Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Νέες δημοσκοπήσεις: Η πλειοψηφία των πολιτών γυρνάει την πλάτη στον Κ.Μητσοτάκη που καταρρέει!– Η Metron Analysis τώρα δίνει στη ΝΔ 26%! Τα δεδομένα της Metron Analysis και της Pulse


 Ακόμη δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν και πάλι πως οι πολίτες της χώρας δείχνουν να μην εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της καθημερινότητάς τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, επιβεβαιώνεται η σημαντική πτώση στα ποσοστά της κυβέρνησης, μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση δίνει στην πρόθεση ψήφου μόλις 26,3% στη ΝΔ αλλά και 20,5% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζει απώλειες, τις οποίες ωστόσο δεν καρπούνται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, αλλά μικρότερα κόμματα.

Metron: Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 26,3%, έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά της τάξης των 5,8 ποσοστιαίων μονάδων. Η ΝΔ καταγράφει απώλειες 3,9 μονάδων σε σύγκριση με την πρόθεση ψήφου κατά τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει απώλειες 2 μονάδων. Απώλειες 0,8% καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, ενισχυμένο εμφανίζεται το ΜέΡΑ25 (αύξηση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων), η Ελληνική Λύση (1,1) και το Εθνικό Κόμμα Έλληνες (1,8). Οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν ποσοστό 8,5%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να βρίσκεται στο 11,8%.

Metron: Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση του αποτελέσματος, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3%, μια διαφορά της τάξης των 7,4 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,8%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 5,2%, το ΜέΡΑ25 με 4,5% και οι Έλληνες (κόμμα Κασιδιάρη) εκτινάσσονται στο 4,6%!

Metron: Παράσταση νίκης

Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται μακράν του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης, με 60% έναντι 22%, ωστόσο παίρνει το χαμηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2022.

Metron: Καταλλήλοτερος πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 32%, χάνοντας 7 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Απώλειες και για τον Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται στο 16%, από 19% τον Φεβρουάριο. Ακολουθούν Νίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας με 3%. Ο «κανένας» είναι πρώτος με ποσοστό 36%.

Metron: Δημοτικότητες αρχηγών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39% θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες και 59% αρνητικές και μάλλον αρνητικές.

Metron: Συνέχεια ή αλλαγή;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της Metron σχετικά με το εάν οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν «συνέχεια» ή «αλλαγή» στις επόμενες εκλογές. Το 63% απαντά «αλλαγή», έναντι 32% που απαντά «συνέχεια».

Metron: Οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη

Οι πολίτες σχεδόν στην απόλυτη πλειοψηφία τους (94%) θεωρούν ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών.

Τις επιμερίζουν δε ως εξής: Η σημερινή κυβέρνηση σε ποσοστό 80%, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε (19%) θεωρεί ότι ευθύνες φέρουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η οικονομία, αν και υποχώρησε στο 21% έναντι 30% τον Φεβρουάριο και ακολουθούν η ακρίβεια (επίσης πεσμένη σημαντικά, στο 19% έναντι του 38% τον περασμένο μήνα). Οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα είναι το τρίτο σε ιεράρχηση πρόβλημα, ιδιαίτερα αυξημένο σε ποσοστό (15% έναντι 5% τον Φεβρουάριο).

Η αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση έχει θετική γνώμη σε ποσοστό 32% και 16% ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρνητική γνώμη τρέφει κατά 77% η κοινή γνώμη στην αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι 61% που απαντά το ίδιο για την κυβέρνηση.

Από την άλλη, σε δημοσκόπηση της Pulse η «ψαλίδα» της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 3,5%.

Σε αυτή η κυβέρνηση έχει ποσοστό 28,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25% ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 9,5%.

Όσον αφορά την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου οι συμμετέχοντες στην έρευνα φαίνεται πως σε ποσοστό 51% «χρεώνουν» διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ενώ σε ποσοστό 28% την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, στην ερώτηση ποια κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των σιδηροδρόμων, το 28% απαντά η ΝΔ, το 4% η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 12% απαντά και η δύο. Το 5% επιλέγει το «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Πρόθεση ψήφου

ΝΔ 28,5%
ΣΥΡΙΖΑ 25%
ΠΑΣΟΚ 9,5%
ΚΚΕ 6%
Ελληνική Λύση 3,5%
ΜέΡΑ 25 3%
Εθνική Δημιουργία 1%
Εθνικό Κόμμα Έλληνες 2,5%

Ποια κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου;

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ – 28%
Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – 4%
Και οι δύο: Σημερινή της ΝΔ και Προηγούμενη ΣΥΡΙΖΑ – 12%
Διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις 51%
ΔΞ – 5%

Θα πάτε να ψηφίσετε;

Σιγουρα ΝΑΙ – 77%
Μάλλον ΝΑΙ – 14%
Μάλλον ΟΧΙ – 3%
Σίγουρα ΟΧΙ – 2%
psifos

Για την επομένη των εκλογών, το 27% θα προτιμούσε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. και ένα επιπλέον 10% μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε το 14%, ενώ σε μεγαλύτερο ποσοστό, 16%, μετρήθηκαν εκείνοι που θα επιθυμούσαν κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 6% υποστηρίζει την προοπτική μεγάλου συνασπισμού με Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή άλλων κομμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με 35% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο δεν θεωρεί κατάλληλο το 34%.

Υψηλό είναι το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν θα πάνε να ψηφίσουν, σε ποσοστό 91% οι πολίτες δηλώνουν «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι», με ένα 5% να απαντά «σίγουρα όχι» και «μάλλον όχι», και το υπόλοιπο 4% δεν απαντά.

Στο «σίγουρα ναι» είναι μεγαλύτερο το ποσοστό στις ηλικίες 60 ετών και άνω, όπου φτάνει το 88%, ποσοστό που μειώνεται όσο μικραίνει η ηλικία και φτάνει το 62% στις ηλικίες 17-29 ετών.

Ακόμα, αποφασισμένοι να πάνε να ψηφίσουν είναι σε συντριπτικό ποσοστό οι ψηφοφόροι που προτίθενται να ψηφίσουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο που δείχνει και τη μεγάλη συσπείρωση που καταγράφουν τα δύο κόμματα.

Σε ποσοστό 90% τόσο οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. όσο και εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε στην κάλπη, ενώ ένα επιπλέον 8% από κάθε κόμμα δηλώνει ότι μάλλον ναι, θα ψηφίσει. Το ποσοστό μειώνεται στους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, εκ των οποίων το 76% λέει ότι σίγουρα θα φτάσει στην κάλπη και ένα 20% απαντά πως μάλλον ναι, θα ψηφίσει.

Ακόμη χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στην «γκρίζα ζώνη», όπου συγκεντρώνονται οι αναποφάσιστοι και όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό, άκυρο ή θα απέχουν. Εδώ μόλις το 47% δηλώνει ότι σίγουρα θα φτάσει μέχρι την κάλπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις