Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Η Ρωσία έχει σταματήσει κάθε ενημέρωση για τα πυρηνικά όπλα – Για πρώτη φορά ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε αριθμό κεφαλών - Στις δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται oι δoκιμαστικές Eκτοξεύσεις πυραύλων


 Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα έχει σταματήσει να ενημερώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις πυρηνικές της δραστηριότητες, μετά την αποχώρησή της από τη συνθήκη New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων τον περασμένο μήνα.

Στις δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων.

«Όλες οι ενημερώσεις, κάθε μορφή ενημέρωσης, όλες οι ανταλλαγές δεδομένων, όλες οι δραστηριότητες επιθεώρησης, γενικά κάθε είδους εργασία βάσει της συμφωνίας αναστέλλονται, δεν θα πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι τα σχέδια της Μόσχας για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα αναγκάσουν το ΝΑΤΟ να καταλάβει και να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία για πρώτη φορά ξεπερνά τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, δήλωσε  ο Mikhail Kovalchuk, πρόεδρος του εθνικού ερευνητικού κέντρου Ινστιτούτου Kurchatov.

«Πάντα υστερούσαμε σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Σήμερα είμαστε μπροστά για πρώτη φορά στην ιστορία», τόνισε.

Η Ρωσία έχει 5.977 πυρηνικές κεφαλές

Η Ρωσία, η οποία κληρονόμησε τα πυρηνικά όπλα της Σοβιετικής Ένωσης, έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.

Ο Putin ελέγχει σήμερα περίπου 5.977 τέτοιες κεφαλές από το 2022, σε σύγκριση με τις 5.428 που ελέγχονται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Περίπου 1.500 από αυτές τις κεφαλές έχουν αποσυρθεί (αλλά ακόμα άθικτες), 2889 είναι σε εφεδρεία και περίπου 1588 στρατηγικές.

Οι 812 έχουν αναπτυχθεί σε βαλλιστικούς πυραύλους ξηράς, περίπου 576 σε εκείνους που εκτοξεύονται από υποβρύχιο και περίπου 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών, σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 1644 αναπτυγμένες στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές.

Η Κίνα έχει συνολικά 350 κεφαλές, η Γαλλία 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο 225, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Τέτοιοι αριθμοί σημαίνουν ότι κυρίως η Μόσχα αλλά και η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον κόσμο πολλές φορές.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση είχε φτάσει στις 40.000 πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι ΗΠΑ στις 30.000.

Η Ρωσία έχει περίπου 400 πυρηνικά οπλισμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists μπορούν να μεταφέρουν έως και 1.185 κεφαλές.

Η Ρωσία διαθέτει 10 πυρηνικά υποβρύχια που μπορούν να φέρουν 800 κεφαλές. Διαθέτει περίπου 60 με 70 πυρηνικά βομβαρδιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις