Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Κίνηση MAT από τις ΗΠΑ -Επιχειρούν να εξοπλίσουν τα Ουκρανικά MIG με τους πυραύλους BVR αέρος-αέρος AIM-120


 Παναγιώτης Νάστος

Χάρη στο μεγάλο βεληνεκές του, ο ΑΙΜ-120 θα απέτρεπε τα ρωσικά αεροσκάφη να εισέλθουν στη ζώνη μάχης,

αδυνατώντας έτσι να παρέχουν εγγύς αεροπορική υποστήριξη στις μαχόμενες χερσαίες δυνάμεις της

Οπόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα, ιδίως στην Ανατολική Ουκρανία στην περιοχή του Μπαχμούτ, ενώ από την πλευρά τους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ συνεχίζουν να αναβαθμίζουν  την παροχή στρατιωτικής βοηθειας τπρος το Κίεβο.

Έτσι μετά την παροχή σύγχρονων αρμάτων Leopard, Abrams,ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, ΠΕΠ από την Δύση στους Ουκρανούς, έγινε γνωστό ότι οι σκέψεις στρέφονται πλέον στην παροχή  μαχητικών αεροσκαφών F-16, εφοδιασμένα μάλιστα με τον θανατηφόρο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς αέρος-αέρος AIM-120, κάτι που αν συμβεί θα ανατρέψει τα δεδομένα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στην πολύπαθη χώρα.

Κάτι τέτοιο ωστόσο θα ήταν μια πολύ προχωρημένη κίνηση εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο, που θα μπορούσε να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας, χωρίς να δύναται να εκτιμηθεί ποιά θα είναι αυτή.

Οι ΗΠΑ προτίθενται να τοποθετήσουν AIM-120 σε Ουκρανικά μαχητικά MIG

Πέραν όμως αυτών  όπως αποκαλύπτει Διεθνές έγκριτο ΜΜΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να εξετάζουν εάν οι πύραυλοι αέρος-αέρος AIM-120 που τοποθετούνται συχνά στα μαχητικά  F-16,  θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στα πολεμικά αεροσκάφη της Ουκρανίας της σοβιετικής εποχής.

"Σε μια πρόσφατη προσπάθεια αναβάθμισης ξεπερασμένων  εναέριων μέσων, με σύγχρονες δυνατότητες, προετοιμάζοντας την αιματηρή άνοιξη που έρχεται, ο στρατός των ΗΠΑ εξετάζει τη σκοπιμότητα της ενσωμάτωσης εξελιγμένων δυτικών πυραύλων αέρος-αέρος στα μαχητικά αεροσκάφη της Ουκρανίας", ανέφερε επίσης το Politico.

Η έκθεση, η οποία επικαλείται δύο ανώνυμους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας και ένα άλλο άτομο που συμμετείχε στις συζητήσεις, ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν τη δυνατότητα τοποθέτησης προηγμένων πυραύλων αέρος-αέρος  AIM-120 στα υπάρχοντα MiG της Ουκρανίας.

Αυτές οι αναφορές έρχονται την ώρα που Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις προτροπές τους στους Αμερικανούς γερουσιαστές να τους στείλουν σύγχρονα  μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ σύμφωνα με τους EurAsian Times δύο Ουκρανοί πιλότοι μαχητικών εκπαιδεύονται στα εν λόγω μαχητικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

.

Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χειρίζεται αρχαϊκά μαχητικά αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής, τα οποία συχνά καταρρίφθηκαν από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν επιθέσεις από τον εναέριο χώρο τους χρησιμοποιώντας πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς.

Παρόλο που καμία πλευρά δεν έχει εδραιώσει αεροπορική υπεροχή, το Κίεβο χρειάζεται σύγχρονη αεροπορική ικανότητα για να αντιμετωπίσει τις προηγμένες και αριθμητικά ανώτερες Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS).

Εδώ έρχεται η ιδέα της ενσωμάτωσης των AIM-120 στα μαχητικά αεροσάφη της Ουκρανίας. 

Εάν το έργο πετύχει, οι ΗΠΑ θα παράσχουν στα ουκρανικά αεροσκάφη την πρώτη τους ικανότητα να εκτοξεύουν αυτούς τους προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος.

Ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη λάβει AIM-120 για χρήση ως πύραυλους εδάφους-αέρος και θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις γραμμές εφοδιασμού που υπάρχουν ήδη για αυτά τα όπλα.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης παραδώσει πυραύλους αέρος-εδάφους, όπως ο AGM-88B ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στα μαχητικά MiG της Ουκρανίας και να χρησιμοποιηθεί εναντίον στόχων εδάφους όπως ραντάρ και συστήματα αεράμυνας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνέαμεων.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο έχει επίσης προμηθεύσει την Ουκρανία με Joint Direct Attack Munition (JDAM), μετατρέοντας τις βόμβες που ρίπτονται σε έξυπνες βόμβες,με πάρα πολύ μικρό CEP, επαυξάνοντας την φονικότητά τους.

Ωστόσο, η ενσωμάτωση των AIM-120 σε MiG θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ διαθέτουν πυραύλους αέρος-αέρος για βολή από  άλλο τύπο αεροσκάφους.

Ωστόσο, όσο απλό και φιλόδοξο είναι το σχέδιο και η εξέταση των ΗΠΑ, είναι επίσης γεμάτο προκλήσεις και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Επιπλέον, αξιωματούχοι της δυτικής και της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται ήδη για μια μαζική εαρινή επίθεση, οπότε ο χρόνος για υλοποίηση των παραπάνω είναι πολύ μικρός.

Περίπλοκο έργο

Αξιωματικός του Πενταγώνου και ένα άλλο άτομο με γνώση του έργου, είπαν στο Politico ότι η διαδικασία ένταξης είναι περίπλοκη. Οι πηγές ανέφεραν ότι ο πύραυλος δεν πρέπει απλά και  μόνο να  προσαρμοστεί στο αεροσκάφος, αλλά πρέπει επίσης να επικοινωνεί με το ραντάρ του αεροσκάφους.

Το θεμελιώδες πρόβλημα στο οποίο καλούνται να δώσουν λύση οι ΗΠΑ, είναι ότι ο πύραυλος και το αεροσκάφος δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, καθώς το αμερικανικό και το σοβιετικό σύστημα δεν είναι συμβατά.

Εκτός από τα παραπάνω τα μαχητικά αεροσκάφη της Ουκρανίας δεν διαθέτουν το κατάλληλο  ραντάρ για να αξιοποιήσουν πλήρως την μεγάλη εμβέλεια του AIM-120.

Η σημασία των AIM-120 στον πόλεμο στην Ουκρανία 

Τέλος εάν η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ μπορέσει να τοποθετήσει τους  AMRAAM στα ουκρανικά αεροσκάφη, οι πύραυλοι αυτοί θα αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία εμπλέκοντας από μεγάλη απόσταση ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Υπάρχουν αναφορές ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία είχε συγκεντρώσει μαχητικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, υποδεικνύοντας ότι μια αεροπορική επιδρομή μπορεί να είναι επικείμενη.

Ωστόσο, εάν οι Ουκρανοί είναι οπλισμένοι με AIM-120, τέτοιες εναέριες επιθέσεις θα μπορούσαν να αποτραπούν.

Χάρη στο μεγάλο βεληνεκές του, ο εν λόγω πύραυλος θα απέτρεπε τα ρωσικά αεροσκάφη να εισέλθουν στη ζώνη μάχης και η παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από την πολεμική αεροπορία  της Ρωσίας στις χερσαίες δυνάμεις της που μάχονται στην πρώτη γραμμή θα ήταν απαγορευτική.

Τέλος οι AMRAAM μπορούσαν να καταρρίψουν drones και πυραύλους κρούζ που θα πετούσαν σε χαμηλό ύψους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις