Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Δυσαρέσκεια στην Kυβέρνηση για όσους κρύβονται, ο προβληματισμός στο ΣΥΡΙΖΑ και το Tηλεφώνημα Ανδρουλάκη στον Σημίτη

 Το Diorama II και η είσοδος του Δαυίδ στο νέο επενδυτικό σχήμα - Πού έπεσε έξω ο Βακάκης;

Πώς αλλάζουμε το κλίμα; Αυτή η ερώτηση κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό που συζητήθηκε μεταξύ άλλων, όπως έμαθα, είναι ότι οι δυσαρεστημένοι δεν κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αλλά στέκονται στη λεγόμενη γκρίζα ζώνη. Πρόκειται, όπως μου είπε εκλογολόγος που μιλάει τακτικά με το πρωθυπουργικό επιτελείο, για εκλογείς που είχαν στηρίξει τη ΝΔ το 2019 και μέχρι πρόσφατα στήριζαν την κυβέρνηση. Σήμερα, αναζητούνται τρόποι διαφυγής.

Η εντολή Μητσοτάκη

Σε αυτό το γενικευμένο κλίμα της πολιτικής απαξίωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί λύσεις για να αλλάξει το κλίμα. Η εντολή του είναι σαφής και αφορά την εμφάνιση στα ΜΜΕ των υπουργών. Ο ίδιος ζήτησε να εμφανίζονται μόνο όσοι μπορούν να σταθούν με επάρκεια και να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πίεση που τους ασκείται. Ο πρωθυπουργός έμαθα, πάντως, ότι είναι δυσαρεστημένος με αρκετούς που δεν έχουν βγει και κρύβονται.

Η λευκή απεργία

Επ’ αυτού μου έλεγαν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες της ΝΔ ότι παρατηρείται λευκή απεργία των κυβερνητικών βουλευτών που αποφεύγουν να εμφανιστούν στα ΜΜΕ και αρνούνται προσκλήσεις που δέχονται. Κάτι σαν… ας βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά οι άλλοι. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος Γκρίνμπεργκ είναι ξεκάθαρος. Πρέπει να αλλάξει η ατζέντα.

Γιατί δεν τραβάμε;

Αφήνουμε λίγο την κυβέρνηση και πάμε στην αξιωματική αντιπολίτευση, για να σας πληροφορήσω για τη γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν καρπώνεται το κόμμα από την πτώση της ΝΔ. «Γιατί δεν τραβάμε;» είναι μια από τις ερωτήσεις και ακούγεται δειλά δειλά και κριτική στην ηγετική ομάδα.

Σημίτης με Ανδρουλάκη

Η χθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη συζητήθηκε έντονα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό διότι είπε αλήθειες, άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση και στήριξε πλήρως τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και έμαθα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του τηλεφώνησε για να τον ευχαριστήσει.

Η φωτογραφία και οι αντιδράσεις

Social media. Η χαρά του κόσμου. Τι έγινε χθες στο βράδυ στη σελίδα του Κώστα Μπακογιάννη στο facebook; Ο δήμαρχος Αθηναίων άλλαξε τη φωτογραφία του προφίλ του με το πρόσωπό του και του την έπεσαν διάφοροι με σχόλια στη λογική, «αυτό σε ενδιέφερε τώρα σε ημέρες πένθους». Η ανάρτηση είχε κάποια στιγμή περίπου 5 χιλιάδες αντιδράσεις. Likes, καρδούλες, το σήμα της οργής, της λύπης, κλπ αλλά και 1.200 σχόλια – κάθε τύπου. Κάπου στις 2 τα ξημερώματα άλλαξε, ξανά, τη φωτογραφία του προφίλ του με κάτι ουδέτερο αυτή τη φορά, σβήστηκε η ανάρτηση για την αλλαγή του προφίλ και όποιος το είδε το είδε…

Σήμερα η εμφάνιση του Βακάκη στην γενική συνέλευση της Jumbo

Περνάω στα επιχειρηματικά τώρα. Ο πρόεδρος του ομίλου Jumbo, μας έχει συνηθίσει για τις «κοφτερές» του τοποθετήσεις και δηλώσεις που προκαλούν συζητήσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που συχνά αναμένουν τις επιδραστικές του ομιλίες και σήμερα θα είναι μία ακόμα μέρα που κάτι τέτοιο πιθανότατα θα συμβεί. Οξυδερκής και ετοιμόλογος σχολιάζει πάντα ό,τι συμβαίνει στην επικαιρότητα με τον δικό του τρόπο. Όμως μέχρι στιγμής έπεσε έξω σε κάτι. Και σήμερα που θα τον δω από κοντά θα επιδιώξω να τον ρωτήσω. Τον προηγούμενο Μάιο, του 2022, ο Βακάκης μιλούσε για μία «τέλεια καταιγίδα» που ερχόταν στην αγορά από τον πληθωρισμό. Και μάλιστα μιλούσε για χαμένες χρονιές, καθώς παρουσιαζόταν άκρως απαισιόδοξος για τα μελλούμενα. Η μέχρι στιγμής πραγματικότητα τον διέψευσε. Και η σημερινή γενική συνέλευση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο γίνεται για ένα βασικό λόγο: αφενός για να επιβεβαιώσει την εκρηκτική πορεία της εταιρείας του, η οποία τον Ιανουάριο του 2023 τις αύξησε κατά 45% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Κι αν αυτό δεν σας λέει τίποτα γιατί πέρυσι τον Ιανουάριο επικράτησε η ακραία κακοκαιρία και το λιανεμπόριο γονάτισε, τότε αρκεί να σας πω ότι στη σημερινή γενική συνέλευση ο Βακάκης και τα μέλη της διοίκησής του έχουν συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για να διανείμουν μέρισμα από τα κέρδη που ανέρχεται σε μεικτό ποσό 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Καθόλου άσχημα θα μπορούσα να πω. Τα νεότερα όμως από αύριο που θα τον συναντήσω και από κοντά και θα σας μεταφέρω το κλίμα.

Το Diorama II, o Δαυίδ και η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης

Τελευταία ακούω κάτι αρκετά ενδιαφέρον. Ο πληροφοριοδότης μου λέει ότι στο νέο Diorama II, το επενδυτικό fund στο οποίο γνωρίζουμε ότι στον πρώτο του κύκλο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και θεσμικοί επενδυτές όπως η EBRD, έχει μπει αυτή τη φορά και ο Χάρης Δαυίδ. Για να βοηθήσω λίγο να φρεσκάρετε τη μνήμη σας, το Diorama I που προηγήθηκε, επένδυσε χρήματα και απέκτησε μετοχές σε εταιρείες όπως η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η Viva του Καρώνη, την οποία εξαγόρασε η JP Morgan το 48,5% έναντι τιμήματος 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η εταιρεία ελαίων Μινέρβα και πολλές ακόμη γνωστές επιχειρήσεις. Ας έρθουμε τώρα στο προκείμενο: Η είσοδος του Δαυίδ στο νέο επενδυτικό σχήμα, θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον. Σας θυμίζω ότι ο ίδιος είναι βασικός μέτοχος στην Coca-Cola HBC με δραστηριότητα σε πολλές χώρες της Ευρώπης και εργοστάσια σε αυτές. Και πρόσφατα η Coca-Cola 3Ε εταιρεία του ομίλου στην Ελλάδα, πήρε τη διανομή των μαρκών μπύρας της μεγαλύτερης βιομηχανίας στον κόσμο της ABInBev, μεταξύ των οποίων οι μάρκες Corona και Stella Artois. Σας θυμίζω επίσης ότι παλιά η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης έκανε παραγωγή για την ΑBInBev στο εργοστάσιό της στην Αταλάντη. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, απλά παραθέτω γεγονότα και τα συμπεράσματα τα αφήνω σε εσάς.

Η ΤΕΚΑΛ στην υπόγεια σήραγγα που τη συνδέει με τον Αστέρα

Μου λένε τώρα ότι η κατασκευαστική ΤΕΚΑΛ είναι εκείνη που έχει αναλάβει να δημιουργήσει υπόγεια σήραγγα στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Από αυτήν θα περνάει κάποιος και θα βρίσκεται στη Μαρίνα της Βουλιαγμένης. Να σας θυμίσω εδώ ότι η ΤΕΚΑΛ κατασκεύασε τη Μαρίνα της Βουλιαγμένης, η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως το φετινό καλοκαίρι. Και επομένως έδωσε τα διαπιστευτήριά της στην Αστήρ Βουλιαγμένης, την εταιρεία που διαχειρίζεται το διάσημο τουριστικό συγκρότημα για να της αναθέσει και τη νέα δουλειά της υπογειοποίησης.

Σε εκκρεμότητα οι αποθήκες του Μασούτη στην Αττική

Το άλλο που θέλω να μοιραστώ μαζί σας, είναι ότι ο Μασούτης ψάχνει για οικόπεδο να χτίσει αποθήκες σε Ασπρόπυργο ή Ελευσίνα. Μου λένε μάλιστα ότι έχει εντοπίσει το οικόπεδο που τον ενδιαφέρει. Πριν από χρόνο και ίσως κάτι παραπάνω είχε πουλήσει τις μοναδικές αποθήκες που διατηρούσε στην Αττική στην περιοχή του Μαρκόπουλου, τις οποίες είχε κληρονομήσει από την Προμηθευτική. Και επομένως έχει μείνει άνευ αποθηκών στην πρωτεύουσα, κάνοντας το σύνολο της τροφοδοσίας των καταστημάτων της Νότιας Ελλάδας από τις αποθήκες που διατηρεί στο Καβαλάρι της Θεσσαλονίκης. Το κόστος της μεταφοράς από τη βόρεια Ελλάδα στη νότια, είναι μεγάλο. Και σίγουρα σε μακροπρόθεσμη βάση σημαντικότερο από τα περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ που έχει προϋπολογίσει η επιχείρηση ότι θα της κοστίσει μία νέα σύγχρονη αποθήκη στην Αττική.

Περιέρχεται στα χέρια των ομολογιούχων το 85% της Frigoglass

Κλείνοντας, να μην ξεχάσω να σας πω ότι οι εξελίξεις στη Frigoglass «τρέχουν». Η εταιρεία που πλέον διανύει τις τελευταίες τις ημέρες με την τρέχουσα μετοχική σύνθεση, θα περιέλθει σε λίγο διάστημα από τώρα στην κατοχή των ομολογιούχων κατά πλειοψηφία. Στις 28 Μαρτίου κληρώνει. Τότε θα γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας, που θα αποφασίσει για τη διάθεση των περιουσιακών της στοιχείων της Frigoglass στη νέα εταιρεία ειδικού σκοπού, με την ονομασία NetDebtCo, όπου πλέον οι ομολογιούχοι θα έχουν το 85% των μετοχών της Frigoglass στην ιδιοκτησία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις