Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Nετανιάχου: Οι Eλληνικές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν με επιτυχία μία σοβαρή υπόθεση τρομοκρατίας (OI MAΣΟΝΟΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΗΛΟΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ)


Τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα: Ευχαριστίες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδας, που απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση σε βάρος ισραηλινών στόχων, απηύθυναν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η Μοσάντ.

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου εκ μέρους της Μοσάντ.

«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για τη συνεργασία, τονίζοντας ότι η τρομοκρατία «είναι κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της πρώτη μας προτεραιότητα».

«Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μεση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο μια σταθερή και κοινή στάση θα σταματήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού κράτους» συνέχισε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.

«Η σύλληψη των τρομοκρατών στην Ελλάδα που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις, αντανακλά τις δυνατότητες πληροφοριών του Ισραήλ και τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Ευχαριστούμε τους Έλληνες φίλους μας για την ταχεία δράση τους» υπογράμμισε με τη σειρά του ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα: Με συνδρομή της ισραηλινής Μοσάντ η εξάρθρωση του δικτύου – Αυτό είναι το εστιατόριο που θα έπνιγαν στο αίμα

Όπως γνωστοποίησε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική βοήθησαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες (Μοσάντ) στις έρευνες που οδήγησαν σε 2 συλλήψεις.

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, ανέφερε ότι βοήθησε την Ελλάδα με την ανάλυση των διαδικασιών λειτουργίας του Ιράν, ώστε να λυθεί ο γρίφος του υποκείμενου εγκλήματος και της μεθόδου λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της προσπάθειας του Ιράν να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», ανέφερε η μυστική υπηρεσία.

Περαιτέρω, η Μοσάντ βοήθησε στον εντοπισμό της σύνδεσης μεταξύ του τοπικού τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα και των ευρύτερων παγκόσμιων τρομοκρατικών επιχειρήσεων του Ιράν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών, «μαζί με τους συνεργάτες μας στις μυστικές υπηρεσίες, θα ενεργήσουμε στο πλαίσιο του ρόλου μας χωρίς ανάπαυση για να ανατρέψουμε τις προθέσεις του Ιράν να προκαλέσει κακό σε όλο τον κόσμο».

Το εστιατόριο που θα γινόταν η επίθεση 

Τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα: Ποινική δίωξη στους δύο συλληφθέντες 

Ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα) ασκήθηκε σε βάρος των δύο συλληφθέντων.

Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό. Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή.

Τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας και δολοφονίες φέρονται να σχεδίαζαν οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συλληφθέντες σχεδίαζαν άμεσα να προκαλέσουν μεγάλη έκρηξη σε εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Από τα «ακούσματα» των κινητών τους τηλεφώνων προέκυψε επίσης ότι σχεδίαζαν δολοφονίες. Οι συλλήψεις τους επισπεύσθηκαν όταν οι Έλληνες αξιωματικοί που τους παρακολουθούσαν αντιλήφθηκαν ότι η επίθεση στο εστιατόριο θα γίνει άμεσα. Επίσης, προέκυψε ότι είχε προηγηθεί παρακολούθηση του εστιατορίου αρκετών ημερών.

Τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα: Έτσι θα γινόταν η επίθεση 

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA και ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος, τα βήματα ήταν τα εξής. Το κύκλωμα θα χτυπούσε αρχικά με ρίψη αερίων, θα ακολουθούσε η ενεργοποίηση εκρηκτικών μηχανισμών ενώ σε δεύτερο πλάνο θα υπήρχε και απαγωγή συγκεκριμένων προσώπων.

Στόχος τους ήταν, σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, να υπάρξουν πολλά θύματα και να δημιουργηθεί αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, ενόψει και της τουριστικής περιόδου. Ο άνθρωπος που τους έδινε εντολές και τους πλήρωνε για τα χτυπήματα είναι επίσης Πακιστανός και βρίσκεται στο εξωτερικό.

ΕΥΠ: Η επιχείρηση στην Κύπρο που εξαρθρώθηκε

Η επίθεση που σχεδιαζόταν θυμίζει μία αντίστοιχη επιχείρηση των Κυπριακών Αρχών, τον Οκτώβριο του 2021, να εξαρθρώσουν αντίστοιχο τρομοκρατικό χτύπημα. Τότε είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί που είχαν άμεση σχέση με έναν Αζέρο. Στόχος ήταν ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας Ισραηλινής καταγωγής. Η πλευρά του Ιράν είχε αναφέρει ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση.

Τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα: Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι τρομοκράτες είχαν καθοδήγηση από το εξωτερικό και μεθόδευαν πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις