Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Οι Ρώσοι βάζουν το Pantsir SAM σε θωρακισμένο τρένο- Υπερηχητικοί πύραυλοι "Dagger" χτύπησαν την Ουκρανία


 Ιωάννης Χάρχαρης

Φαίνεται ότι έτσι ελπίζουν οι Ρώσοι να προστατεύσουν τη σιδηροδρομική επιμελητεία τους από τα χτυπήματα του στρατού της Ουκρανίας

Οι Ρώσοι μπορεί να πιστεύουν ότι, μια πλατφόρμα με το σύστημα  του Pantsir SAM εγκαταστημένο ως μέρος ενός θωρακισμένου τρένου, μπορεί να παρέχει μια αντιαεροπορική «ομπρέλα» γύρω από μια σιδηροδρομική γραμμή ακτίνας έως και 10 km, η οποία θεωρητικά θα καλύπτει από επιθέσεις UAV ή ακόμα και από Μ142 ΧΙΜΑΡΣ.

Ρωσικά ΜΜΕ ανέβασαν ένα διάγραμμα της πιθανής κατασκευής ενός από τα θωρακισμένα τρένα τους, το οποίο θα προστατεύει τις επικοινωνίες του ρωσικού στρατού στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Η εικόνα δείχνει ότι αυτό το θωρακισμένο τρένο μπορεί να έχει δύο "καλυπτόμενα βαγόνια", μία πλατφόρμα με το ZU-23-2, κοιτώνες ύπνου και προσωπικού, πλατφόρμες με ραδιοφωνικό σταθμό και συσκευές EW, μία ή δύο ατμομηχανές. Και ως «πρόσθετες μονάδες» σε αυτό το θωρακισμένο τρένο, οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να προσαρτήσουν μια πλατφόρμα με ένα άρμα ή ένα APC, μηχανολογικό εξοπλισμό ή ακόμα και μια πλατφόρμα με το σύστημα αεράμυνας Pantsir-S1.

Εκτός από όλα τα άλλα, μια τέτοια «δέσμευση» με θωρακισμένα τρένα μπορεί να υποδηλώνει ότι, η Ρωσία εξαρτάται πλέον εξαιρετικά από την κανονικότητα της παράδοσης πυρομαχικών σιδηροδρομικώς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ρωσικός στρατός ασχολείται με πράγματα όπως η τοποθέτηση του Pantsir-S1 σε ένα θωρακισμένο τρένο.

Χτυπήματα στην Ουκρανία με υπερηχητικούς πυραύλους «Dagger»

Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ανακοίνωσε τα χτυπήματα στην Ουκρανία με υπερηχητικούς πυραύλους «Dagger».

Ο Valery Zaluzhny, σχολιάζοντας τα χτυπήματα στο έδαφος της Ουκρανίας, συνολικά η ουκρανική πλευρά αναφέρει την εκτόξευση 81 πυραύλων κρουζ, είπε ότι, τουλάχιστον 6 χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal. 

Λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του Zaluzhny, και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία από τη Ρωσία για αυτό το θέμα, αυτή είναι η μεγαλύτερη επίθεση με χρήση υπερηχητικών όπλων, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στην ιστορία συνολικά.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, η επίθεση πραγματοποιήθηκε επίσης χρησιμοποιώντας 8 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον αριθμό και τα τελευταία μπορούσαν να εκτελούν ταυτόχρονα πολλές λειτουργίες, να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στόχους και να ανιχνεύσουν τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας.

Είναι γνωστό ότι ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε εγκαταστάσεις κρίσιμης σημασίας υποδομής της Ουκρανίας, ειδικότερα, σε ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να παρατηρούνται διακοπές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Να αναφερθεί ότι, κατά τη διάρκεια της μαζικής ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στο έδαφος της Ουκρανίας , αποδείχθηκε ότι η Ουκρανία είχε ήδη λάβει το σύστημα αεράμυνας Patriot από τη Δύση. Ωστόσο, αυτό δεν συμμετείχε στην παρακολούθηση ρωσικών πυραύλων, πολύ περισσότερο στην καταστροφή τους, αφού, σύμφωνα με τους Financial Times, συστήματα αεράμυνας αυτού του τύπου δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία.

Ο εκτιμώμενος χρόνος για την ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας Patriot με ενσωμάτωση με άλλα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, απαιτεί περίπου μία εβδομάδα, ωστόσο, αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο πού ακριβώς βρίσκονται τέτοια συστήματα. Σύμφωνα με μια σειρά από υποθέσεις, το τελευταίο θα πρέπει να αναπτυχθεί στην περιοχή της Ουκρανικής πρωτεύουσας, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες επιθέσεις των «Daggers» στην Ουκρανία, η εμφάνιση του τελευταίου στο Κίεβο δεν θα βοηθήσει την αεράμυνα .

Ωστόσο, δεδομένης της άφιξης των συστημάτων αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, είναι περισσότερο από πιθανό ότι με τα επόμενα ρωσικά πλήγματα στην ουκρανική υποδομή ζωτικής σημασίας, θα είναι ήδη δυνατό να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των συστημάτων αεράμυνας, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμη και δύο συστήματα Patriot δεν θα δώσουν στην Ουκρανία πραγματικό πλεονέκτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις