Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

ΗΠΑ-Ουκρανία θα "χτυπήσουν" την Κριμαία μετά την HTTA στο Μπακχμούτ-Πως θα αντιδράσει ο Πούτιν;


 Παναγιώτης Νάστος

Οι Ρώσοι αντιλαμβανόμενοι ότι η Κριμαία είναι η μόνη περιοχή όπου μπορεί ο Ουκρανικός στρατός να εκδηλώσει επιθετική ενέργεια μείζονος κλίμακας,

έχουν προβεί στην δημιουργία διαδοχικών γραμμών αμύνης, τόσο από την κατεύθυνση του Χερσώνα, όσο και κατά μήκος της  Δυτικής ακτογραμμής στην περίπτωση τυχόν αποβατικής ενέργειας

Οπόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με την ολοκληρωτική κατάληψη του Μπακχμούτ να είναι θέμα ωρών ή  ημέρας  από τους Ρώσους και τον κύριο όγκο των  Ουκρανών υπερασπιστών του να επιχειρεί να διαφύγει συντεταγμένα  από την κύκλωση και καταστροφή του.

Το Ντονμπάς θα πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια των Ρώσων

Το ερώτημα είναι αν αυτή  η Ρωσική νίκη, αποτελέσει το έναυσμα για να ωθήσουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία να ενεργήσει επίθεση στην Κριμαία και αν γίνει αυτό,  ποια θα είναι η Ρωσική αντίδραση στη συνέχεια.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι τυχόν επίθεση των Ουκρανών στην Κριμαία είναι κόκκινη  γραμμή για τον Πούτιν, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες η Ρωσία  στη συνέχεια να επιτεθεί σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ  αντιλαμβάνονται πλέον πόσο δύσκολο είναι  για τους Ουκρανούς να  συνεχίζουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να διατηρήσουν τα εδάφη τους στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ενώ οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία απέτυχε να επιτύχει τους αρχικούς της στόχους και να αναγκάσει μια κυβερνητική αλλαγή στο Κίεβο, η μακροπρόθεσμη εικόνα φαίνεται ενοχλητική καθώς οι Ρώσοι όχι μόνο έχουν βελτιώσει τις τακτικές τους αλλά και δείχνουν πρόθυμοι να πληρώσουν τοόποιο  τίμημα για να συντρίψουν  τον στρατό της Ουκρανίας εκεί.

Ομοίως, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα από μερικά χρόνια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών και εξοπλισμού τους , ενώ οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν θέσει την αμυντική τους παραγωγή σε πλήρη απασχόληση, μέρα και νύχτα, εφοδιάζοντας τις μαχόμενες δυνάμεις τους συνεχώς.

Η αλλαγή στρατηγικής ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Υπάρχουν δύο βασικά σήματα μιας πιθανής αλλαγής της στρατηγικής ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που είναι αντιληπτά αν καταλάβουμε ότι το ΝΑΤΟ, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, κάνει αυτό που λένε οι ΗΠΑ ότι πρέπει να κάνει.

Οι νέες παραδόσεις ειδικών τύπων πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας στο Κίεβο,  είναι το πρώτο μήνυμα.

Το δεύτερο, είναι η δημοσιοποιημένη αλλαγή από την υφυπουργό Εξωτερικών για τις Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ,  να ευνοήσει την εκ νέου εστίαση στην ανακατάληψη της Κριμαίας , με μια νέα ουκρανική επίθεση.

Η άποψη της Nuland δεν υποστηρίζεται πλήρως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή το Πεντάγωνο, κυρίως λόγω ανησυχίας ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να επιτεθεί στις δυτικές γραμμές εφοδιασμού ως αντίποινα, οδηγώντας σε έναν ευρύτερο πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη, ξεκινώντας από την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είναι γνωστό ότι ανησυχεί για μια ευρύτερη σύγκρουση, αλλά μπορεί κάλλιστα να έχασε από την Νούλαντ.

Τα στοιχεία ότι η Νούλαντ κέρδισε, ξεκινούν από το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα όπλων μεγάλης εμβέλειας για την Ουκρανία και στέλνει επίσης κινητό εξοπλισμό γεφυροποιίας που θα μπορούσε να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό να επιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις σε μια επίθεση στην Κριμαία.

Μια τέτοια επιχείρηση θα ξεκινούσε με  μπαράζ βομβαρδισμού με αεροσκάφη και πυροβολικό,  με παντός τύπου συμβατικών πυρομαχικών (JADAM),  ΠΕΠ HIMARS , με βόμβες (GLDSB) και βολές πυροβολικού.

Στη συνέχεια θα εξελισσόταν σε χερσαία επίθεση κατά της Κριμαίας.

Το πρόβλημα των μαχητικών αεροσκαφών

Το λειτουργικό πρόβλημα είναι ότι αυτό το σενάριο θα απαιτούσε μαχητικά αεροπλάνα που μπορούν να πετάξουν σε μεγάλα ύψη περίπου 30.000 ποδιών πριν εκτοξεύσουν τις JDAMS. Κάτι τέτοιο  ωστόσο θα απαιτούσε αεροσκάφη που θα πετούσαν σε μεγάλο ύψους  πτήσης.

Αυτό θα σήμαινε η  Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα MIG-29 της, αλλά της έχουν απομείνει λίγα από τα μαχητικά.

Έτσι, οι πιο πρόσφατες παραδόσεις όπλων μπορεί να περιλαμβάνουν, με κάποια μορφή δυτικά αεροσκάφη που πιθανώς θα  πετούν από πιλότους του ΝΑΤΟ.

Αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεση κήρυξη πολέμου, όπως καταλαβαίνουν τόσο ο Blinken (που είναι εναντίον του) όσο και η Nuland (που είναι υπέρ αυτού).

Για να ξεκινήσει μια τέτοια επίθεση, για παράδειγμα μόλις αυτό το Μάιο, δεν υπάρχει εναλλακτική  δυνατότητας από τη χρήση δυτικών αεροσκαφών.

Υπάρχει δικομματική υποστήριξη του Κογκρέσου για τα F-16 για την Ουκρανία, αν και αυτή η υποστήριξη είναι να τα πετάξουν οι Ουκρανοί, κάτι που είναι απίθανο τους επόμενους τρεις μήνες.

Τι μέλλει γενέσθαι

Το θέμα  της επίθεσης στην Κριμαία  φαίνεται ότι αποφασίστηκε  κρίνοντας από τις νέες αποστολές όπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Έτσι  ενώ δεν έχει ληφθεί καμία δημοσιευμένη απόφαση και ο Μπάιντεν έμεινε σιωπηλός, ο εξοπλισμός που αποστέλλεται θα μπορούσε να προορίζεται μόνο για την επίθεση  στην Κριμαία, αφού  οι ΗΠΑ στέλνουν βόμβες μεγάλης εμβέλειας , πυροβολικό καθώς και  τον απαραίτητο εξοπλισμό γεφύρωσης .

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι  φαίνεται να υπάρχει πολύ μικρή αντίθεση των ΗΠΑ στο σενάριο που θα μπορούσε γρήγορα να εξελιχθεί σε γενικό πόλεμο στην Ευρώπη.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Πούτιν  θα επιχειρήσει να αποφύγει μια Ουκρανική επίθεση στην Κριμαία, ενεργώντας νωρίτερα  επιθετικά είτε προς Σούμι είτε προς Χάρκοβο ,συνεχίζοντας παράλληλα την κατάληψη των εδαφών του Ντονμπάς.

Σκοπός του Ρώσου Προέδρου θα  είναι, να αναγκάσει τους Ουκρανούς να εμπλέξουν τις εφεδρείες τους στην Ανατολική Ουκρανία, υπερασπιζόμενες τα πάτρια εδάφη  και όχι να επιτεθούν στην Κριμαία.

Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε σε σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον θα αμυνθεί στην Κριμαία, όπου ήδη οι  Ρώσοι αντιλαμβανόμενοι ότι είναι η μόνη περιοχή όπου μπορεί ο Ουκρανικός στρατός να εκδηλώσει επιθετική ενέργεια μείζονος κλίμακας, έχουν προβεί στην δημιουργία διαδοχικών γραμμών αμύνης , τόσο από την κατεύθυνση του Χερσώνα, όσο και κατά μήκος της  Δυτικής ακτογραμμής στην περίπτωση αποβατικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις