαν οι Δημήτρης Τσέκερης, Βασίλης Ρόγγας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

Συνύπαρξη Πασόκων και Συριζαίων

Μια εξαιρετική Εκδήλωση με τίτλο «Η λειτουργία του Κράτους Δικαίου Σήμερα» έγινε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με ομιλητές τους: Αντώνη Ρουπακιώτη, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης, Νικόλαο Παπασπύρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ, Διονύσιο Φιλίππου, Δικηγόρο, Επίκουρο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΔΠΘ και
Εισηγητή/Συντονιστή τον Ηλία Νικολόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Δημήτρης Βερβεσός και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Π. Ιωάννης Βούτας. Παρέμβαση έκανε ο Φίλιππος Δωρής, Ομότιμος Καθηγητής Αστικού Δικαίου. «Συνομολογούμε όλοι ότι Κράτος έχουμε. Κράτος Δικαίου εχουμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Ρουπακιώτης σε μια χειμαρρώδη ομιλία που καταχειροκροτήθηκε. Στην αίθουσα υπήρχαν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, νυν βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης και ο Θεμ. Ξανθόπουλος, υποψήφιοι όπως Στέφανος Τζουμάκας και Γιάννης Μαντζουράνης, κα αλλά και αρκετοί δικηγόροι που κινούνται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ιονική Ξενοδοχειακή: 250.000+1 ευρώ το κόστος του «διαζυγίου» με το Funky Gourmet

Στις 250.000 και ένα ευρώ ανήλθε το κόστος που κλήθηκε να πληρώσει η εταιρεία Ιονική Ξενοδοχειακή, συμφερόντων της ΤΕΜΕΣ (όμιλος Κωνσταντακόπουλου) και των Αράβων πολυεκατομμυριούχων, Olayan. Το συγκεκριμένο κόστος προέκυψε από την πώληση των εταιρικών μεριδίων που κατείχε η εταιρεία στην εταιρεία Φάνκυ Γκουρμέ Εστιατόρια ΕΠΕ, εταιρεία γνωστή για το πολυβραβευμένο εστιατόριο Funky Gourmet, των Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και Νίκου Ρούσσου. Θα θυμίσουμε ότι οι δύο σεφ και εστιάτορες είχαν συμφωνήσει προ πανδημίας για την δημιουργία ενός εστιατορίου Funky Gourmet στο ξενοδοχείο Hilton. Στην πορεία όμως η έλευση της πανδημίας αλλά και η αλλαγή των σχεδίων για την αξιοποίηση του εμβληματικού ξενοδοχείου, με την δημιουργία του νέου ξενοδοχείου Conrad αλλά και πολυτελών κατοικιών υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences (όλα brands της Hilton), οδήγησε τελικά σε αποεπένδυση της Ιονικής Ξενοδοχειακής από το Funky Gourmet και σε αλλαγή δεδομένων ως προς το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Και τυπικό «τέλος» για την πολυεθνική Pipelife από την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η εκκαθάριση της πολυεθνικής εταιρείας Pipelife στη Θήβα όπως μαθαίνω από ανθρώπους της αγοράς. Η επιχείρηση που είχε διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Θήβα τον Μάρτιο του 2021, προχώρησε στη συνέχεια σε όλες τις κινήσεις που απαιτούνταν για να «μηδενίσει» και τυπικά την παρουσία της στην Ελλάδα. Η πολυεθνική βιομηχανία που διατηρεί παρουσία σε σχεδόν 30 χώρες πανευρωπαϊκά και έχει δραστηριότητα στην παραγωγή σωλήνων για οικιακή χρήση και οικοδομή αλλά και για τον αγροτικό τομέα, είναι η μία από τις τρεις πολυεθνικές που αποεπένδυσαν από την Βοιωτία το τελευταίο διάστημα, κλείνοντας εργοστάσια. Οι άλλες δύο είναι η Tupperware και η Schneider Electric.

Στον Άρειο Πάγο η SKAG για τα τετράδια της Jumbo

Μία υπόθεση με πολλά επεισόδια εξέλιξης αποτελεί η «διαμάχη» της βιομηχανίας παραγωγής σχολικών τετραδίων, SKAG, με τον όμιλο Jumbo του Απόστολου Βακάκη. Όπως μου λένε πηγές προσκείμενες στην πρώτη, αυτή την περίοδο έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά σε υπόθεση αντιγραφής τετραδίων από τη Jumbo, τα οποία κατά το παρελθόν παρήγαγε η SKAG για λογαριασμό της. H SKAG έχει ζητήσει την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, η οποία επικύρωνε προηγούμενη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και δικαίωνε μεν ηθικά την εταιρεία τετραδίων αλλά όχι και οικονομικά, καθότι το πρόστιμο που επέβαλε στη Jumbo ήταν μόλις 6.815 ευρώ. Επόμενο βήμα για τη SKAG εάν δεν δικαιωθεί από τον Άρειο Πάγο -όπως τουλάχιστον διατείνονται τα στελέχη της- θα είναι η προσφυγή της στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Σε μία κλωστή η τύχη των Παγωτών Δωδώνη

Στα χέρια της εταιρείας διαχείρισης οφειλών, Intrum, αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται όπως πληροφορούμαι αυτή την περίοδο η υπόθεση που αφορά στην πώληση της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη. Εκείνες είναι που θα αποφασίσουν εάν θα υπάρξει νέος διαγωνισμός για την πώληση του δικτύου των καταστημάτων και του εμπορικού της σήματος σε νέο ενδιαφερόμενο επενδυτή. Την προηγούμενη διαδικασία είχε τρέξει η Grant Thornton, με προτιμητέα επενδύτρια την εταιρεία First Runner, συμφερόντων του επιχειρηματία Αλέξανδρου Κατσιώτη, επικεφαλής του εισηγμένου ομίλου ΕΛΓΕΚΑ. Στην πορεία όμως η First Runner αποφάσισε να αποσύρει το ενδιαφέρον της και όπως είχε αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση «δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών». Η τύχη της Παγωτά Δωδώνη που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα κρέμεται πλέον σε μία κλωστή, με τις πιθανότητες εξαγοράς της από κάποιον επενδυτή να ελαχιστοποιούνται. Θυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι όπως η Γρηγόρης Μικρογεύματα ή ο όμιλος Quest του Θεόδωρου Φέσσα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει και τότε ευτυχής κατάληξη.

Inventio: Νέες επενδύσεις μετά την εξαγορά της Beinoglou από τον βραχίονα της ΗΙG Capital στην Ελλάδα

Μου λένε κάποιοι που γνωρίζουν τα πράγματα ότι η Inventio, εταιρεία στην οποία συμμετέχουν η HIG Capital και εκπροσωπεί ξένα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα, ότι πρόσφατα έκανε μία κίνηση επένδυσης σε ξενοδοχειακή επιχείρηση στη Ρόδο. Στις πολύ πρόσφατες κινήσεις της είναι η εξαγορά της Orphee Beinoglou στον τομέα των logistics, ενώ μία διαδικασία που επίσης «τρέχει» και έχει ενδιαφέρον είναι η αξιοποίηση του real estate χαρτοφυλακίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Περισσότερα προσεχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις