Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Στενή στρατιωτική συνεργασία για το έργο-Ελλάδα-Αίγυπτος αναζητούν σύμβουλo για την ηλεκτρική διασύνδεση


 Γιώργος Μοτσάκος

Σεφτέ με την Αίγυπτο σε μια σειρά σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο-Συζητήσεις Αιγύπτου-Ελλάδος Κύπρου για την κατασκευή και ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τις τρεις χώρες

ΗΑίγυπτος και η Ελλάδα εργάζονται για την επιλογή συμβούλου για τη διεξαγωγή μελετών σκοπιμότητας για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα επιλεγούν περισσότερα από 10 συμβουλευτικά γραφεία, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές.

Η συμφωνία αυτή όμως έχει ενεργοποιήσει και τα γενικά  επιτελεία των δύο χωρών με προκαταρτικές συζητήσεις για μελλοντική στρατιωτική συνεργασία, αφού όπως έχουμε αναφέρει, κάθε ενεργειακό σχέδιο αποτελεί αντικείμενο φύλαξης από ένοπλη ναυτική δύναμη, η οποία στην προκειμένη περίπτωση θα είναι κοινή.

Το θέμα αυτό βρίσκεται σε πρώιμο επίπεδο, αλλά θα οδηγήσει στην δημιουργία εκατέρωθεν κέντρου συντονισμού, για το 24ωρο έλεγχο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το αιγυπτιακό έδαφος στην Κρήτη και την ΕΕ.

Ο κίνδυνος μετά την ολοκλήρωση του έργου είναι διττός, και αφορά τόσο πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες, όσο και την στάση της Τουρκίας, η οποία δεν επιθυμεί τέτοιες συνεργασίες σε περιοχές που έχει χαράξει τα δικά της ενεργειακά σχέδια.

Η ανατίναξη του Nord Stream, πριν μερικούς μήνες, και οι δηλώσεις πολλών ανωτάτων αξιωματικών των χωρών της Μεσογείου περί “ υποβρύχιου πολέμου”, έχει μεταβάλει τον σχεδιασμό σε όλα τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή μας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδος και Αιγύπτου, αλλά και της Κύπρου, θα συγκροτήσουν πιθανότατα ειδικές ομάδες διαφύλαξης αυτών των σχεδίων, με σκοπό την ομαλή ροή ενέργειας μεταξύ τους.

Ο αιγυπτιακός τύπος, αναφέρει περί συζητήσεων Αιγύπτου-Ελλάδος-Κύπρου για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τις τρεις χώρες, και αυτή η εξέλιξη εφόσον ευοδωθεί, θα φέρει και την Εθνική Φρουρά στο προσκήνιο, για αποστολές φύλαξης αυτού του έργου, αλλά και των υπολοίπων που είναι σε εξέλιξη, έως την κατασκευή του αγωγού East Med, ο οποίος θα είναι το μεγαλύτερο σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, από την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου, ότι και να λένε πολλοί ειδικοί και μη.  

Ελλάδα και Αίγυπτο κινούνται για την δημιουργία του έργου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας   

Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης τον Οκτώβριο του 2021 για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, η οποία είναι η πρώτη συμφωνία αυτού του είδους που υπογράφεται μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Ευρώπη υποφέρει από μια ενεργειακή κρίση που δεν έχει δει εδώ και χρόνια, λόγω της έλλειψης προμηθειών φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία ωθεί τους Ευρωπαίους να στραφούν σε άλλες εναλλακτικές λύσεις, και ασφαλείς προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτρικής διασύνδεσης με άλλες χώρες.

Η λίστα των συμβουλευτικών γραφείων που αναζητούνται περιλαμβάνει: το γαλλικό «EDF», το καναδικό «Elia Grid», το γερμανικό «CESI», «DNVGL», το γερμανικό «LAHMEYER», το ιρλανδικό «EBSI», και 4 ελληνικά, βελγικά, κινέζικα και αμερικανικά γραφεία.

Η Ιταλία συζητά επίσης με την Αίγυπτο ένα έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με κόστος 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, καταδεικνύοντας την κοσμογονία που συντελείται στην περιοχή μας.

Το έργο θα μεταφέρει καθαρή ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, με την ελληνική πλευρά να χρησιμοποιεί μέρος αυτής της ενέργειας για βιομηχανικές χρήσεις, ενώ θα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Αίγυπτος, η οποία έχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκίνησε συνομιλίες το 2020 για να πουλήσει ενέργεια στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας το προνομιακό της πλεονέκτημα για την παραγωγή φθηνής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην προσπάθειά της να γίνει περιφερειακός κόμβος εξαγωγών ενέργειας.

Η ημερήσια ηλεκτρική ισχύς που παράγεται στην Αίγυπτο είναι περίπου 58.000 μεγαβάτ, ενώ η ημερήσια κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 33.000 μεγαβάτ.

Τα λεφτά είναι πολλά και οι περιφερειακοί κίνδυνοι ακόμα μεγαλύτεροι, για αυτό όλα θα πρέπει να γίνουν όλα με όλες τις απαραίτητες διατυπώσεις και λεπτομέρειες, για ένα έργο με στρατηγική σημασία τόσο για την Αίγυπτο, όσο και για την Ελλάδα, φέρνοντας τις δύο πλευρές ακόμα πιο κοντά σε όλους τους τομείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις