Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Απεργιακός πυρετός την Τετάρτη - Πώς θα Kινηθούν τα Mέσα Mεταφοράς


 Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν στην 24ωρη γενική απεργία που έχει κηρυχθεί αυτή την Τετάρτη 8 Μαρτίου, με επίκεντρο το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και βασικό αίτημα την ασφάλεια στις μετακινήσεις.

24ωρη στα λεωφορεία - 6ωρη λειτουργία στο μετρό

Τα σωματεία των εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού στη ΣΤΑ.ΣΥ., την προμήθεια όλων των αναγκαίων ανταλλακτικών και την αποκατάσταση όλων των συρμών.

Δηλώνουν «βαθιά συγκλονισμένοι από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, για να μην περάσει το έγκλημα των Τεμπών στη λήθη και για να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους»

Για να διευκολύνουν τους πολίτες που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, οι συρμοί θα κυκλοφορήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς καλούν στη συγκέντρωση στις 13.00 στην πλατεία Συντάγματος

«Χειρόφρενο» τραβούν επίσης τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στην Αττική καθώς στην 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι σε αυτά, όπως έγινε γνωστό μέσω του Σωματείου Τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν (μέχρι και την Τετάρτη) τα τρένα και ο προαστιακός μετά τις αποφάσεις των σωματείων εργαζόμενων της Ηellenic Train να συνεχιστεί η απεργία στον σιδηρόδρομο.

Κατά τη συνεδρίαση των σωματείων εργαζομένων της Hellenic Train, αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων τονίζοντας ότι «δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται». Ζητούν από τους αρμόδιους φορείς «να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των σχετικών μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία».

Δεμένα πλοία στα λιμάνια

24ωρης απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά έχει ανακοινώσει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Στην απεργιακή κινητοποιήση με 24ωρη απεργία έχει κηρύξει και η ΠΕΝΕΝ, συμμετέχοντας στην παμπειραϊκή απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με σύνθημα «παλεύουμε για ασφαλείς δημόσιες συγκοινωνίες στην ακτοπλοΐα, στον σιδηρόδρομο και σε όλα τα ΜΜΜ. Διεκδικούμε αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες. Υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις».

ΑΔΕΔΥ

Το χορό των κινητοποιήσεων άνοιξε η ΑΔΕΔΥ που κλιμακώνει της αντίδρασή της κατά των ιδιωτικοποιήσεων ζητώντας παράλληλα «να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών». Η τριτοβάθμια οργάνωση των Δημοσίων Υπαλλήλων μετατρέπει τη στάση εργασίας για την «ημέρα της Γυναίκας» σε γενικευμένη κινητοποίηση των εργαζομένων.

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφοριακών (ΠΟΕ ΔΟΥ). Με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενώνοντας τις φωνές τους με όλη την κοινωνία που απαιτεί να μπει τέλος στην Ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Υποδομών και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών.

«Να απαιτήσουμε να μπει τέλος στις πολιτικές που στο όνομα του κέρδους φτωχοποιούν, αλλά και θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές», σημειώνει η ΠΟΕ ΔΟΥ.

Από την πλευρά της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), στο δικό της κάλεσμα αναφέρει μεταξύ ότι «εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις». Ανάλογο είναι και το κάλεσμα της ΟΛΜΕ.

To Eργατικό Κέντρο Αθήνας, αναφέρει: «Καμία συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία, των πολιτικών προσώπων, που φέρουν ευθύνες» και προκηρύσσει 24ωρη απεργία.

Στον αγώνα ρίχνεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση η οποία «δεν δίστασε το Σάββατο, τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας» καλώντας στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Στις επάλξεις και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) με 24ωρη απεργία. 

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ

«Σκουπίζουμε τα δάκρυα, σφίγγουμε τα δόντια και το στομάχι και σπάμε την σιωπή», λένε οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, το Σωματείο των οποίων καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μαρτίου στην πλατεία Αταλάντης.

«Για τα παιδιά που άδικα, δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Για τους γονείς που περίμεναν, αλλά δεν έγινε ποτέ  το τηλεφώνημα από το «βλαστάρι» τους. Για την φτώχεια γυναίκα, γιαγιά, μάνα και θυγατέρα που με θυσίες στέκεται σε μία  άνιση κοινωνία. Για τους νέους που θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν κυνηγώντας τα όνειρά τους».

Και θυμίζουν ότι οι σιδηρόδρομοι απαξιώθηκαν με τον ίδιο τρόπο που απαξιώθηκε και η ΛΑΡΚΟ με επιχειρήματα περί «κρατικοδίαιτων εργαζομένων» και «επενδύσεων».

«Ο σιδηρόδρομος και η ΛΑΡΚΟ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως και τα ναυπηγεία, η ΕΛΒΟ, οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι τηλεπικοινωνίες, η ΔΕΗ και συνολικά οι υποδομές που δίνονται από όλες τις κυβερνήσεις για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Όλα αυτά εκποιήθηκαν, γεμίσαμε ανέργους και κάτεργα, ζούμε την σημερινή κατάσταση έχοντας οι κυβερνήσεις “δεξί χέρι” μεγάλη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που παίρνουν κατεύθυνση και τα παρουσιάζουν ως “ζημιογόνα”, που τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τα αιτήματα, είτε δεν τις προβάλλουν, είτε με το αφήγημα “έχετε δικαίωμα στην απεργία, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην εργασία, κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές κτλ”, ενεργοποιούν το κοινωνικό αυτοματισμό», σημειώνουν.

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, θα συμμετάσχουν με πεντάωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί και έως τις 6 το απόγευμα, στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις