Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Πούτιν: H αμύθητη περιουσία και οι… κρυφοί λογαριασμοί

 


Δεν υπάρχει επίγνωση της πραγματικής περιουσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά ένα νέο δικαστικό θέμα στην Ελβετία μπορεί να αποκαλύψει τα μέσα που χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος για να αποκρύψει τα πλούτη του.

Η κυβέρνηση στην Ελβετία ετοιμάζεται να φέρει στα δικαστήρια τέσσερις τραπεζίτες από τη Gazprombank που κατηγορούνται ότι βοήθησαν τον Σεργκέι Ρολντούγκιν, ένα πολιτικά εκτεθειμένο άτομο, γνωστό και ως “το πορτοφόλι του Πούτιν”, να καταθέσει στην Ελβετία εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Η κατηγορία τους είναι η ελλιπής εποπτεία στις οικονομικές συναλλαγές, καθώς δεν ερεύνησαν επαρκώς κατά πόσον ο Ρολντούγκιν ήταν ο πραγματικός κάτοχος συγκεκριμένων λογαριασμών. Η δίκη θα διεξαχθεί στις 8 Μαρτίου.

Οι δικαστικοί ερευνητές στην Ελβετία ελπίζουν ότι μια δικαστική υπόθεση θα φωτίσει τους τρόπους που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να κρύβει τα πλούτη του. Τέσσερις τραπεζίτες, που εργάζονταν στην Gazprombank, κατηγορούνται ότι βοήθησαν στη μεταφορά εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε λογαριασμούς στην Ελβετία που ανήκαν σε άνθρωπο του στενού κύκλου του Πούτιν.

Οι δικαστικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν διαθέτει τεράστια περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται άνθρωποι του περιβάλλοντός του, ενώ τα επίσημα εισοδήματά του ανέρχονται σε λίγο πάνω από 100.000 ελβετικά φράγκα.

Ο Ρολντούγκιν αποτελούσε μία από τις κύριες μορφές που αποκαλύφθηκαν στα Panama Papers, τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν το 2016 και αποκάλυπταν λεπτομερώς τους κατόχους εταιρειών που είχαν εδρεύσει σε φορολογικούς παραδείσους. Σύμφωνα με την έρευνα δημοσιογράφων, ο Ρολντούγκιν και άλλα άτομα που συνεργάζονταν στενά με τον Πούτιν είχαν σημαντικά μερίδια σε ρωσικές εταιρείες, υπονοώντας ότι ο Πούτιν ίσως να είναι πιο πλούσιος από ό,τι δηλώνουν οι επίσημες πηγές.

Η περίπτωση της Gazprombank βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δικαστικής υπόθεσης στην Ελβετία, η οποία ίσως αποκαλύψει περισσότερα για τον κρυφό πλούτο του Πούτιν. Ο Ρολντούγκιν, ο οποίος είναι νονός της κόρης του Πούτιν, αποτέλεσε μία από τις βασικές μορφές που αποκαλύφθηκαν στα Panama Papers. Η έρευνα δημοσιογράφων αποκάλυψε σημαντικά μερίδια του Ρολντούγκιν και άλλων στενών συνεργατών του Πούτιν σε ρωσικές εταιρείες, υπονοώντας ότι ο Πούτιν ενδέχεται να είναι πιο πλούσιος από ό,τι υποδηλώνουν τα επίσημα στοιχεία.

Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας δήλωσε το 2018 ότι η Gazprombank παραβιάζει σοβαρά τις απαιτήσεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνέστησε τη διενέργεια ποινικής έρευνας. Το παράρτημα της Gazprombank στην Ελβετία περιόρισε τις δραστηριότητές της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει διαπιστωθεί ότι έχει πολυτελείς περιουσίες όπως παλάτια στη Μαύρη Θάλασσα και κοντά στη λίμνη Βαλντάι, σούπερ γιοτ και πολλά πανάκριβα ρολόγια. Οι κριτικοί του Πούτιν εκτιμούν ότι οι περιουσιακές του καταθέσεις ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Παλαιότερα, ο οικονομολόγος Μπιλ Μπράουντερ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hermitage Capital Management, είχε καταθέσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν εκτιμώνται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο


Πηγή: Any-news

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις