Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Ψεύτικο – εργαστηριακό Kρέας: Άλλη μια προσπάθεια για παγκόσμιο έλεγχο της προσφοράς τροφίμων με ανησυχητικά στοιχεία για τη Δημόσια Υγεία…

 


Η βιομηχανία ψεύτικου-εργαστηριακού κρέατος, η οποία προβλέπεται να είναι αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να αποδειχθούν ένα από τα πιο επιβλαβή για την υγεία εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που δημιουργήθηκαν ποτέ

Είναι μια κρυφή προσπάθεια να αναδημιουργηθεί το είδος του παγκόσμιου ελέγχου που πέτυχε η Monsanto και άλλοι μέσω της κατοχυρωμένης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ανάπτυξης σπόρων ΓΤΟ. Τα κρέατα που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο μπορεί να αποδειχθούν ένα από τα πιο επιβλαβή για την υγεία εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που δημιουργήθηκαν ποτέ. Ενώ ο πραγματικός αντίκτυπος στη δημόσια υγεία δεν θα φανεί για χρόνια ή δεκαετίες, τα προκαταρκτικά στοιχεία δικαιολογούν ανησυχία…

Πηγή: Children’s Health Defense

Άρθρο του Dr. Joseph Mercola

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 Η βιομηχανία ψεύτικου κρέατος, η οποία προβλέπεται να είναι αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, διαφημίζεται ως ένας φιλικός προς το περιβάλλον και βιώσιμος τρόπος διατροφής του κόσμου.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η άνοδος του πλαστού κρέατος και άλλων ζωικών τροφών δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να δημιουργηθεί παγκόσμιος έλεγχος σε έναν ακόμη τομέα τροφίμων.

Οι παγκοσμιοποιητές έχουν ήδη το μονοπώλιο στη βιομηχανία σιτηρών με τους πατενταρισμένους ΓΤΟ σπόρους τους, και μόλις εξαλειφθεί η κτηνοτροφία και αντικατασταθεί με πατενταρισμένα κρέατα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, οι ιδιωτικές εταιρείες θα ελέγχουν αποτελεσματικά την προσφορά τροφίμων στο σύνολό της. Και, όπως τόσο περίφημα είπε ο Χένρι Κίσινγκερ, αυτοί που ελέγχουν τα τρόφιμα ελέγχουν τους ανθρώπους.

Επιπλέον, τα κρέατα που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο μπορεί επίσης να αποδειχθούν ένα από τα πιο επιβλαβή για την υγεία εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που δημιουργήθηκαν ποτέ. Φυσικά, ο πραγματικός αντίκτυπος στη δημόσια υγεία δεν θα φανεί για χρόνια ή δεκαετίες, αλλά τα προκαταρκτικά στοιχεία εγείρουν σοβαρά ερωτήματα.

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα προκαλέσει καρκίνο;

Τα περισσότερα καλλιεργημένα ή κυτταρικά κρέατα δημιουργούνται με την ανάπτυξη ζωικών κυττάρων σε διάλυμα εμβρυϊκού βόειου ορού. Πέρα από το γεγονός ότι αυτή η «πράσινη» εναλλακτική απαιτεί τη σφαγή εγκύων αγελάδων για να αποστραγγιστεί το αγέννητο έμβρυο από το αίμα του, να αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα οι κυτταροκαλλιέργειες, αρκετές εταιρείες χρησιμοποιούν απαθανατισμένα κύτταρα.

Όπως αναφέρεται από το The Fern , «Τα απαθανατισμένα κύτταρα αποτελούν βασικό στοιχείο της ιατρικής έρευνας, αλλά είναι, τεχνικά μιλώντας, προκαρκινικά και μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι πλήρως καρκινικά».

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ισχυρίζεται η The Fern, επειδή σύμφωνα με «εξέχοντες ερευνητές του καρκίνου», όπως ο βιολόγος του MIT Robert Weinberg, Ph.D., είναι «ουσιαστικά αδύνατο» για τους ανθρώπους να νοσήσουν από καρκίνο όταν τρώνε αυτά τα κύτταρα επειδή είναι όχι ανθρώπινα κύτταρα και επομένως δεν μπορούν να αναπαραχθούν μέσα στο σώμα σας.

Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη έρευνα που να υποστηρίζει πραγματικά τέτοιους ισχυρισμούς. Το γεγονός ότι «οι όγκοι της αγελάδας μερικές φορές καταλήγουν σε τσοκ που αγοράζονται από το κατάστημα» και δεν προκαλεί πρόβλημα δεν σημαίνει ότι ένα κομμάτι κρέας που δεν αποτελείται από τίποτα άλλο εκτός από καρκινικά και προκαρκινικά κύτταρα δεν θα έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Η έννοια των «μπέργκερ για τον καρκίνο» είναι ένας εφιάλτης δημοσίων σχέσεων από τον οποίο οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής κρέατος θέλουν να αποφύγουν, και το κάνουν κυρίως αγνοώντας ή απορρίπτοντας το ζήτημα.

Όπως σημειώνει το The Fern:

«Ακόμη κι αν το νουβό κρέας σας δεν προκαλεί καρκίνο και δεν είναι ακριβώς φτιαγμένο από καρκίνο, το να το λέτε επανειλημμένα θα αποτρέψει αναπόφευκτα πολλούς πιθανούς πελάτες. Όπως μου είπε ένα στέλεχος του χώρου, με μια δόση κωμικής υποτίμησης, υπάρχει πιθανότητα το όλο πράγμα να «ενοχλήσει ορισμένους»…

«[I]συνεντεύξεις με δεκάδες νυν και πρώην υπαλλήλους, στελέχη, επενδυτές, αναλυτές και άλλους εμπιστευτικούς παράγοντες, καθώς και ανασκοπήσεις των ρυθμιστικών αρχειοθετήσεων των εταιρειών και των προηγούμενων δηλώσεων, καθιστούν σαφές ότι η βιομηχανία καλλιέργειας κρέατος ανησυχεί για τη χρήση απαθανατισμένων κύτταρα και κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει το θέμα.

«Εν μέρει, αυτό συμβαίνει επειδή οι επιστήμονες δεν είναι τόσο γρήγοροι όσο οι δημοσιογράφοι στο να χρησιμοποιήσουν τις λέξεις «ουσιαστικά αδύνατο» γραπτώς. Παρά την άτυπη επιστημονική συναίνεση σχετικά με την ασφάλεια των απαθανατισμένων κυττάρων, απλά δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες μελέτες υγείας που να το αποδεικνύουν…

«Οι κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, προχωρούν, επισημαίνοντας την πιθανή ευπάθειά τους με την περιστασιακή ανατριχιαστική παραίτηση.

«Στις εγκαταστάσεις του Upside στο Emeryville της Καλιφόρνια… ζητήθηκε από επενδυτές και ενοχλητικούς δημοσιογράφους που δοκιμάζουν μια μαγειρεμένη εκδοχή του τελικού προϊόντος να αναγνωρίσουν πρώτα την έλλειψη μακροπρόθεσμων δεδομένων υγείας. «Το καλλιεργημένο κρέας και τα σχετικά προϊόντα διατροφής στη Γευσιγνωσία είναι πειραματικά», αναφέρεται στην απαλλαγή της εταιρείας. «Οι ιδιότητες δεν είναι πλήρως γνωστές».

Γιατί χρησιμοποιούνται καρκινικά κύτταρα;

Ο λόγος που αρχικά χρησιμοποιούνται προκαρκινικά και καρκινικά αθανατοποιημένα κύτταρα είναι ότι τα κύτταρα με φυσιολογική συμπεριφορά δεν μπορούν να διαιρούνται για πάντα. Τα περισσότερα κύτταρα θα πολλαπλασιαστούν μόνο μερικές δεκάδες φορές πριν γεράσουν (παλιά) και πεθάνουν. Αυτό δεν θα λειτουργήσει όταν η πρόθεσή σας είναι να αναπτύξετε χιλιάδες κιλά ιστού από έναν μικρό αριθμό κυττάρων, ως εκ τούτου χρησιμοποιούν απαθανατισμένα κύτταρα που συνεχίζουν να διαιρούνται επ’ αόριστον.

Ορισμένες απαθανατισμένες κυτταρικές σειρές χρησιμοποιούνται συνεχώς από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Η πρώτη απαθανατισμένη κυτταρική σειρά προήλθε από γυναίκα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα καρκινικά της κύτταρα αναδιπλασιάστηκαν με επιτυχία σε ένα τρυβλίο Petri, και τελικά έγιναν η κυτταρική σειρά γνωστή ως «HeLa», συντομογραφία του ονόματος της γυναίκας, Henrietta Lacks.

Στην ιατρική επιστήμη, η χρήση απαθανατισμένων κυτταρικών σειρών επιτρέπει στους ερευνητές να πραγματοποιούν μελέτες in vitro χωρίς τη χρήση φρέσκων δειγμάτων κυττάρων. Στην καλλιέργεια του κρέατος, είναι αυτό που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν έναν μεγάλο όγκο ιστού από έναν μικρό αριθμό κυττάρων που δεν χρειάζεται ποτέ να αναπληρωθούν.

Αλλά τα απαθανατισμένα κύτταρα είναι επίσης, εξ ορισμού, καρκινικά (ή στο ελάχιστο προκαρκινικά), καθώς δεν υπάρχει διακόπτης απενεργοποίησης για την αναπαραγωγή τους. Για να παρακάμψουν αυτό το πρόβλημα δημοσίων σχέσεων, ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα αντί για απαθανατισμένα κύτταρα. Άλλοι χρησιμοποιούν κύτταρα από ζωντανά ζώα. Και οι δύο αυτές στρατηγικές, ωστόσο, καταστρέφουν επίσης το επιχείρημα ότι το καλλιεργημένο κρέας είναι απαλλαγμένο από ζώα.

Μπορείτε να εμπιστευτείτε την ρυθμιστική έγκριση;

Το γεγονός ότι οι ρυθμιστικοί μας φορείς έχουν αιχμαλωτιστεί από τη βιομηχανία και δεν φαίνεται να λαμβάνουν πλέον υπόψη τη δημόσια υγεία απλώς προσθέτει στην αβεβαιότητα, ωστόσο η λήψη κυβερνητικής έγκρισης είναι η κύρια στρατηγική του κλάδου για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού.

Όπως αναφέρει το The Fern:

«Πώς μπορούν οι παραγωγοί κρέατος καλλιέργειας να αποδείξουν στις ρυθμιστικές αρχές και στους σκεπτικιστές ότι δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε; «Ο καλύτερος τρόπος είναι να το δώσετε σε ανθρώπους και μετά να τους ρωτήσετε 20 χρόνια αργότερα ή 30 χρόνια αργότερα, «Έχει κάποιος από εσάς καρκίνο σε ποσοστό υψηλότερο από το κανονικό;» λέει ο Weinberg. «Αλλά αυτό δεν είναι ένα πρακτικό πείραμα».

«Ο πιο πιθανός δρόμος για τις εταιρείες να διευκολύνουν περισσότερους ανθρώπους είναι να κερδίσουν κυβερνητικές εγκρίσεις και να βάλουν τα προϊόντα τους σε πιάτα. Τον Νοέμβριο η FDA [Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ] έστειλε στην Upside Food μια επιστολή «χωρίς ερωτήσεις» ως απάντηση στην αίτησή της για έγκριση, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική έγκριση του κοτόπουλου από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

«Η αξιολόγηση ασφάλειας του FDA δείχνει ότι τα κριτήρια αξιολόγησής του περιελάμβαναν την πιθανότητα μόλυνσης και νοθείας του κοτόπουλου. Σημειώνει επίσης ότι το Upside παρακολουθεί τα απαθανατισμένα κύτταρά του για να βεβαιωθεί ότι δεν θα γίνουν καρκινικά ή με άλλο τρόπο.

«Σε μια υποσημείωση, ο οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και τα πλήρως καρκινικά κύτταρα θα ήταν ασφαλή για κατανάλωση επειδή σταματούν να αναπτύσσονται αφού φύγουν από τον βιοαντιδραστήρα και το μαγείρεμα και η πέψη θα τα διασπάσουν ακίνδυνα.

«Δεν προσδιορίσαμε καμία ιδιότητα των κυττάρων, όπως περιγράφηκε, που θα τα καθιστούσε διαφορετικά από άλλα ζωικά κύτταρα όσον αφορά την ασφάλεια για χρήση τροφίμων», ανέφερε η FDA. Ακόμα και με την έγκριση του Upside, όμως, η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι καμία από τις εταιρείες δεν έχει δεδομένα που να αποδεικνύουν την ασφάλειά τους πέρα ​​από κάθε αμφιβολία.»

Παράξενη μίξη ζωικού και φυτικού βασιλείου

Οι επιστήμονες τροφίμων πιέζουν επίσης τα όρια ακόμη περισσότερο στο άγνωστο δημιουργώντας υβριδικά τρόφιμα όπου έχουν συνδυαστεί ζωικά και φυτικά κύτταρα.

Παράδειγμα: Η τσέχικη startup Mewery, που ιδρύθηκε το 2020, εργάζεται σε μια εναλλακτική λύση χοιρινού κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο, η οποία αποτελείται από 75% κύτταρα χοιρινού και 25% κύτταρα μικροφυκών.

Εδώ, τα μικροφύκη χρησιμοποιούνται αντί για εμβρυϊκό βόειο ορό ως μέσο ανάπτυξης για μια κυτταρική σειρά χοίρου. Ο εμβρυϊκός βόειος ορός είναι διαβόητα ακριβός, επομένως η χρήση μικροφυκών είναι σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές του Mewery, τα φύκια εμποτίζουν επίσης στο καλλιεργημένο «χοιρινό κρέας» πρόσθετα θρεπτικά συστατικά όπως πρόσθετες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, φυτικές ίνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Τελικά, ελπίζουν να παράγουν προϊόντα καλλιέργειας κιμά, όπως κεφτεδάκια και λουκάνικο. Το ερώτημα είναι αν το ανθρώπινο σώμα θα αναγνωρίσει αυτά τα είδη χιμαιρικών τροφών ως χρήσιμα θρεπτικά συστατικά. Μπορεί, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται η πιθανότητα προβλημάτων, ειδικά μακροπρόθεσμα.

«Φαρμακευτικό φαγητό»

Στο βίντεο που ακολουθεί, Dig It! παίρνει συνεντεύξεις από την ερευνήτρια δημοσιογράφο Elze van Hamelen σχετικά με την έρευνά της στη βιομηχανία ψεύτικων τροφίμων, την οποία σωστά αναφέρει ως «φαρμακευτικό φαγητό».

Όπως σημειώνει η Hamelen, μια βασική μέθοδος στην οποία ο πληθυσμός προγραμματίζεται να δέχεται αυτά τα εντελώς αφύσικα τρόφιμα είναι μέσω της χειραγώγησης της ορολογίας και του επαναπροσδιορισμού των λέξεων.

Το «κρέας», για παράδειγμα, δεν είναι πια κρέας αλλά «πρωτεΐνη», που σημαίνει ότι οι πηγές πρωτεΐνης είναι σε μεγάλο βαθμό εναλλάξιμες. Το αν η πρωτεΐνη είναι εντελώς φυσική ή όχι, τότε γίνεται ένα ασήμαντο δευτερεύον ζήτημα.

Ο Hamelen επισημαίνει ότι το καλλιεργημένο κρέας καλλιεργείται με την ίδια ακριβώς διαδικασία που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία φαρμάκων όταν καλλιεργούν ιούς για εμβόλια. Οι τεχνικές «ζύμωσης ακριβείας» που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ψεύτικου κρέατος αντιγράφουν επίσης αυτές της παρασκευής φαρμάκων.

Για παράδειγμα, η ινσουλίνη παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα βακτήρια που έχουν ένα γονίδιο ανθρώπινης ινσουλίνης, αναγκάζοντάς τους να παράγουν ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης.

Με τον ίδιο τρόπο, η βιομηχανία ψεύτικου κρέατος χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς για να παράγει γεύσεις και άλλα συστατικά που πηγαίνουν στο τελικό προϊόν.

Παραδοσιακές ζυμώσεις έναντι ζύμωσης ακριβείας

Χρησιμοποιώντας τον όρο «προϊόν ζύμωσης», η βιομηχανία προσπαθεί επίσης να σας πείσει ότι δεν διαφέρει από άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση που έχουν συνηθίσει όλοι, όπως η μπύρα, το γιαούρτι ή το kimchee.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτές οι τροφές που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση δεν έχουν σχεδόν καμία ομοιότητα με τις ζυμώσεις που παράγονται με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών που τρέφονται με φτηνά σάκχαρα που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι και σόγια.

Η χρήση ΓΤΟ καλαμποκιού και σόγιας από μόνες τους θέτει τα «περιβαλλοντικά οφέλη» των προϊόντων ζύμωσης ακριβείας σε ασταθές έδαφος. Εκτός από μια βάση σακχάρων, εκατοντάδες άλλα συστατικά μπορούν επίσης να προστεθούν στη ζύμωση για να παραχθεί το επιθυμητό τελικό προϊόν, όπως μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, χρώμα, γεύση ή άρωμα.

Εκτός από τον επιθυμητό μεταβολίτη στόχο, αυτοί οι γονιδιακά επεξεργασμένοι οργανισμοί μπορεί επίσης να φτύνουν οποιονδήποτε αριθμό μη στοχευόμενων μεταβολιτών που έχουν εντελώς άγνωστες περιβαλλοντικές συνέπειες και επιπτώσεις στην υγεία.

Ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος μικροοργανισμός στη ζύμωση ακριβείας ψεύτικων τροφίμων είναι το E. coli, το οποίο υποβάλλεται σε γονιδιακή επεξεργασία για να παράγει την επιθυμητή ένωση μέσω της διαδικασίας πέψης του. Αλλά μπορεί επίσης να φτύνουν οποιονδήποτε αριθμό μη στοχευόμενων μεταβολιτών που έχουν εντελώς άγνωστες περιβαλλοντικές συνέπειες και δυνητικά τοξικές επιπτώσεις στην υγεία. Ακόμη και τα καλλιεργημένα κύτταρα εκκρίνουν απόβλητους καταβολίτες που είναι τοξικοί.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παραδοσιακές διαδικασίες ζύμωσης, οι οποίες παράγουν απόβλητα προϊόντα που είναι βρώσιμα από τα ζώα, κομποστοποιήσιμα και δεν αποτελούν βιολογικό κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, τα βιολογικά απόβλητα από ζυμώσεις συνθετικής βιολογίας που έχουν τροποποιηθεί με γενετική μηχανική, πρέπει πρώτα να απενεργοποιηθούν και στη συνέχεια να απορριφθούν με ασφάλεια. Δεν μπορεί να μπει σε χωματερή.

Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος είναι το γεγονός ότι τα μικρόβια που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, καθώς πρέπει να επιβιώσουν από τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν άλλους ανεπιθύμητους οργανισμούς στη δεξαμενή.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά προκαλούν ήδη τον όλεθρο, προκαλώντας λοιμώξεις που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν, η χρήση μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στην παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να είναι μια συνταγή για καταστροφή.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο τελικό προϊόν θα ενσωματωθούν μικροοργανισμοί ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά. Ένα πιθανό αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία νέων τροφιμογενών ασθενειών, και το πώς μπορεί να φαίνονται τέτοιες ασθένειες ή ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα, είναι εικασία του καθενός.

Όπως σημειώνει η Hamelen, η βιομηχανία ψεύτικων τροφίμων χρησιμοποιεί βασικά όρους που γνωρίζουν όλοι για να μας εξαπατήσουν, καθώς η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη από ό,τι το κοινό αντιλαμβάνεται ότι σημαίνει ο όρος. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ψεύτικων κρεάτων και ζωικών προϊόντων, φροντίστε να ακούσετε την προβεβλημένη συνέντευξη της Hamelen.

Η βιομηχανία ψεύτικου κρέατος εγκαινιάστηκε από την κοινότητα της Intel

Ο Hamelen εξετάζει επίσης πώς ξεκίνησε η βιομηχανία ψεύτικου κρέατος. Γύρω στο 2000, η ​​NASA προσπάθησε να αναπτύξει έναν τρόπο παραγωγής τροφής κατά τη διάρκεια εκτεταμένων διαστημικών ταξιδιών, καθώς είναι αδύνατο να φέρει μια ατελείωτη ποσότητα τροφής μέσα σε ένα διαστημόπλοιο. Το 2004, ιδρύθηκε μια μη κυβερνητική οργάνωση με το όνομα New Harvest, αφιερωμένη στην έρευνα της «κυτταρικής γεωργίας».

Αυτό το ερευνητικό ινστιτούτο έβαλε τη βιομηχανία καλλιέργειας κρέατος στον χάρτη, διοργανώνοντας συνέδρια και βοηθώντας τους ενδιαφερόμενους ερευνητές να συναντηθούν και να μοιραστούν πληροφορίες.

Η New Harvest ιδρύθηκε από τον Jason Metheny, του οποίου το βιογραφικό μοιάζει με Who’s Who της κοινότητας πληροφοριών. Έχει πολλαπλά πτυχία από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και έκανε Ph.D. έρευνα για το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Εργάστηκε στο DARPA και στο Oxford’s Future of Humanity Institute. Επί του παρόντος, ο Metheny είναι επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Rand Corporation.

«Γιατί θα ήταν σημαντικό για όλα αυτά τα πρακτορεία με τα οποία συνεργάζεται να διαθέσουν αυτό το προϊόν στην αγορά;» ρωτάει ο Χάμελεν.

Τελικά, όταν κοιτάς το δίκτυο τεχνολογίας τροφίμων, συνειδητοποιείς ότι αυτή η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τεχνοκρατικής ατζέντας, η οποία επιδιώκει να τροποποιήσει γενετικά τα πάντα στο φυτικό και ζωικό βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της ανθρωπότητας.

Όχι και τόσο πράσινες λύσεις

Η βιομηχανική γεωργία χρησιμοποιεί το 75% της διαθέσιμης γεωργικής γης, αλλά παράγει μόνο το 30% των τροφίμων που καταναλώνονται παγκοσμίως. Αυτό το συγκλονιστικό στατιστικό είναι μέρος της αφήγησης για το γιατί χρειαζόμαστε ένα νέο και πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Αυτό που μένει έξω από τη συζήτηση, ωστόσο, είναι ότι οι μικρές εκμεταλλεύσεις βιοποικιλότητας χρησιμοποιούν μόλις το 25% της γης, αλλά παρέχουν το 70% της διατροφής μας, επομένως η εξάλειψη της παραδοσιακής γεωργίας είναι σαν να πετάμε το μωρό έξω με το νερό του μπάνιου.

Επιπλέον, μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι οι αναγεννητικές και βιοδυναμικές γεωργικές πρακτικές μειώνουν αποτελεσματικά τη ζήτηση για πολύτιμους πόρους όπως το νερό, δεν απαιτούν συνθετικά λιπάσματα και παράγουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τις μονοκαλλιέργειες ΓΤΟ. Επίσης, ανοικοδομεί αντί να καταστρέφει το έδαφος, υποστηρίζει την καλή διαβίωση των ζώων και προάγει τη βιοποικιλότητα των φυτών και της άγριας ζωής.

Όταν τα ζώα εκτρέφονται σύμφωνα με την αναγεννητική γεωργία , δημιουργείται ένα πλήρες οικοσύστημα, ένα οικοσύστημα που είναι ταυτόχρονα θεραπευτικό για τη γη και παραγωγικό για τους αγρότες που το διατηρούν. Η κατανάλωση κρέατος δεν είναι συνώνυμη με την καταστροφή του περιβάλλοντος: Οι βιομηχανικές πρακτικές καλλιέργειας είναι αυτές που προκαλούν τη ζημιά.

Εάν ο στόχος ήταν η προστασία του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η βελτιστοποίηση της παραγωγής τροφίμων και της ανθρώπινης διατροφής, τότε η μετάβαση σε μεθόδους βιοδυναμικής καλλιέργειας θα ήταν η προφανής λύση. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι ο εχθρός του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

Η αναγεννητική γεωργία έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα

Για παράδειγμα, το 2019, η Impossible Foods επιτέθηκε άμεσα στο αναγεννητικό αγρόκτημα, υποστηρίζοντας ότι η εκτροφή βοοειδών που τρέφονται με χόρτο παράγει υψηλότερες ποσότητες εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις αγελάδες που εκτρέφονται σε επιχειρήσεις συμπυκνωμένης σίτισης ζώων (CAFO).

Ωστόσο, σύμφωνα με μια ανάλυση κύκλου ζωής τρίτων που πραγματοποιήθηκε από την ίδια εταιρεία που διεξήγαγε την ανάλυση κύκλου ζωής του Impossible Burger, το αποτύπωμα άνθρακα του βοείου κρέατος από το White Oak Pastures (ένα αναγεννητικό αγρόκτημα) είναι 111% χαμηλότερο από το συμβατικό βόειο κρέας CAFO, ως το «σύστημα αποτελεσματικά δεσμεύει τον άνθρακα του εδάφους, αντισταθμίζοντας την πλειονότητα των εκπομπών που σχετίζονται με την παραγωγή βοείου κρέατος».

Όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των εντερικών εκπομπών, των εκπομπών κοπριάς, της δέσμευσης άνθρακα του εδάφους, του άνθρακα της βλάστησης, των διαφόρων αγροτικών δραστηριοτήτων, της σφαγής και της μεταφοράς, οι συνολικές καθαρές εκπομπές άνθρακα από την παραγωγή βοείου κρέατος στα λιβάδια White Oak βρέθηκαν να είναι αρνητικά 3,5 κιλά (kg). εκπομπών άνθρακα ανά κιλό νωπού κρέατος, καθιστώντας αυτό το ολοκληρωμένο, ολιστικό σύστημα έξι φορές πιο αποδοτικό όσον αφορά τον άνθρακα από το μέσο μοντέλο παραγωγής CAFO.

Εν τω μεταξύ, το ψεύτικο κρέας της Impossible Foods με βάση τη σόγια εξακολουθεί να είναι ένας παράγοντας εκπομπής άνθρακα. Ενώ το βόειο κρέας που τρέφεται με χόρτο έχει καθαρή απορρόφηση άνθρακα 3,5 κιλά ανά κιλό φρέσκου κρέατος, η συμβατική σόγια παράγει 2 κιλά άνθρακα για κάθε κιλό τροφής και η πρωτεΐνη μπιζελιού (την οποία το Beyond Burger χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο κρέατος) παράγει 4 κιλά άνθρακα για κάθε κιλό τροφής.

Λοιπόν, πώς μπορεί το ψεύτικο κρέας να θεωρηθεί πιο φιλικό προς το περιβάλλον από την αναγεννητική καλλιέργεια;

Εκτός από το ότι εξακολουθεί να είναι εκπομπός άνθρακα, η ΓΤΟ σόγια δεν κάνει επίσης τίποτα για την αναγέννηση και την οικοδόμηση εδαφών, τίποτα για την προστασία του πληθυσμού των εντόμων και της άγριας ζωής μας, τίποτα για την αύξηση της ποικιλίας των φυτών και τίποτα για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας των καταναλωτών.

Αντίθετα, το καλαμπόκι και η σόγια, τόσο συμβατικά όσο και ΓΤΟ, εξαλείφουν γρήγορα λιβάδια και λιβάδια σε όλες τις ΗΠΑ καθώς μετατρέπονται σε αγροκτήματα μονοκαλλιέργειας και αυτό μπορεί να είναι μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλων, καθώς τα λιβάδια συμβάλλουν στη διατήρηση του νερού και δεσμεύει άνθρακα στο έδαφος.

Η αποτυχημένη ρητορική ανακυκλώνεται

Στον πρόλογο της έκθεσης της Navdanya International «Ψεύτικες λύσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας και βλάπτουν τον πλανήτη», η Vandana Shiva, Ph.D. , λεπτομερώς πώς τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο είναι καταστροφικά για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, καθώς επαναλαμβάνουν τα λάθη που έχουν ήδη γίνει με τη βιομηχανική γεωργία:

«Ως απάντηση στις κρίσεις στο σύστημα τροφίμων μας, γινόμαστε μάρτυρες της άνοδος τεχνολογικών λύσεων που στοχεύουν στην αντικατάσταση ζωικών προϊόντων και άλλων βασικών τροφίμων με εναλλακτικές λύσεις που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. Οι υποστηρικτές των τεχνητών τροφίμων επαναλαμβάνουν την παλιά και αποτυχημένη ρητορική ότι η βιομηχανική γεωργία είναι απαραίτητη για τη διατροφή του κόσμου.

«Η πραγματική, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα εξαφανίζεται σταδιακά, ενώ το κυρίαρχο βιομηχανικό γεωργικό μοντέλο προκαλεί αύξηση των χρόνιων ασθενειών και επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Η αντίληψη ότι τα υψηλής τεχνολογίας, «χωρίς αγροκτήματα» εργαστηριακά τρόφιμα είναι μια βιώσιμη λύση για την επισιτιστική κρίση είναι απλώς μια συνέχεια της ίδιας μηχανιστικής νοοτροπίας που μας έχει φέρει εδώ που είμαστε σήμερα – την ιδέα ότι είμαστε ξεχωριστοί από και έξω από φύση.

«Τα βιομηχανικά συστήματα τροφίμων έχουν μειώσει τα τρόφιμα σε εμπόρευμα, σε «πράγματα» που μπορούν στη συνέχεια να δημιουργηθούν στο εργαστήριο. Στην πορεία, τόσο η υγεία του πλανήτη όσο και η υγεία μας έχουν σχεδόν καταστραφεί».

Η βιομηχανία ψεύτικων τροφίμων επιδιώκει τον έλεγχο από τη γέννηση μέχρι το θάνατο

Γίνεται πολύ ξεκάθαρο ότι η βιομηχανία ψεύτικων τροφίμων επιδιώκει να μονοπωλήσει τη βιομηχανία τροφίμων από την κούνια μέχρι τον τάφο. Όπως περιγράφεται στο “Got MilQ?” εργάζονται ακόμη και στο συνθετικό μητρικό γάλα.

Το Biomilq , για παράδειγμα, παρασκευάζεται από καλλιεργημένο ιστό μαστού και χρηματοδοτείται από μια μακρά λίστα υπερπλούσιων παγκοσμιοποιητών, συμπεριλαμβανομένων των Bill Gates , Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Richard Branson, Masayoshi Son, Jack Ma, Michael Bloomberg και Marc Benioff.

Μια άλλη εταιρεία, η Helaina, στοχεύει να δημιουργήσει γλυκοπρωτεΐνες «πανομοιότυπες με εκείνες που βρίσκονται στο μητρικό γάλα», οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να προστεθούν σε μια ποικιλία βρεφικών παρασκευασμάτων και στη διατροφή των ηλικιωμένων.

Το πρώτο προϊόν Biomilq αναμένεται να είναι έτοιμο για την αγορά μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζώα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στα ράφια κάποια στιγμή μεταξύ 2023 και 2024. Αυτό περιλαμβάνει παγωτό που παρασκευάζεται με ημερολόγιο εργαστηρίου, το οποίο θα μπει στη σειρά προϊόντων της Ben & Jerry.

Τα εργαστηριακά κρέατα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα junk food

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα τα «φαγητά» που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο – συμπεριλαμβανομένων των ψεύτικα κρέατα – είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και πιθανότατα θα προκαλέσουν τις ίδιες κακές επιπτώσεις στην υγεία με άλλα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμα κι αν δεν αποδειχθεί ότι είναι πιο οξεία τοξική.

Το 2018, οι Friends of the Earth, μια περιβαλλοντική ομάδα βάσης, δημοσίευσαν μια έκθεση που έθεσε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την τάση προς τη συνθετική βιολογία. Σε αυτό, τόνισαν την εξαιρετικά επεξεργασμένη φύση αυτών των προϊόντων:

«Διαφορετικά «βοηθήματα επεξεργασίας» χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ορισμένων από αυτά τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών (όπως γενετικά τροποποιημένα βακτήρια, ζυμομύκητες και φύκια) που παράγουν πρωτεΐνες και χημικές ουσίες για την εξαγωγή πρωτεϊνών.

«Για παράδειγμα, χημικές ουσίες όπως το εξάνιο χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή συστατικών ενός τροφίμου, όπως πρωτεΐνες (από μπιζέλια, σόγια, καλαμπόκι κ.λπ.) ή ενώσεις (από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια) για να παραχθεί κόμμι ξανθάνης… δεν απαιτείται αποκάλυψη αυτών των συστατικών.

«Άλλα βοηθήματα επεξεργασίας (π.χ. βακτήρια, ζυμομύκητες, φύκια), συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι γενετικά τροποποιημένα για την παραγωγή πρωτεϊνών, δεν απαιτείται επί του παρόντος να γνωστοποιούνται στην ετικέτα της συσκευασίας. Η έλλειψη διαφάνειας καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση των εισροών και των επιπτώσεων της χρήσης τους».

Βασικά, αυτό που επιχειρεί να κάνει η παγκοσμιοποίηση είναι να εξαλείψει τις συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας, όπως η εκτροφή βοοειδών για βόειο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, και να τις αντικαταστήσει με συνθετικές, κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αναπαραγωγές.

Εν ολίγοις, παίρνουν ολόκληρα τρόφιμα και τα μετατρέπουν σε εξαιρετικά επεξεργασμένα πρόχειρα τρόφιμα, ενώ προσπαθούν να σας πείσουν ότι το πρόχειρο φαγητό είναι πιο υγιεινό για εσάς. Μην το πέφτετε.

Προστατέυστε την υγεία σας αποφεύγοντας τα «Frankenfoods»

Αντικαθιστώντας τις πραγματικές ζωικές τροφές με κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εναλλακτικές λύσεις, οι παγκοσμιοποιητές θα έχουν άνευ προηγουμένου δύναμη να ελέγχουν τον παγκόσμιο πληθυσμό. Θα τους δώσει επίσης μεγαλύτερο έλεγχο στην υγεία των ανθρώπων. Είναι ήδη γνωστό ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συμβάλλει στην εμφάνιση ασθενειών και ο ευεργέτης της κακής υγείας είναι η Big Pharma .

Η βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων έχει περάσει πολλές δεκαετίες οδηγώντας χρόνιες ασθένειες που στη συνέχεια αντιμετωπίζονται με φάρμακα και όχι με καλύτερη διατροφή. Τα συνθετικά τρόφιμα πιθανότατα θα αποτελέσουν ακόμη μεγαλύτερο παράγοντα για χρόνια κακή υγεία και πρόωρο θάνατο.

Το γεγονός είναι ότι το ψεύτικο κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το πολύπλοκο μείγμα θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στο βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι πιθανό ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένου κρέατος και εναλλακτικών γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε πολλά από τα ίδια προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τα επεξεργασμένα διατροφική δίαιτα.

Επομένως, εάν θέλετε να προστατεύσετε πραγματικά την υγεία και το περιβάλλον σας, παραλείψτε τις ψευδοτροφές που απαιτούν διπλώματα ευρεσιτεχνίας και καταναλώστε αυτές που βρίσκονται στη φύση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις