Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

The Wall Street Journal> Η Pfizer συμφώνησε να πληρώσει 43 δισεκατομμύρια δολάρια για την εταιρία βιοτεχνολογίας Seagen Inc η οποία αναπτύσσει καινοτόμα φάρμακα για την αντιμετώπιση των καρκίνων

 Η Ογκολογία (βλέπε καρκίνοι) συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης στην παγκόσμια ιατρική και αυτή η εξαγορά θα ενισχύσει τη θέση της Pfizer σε αυτόν τον σημαντικό χώρο..., δήλωσε ο Albert Bourla

Pfizer  συμφώνησε να πληρώσει 43 δισεκατομμύρια δολάρια για την εταιρία βιοτεχνολογίας Seagen Inc.

Η Seagen Inc. είναι μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση καινοτόμων, ενισχυμένων θεραπειών που βασίζονται σε μονοκλωνικά αντισώματα για τη θεραπεία του καρκίνου. Η πρωτοποριακή κατηγορία στοχευμένων αντικαρκινικών φαρμάκων την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Jared S. Hopkins και Jonathan D. Rockoff στη The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τους όρους, η Pfizer θα πληρώσει 229 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, δήλωσε η φαρμακοβιομηχανία τη Δευτέρα.

Οι εταιρείες αναμένουν ότι η συμφωνία θα κλείσει στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους.

Το σύνολο της συμφωνίας των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει και χρέος, δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer. Είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τον έλεγχο από ρυθμιστικές αρχές αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, οι οποίες έχουν εντείνει τις αξιολογήσεις τους για την υγειονομική περίθαλψη και άλλες συμφωνίες.

Η Seagen, η οποία εδρεύει έξω από το Seattle, έγινε πρωτοπόρος σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως συζεύγματα φαρμάκων αντισωμάτων που μπορούν να εγκαταστήσουν τους όγκους για να τους χτυπήσουν με έναν τοξικό παράγοντα.

Η Pfizer, της Νέας Υόρκης, αναζητά εξαγορές για να την βοηθήσει να αντισταθμίσει τις αναμενόμενες απώλειες στις πωλήσεις, καθώς ορισμένα φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις χάνουν την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τα επόμενα χρόνια.

«Η Ογκολογία (βλέπε καρκίνοι) συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης στην παγκόσμια ιατρική και αυτή η εξαγορά θα ενισχύσει τη θέση της Pfizer σε αυτόν τον σημαντικό χώρο και θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων οικονομικών στόχων της Pfizer», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Albert Bourla.

Η Seagen, η οποία αναμένει έσοδα 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Pfizer έως το 2030, δήλωσε η Pfizer.

«Ο προτεινόμενος συνδυασμός με την Pfizer είναι το σωστό επόμενο βήμα για τη Seagen για να προωθήσει τη στρατηγική της», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Seagen, David Epstein.

Ο κ. Epstein ανέλαβε το τιμόνι της Seagen τον Νοέμβριο, μετά το τέλος των συνομιλιών της με τη Merck, και σχεδίαζε μια ανεξάρτητη πορεία για την εταιρεία.


Η Seagen τράβηξε την προσοχή της Pfizer και άλλων μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών λόγω των νέων αντικαρκινικών φαρμάκων της, γνωστά ως Αntibody Drug Conjugates or ADCs, τα οποία είναι σε θέση να στοχεύουν όγκους και στη συνέχεια να τους χτυπούν με έναν τοξικό παράγοντα.

H Merck & Co. είχε συζητήσει την αγορά της Seagen πέρυσι, αλλά οι εταιρείες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια τιμή, ανέφερε η Wall Street Journal. Οι συνομιλίες της Pfizer με τη Seagen προχώρησαν γρήγορα αφού η Journal ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι εταιρείες είχαν αρχίσει να συζητούν.

Τα ADCs έχουν αρχίσει να κερδίζουν έγκριση για ορισμένους κοινούς καρκίνους όπως του μαστού, και οι φαρμακευτικές  έχουν εξερευνήσει την εφαρμογή τους σε συνδυασμό με άλλους καρκινικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοθεραπειών που είναι μερικά από τα φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο.

Η Seagen έχει περισσότερες από εννέα μελέτες σε εξέλιξη που δοκιμάζουν τα ADCs, με ανοσοθεραπείες.

Τα ADCs, θα αντιπροσωπεύουν 31 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά των 375 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2028, εκτιμά η εταιρεία έρευνας αγοράς φαρμάκων Evaluate.

Η Seagen πουλά τέσσερα προϊόντα, τρία από τα οποία περιλαμβάνουν ADCs. Περιλαμβάνουν το Padcev, το οποίο εγκρίθηκε το 2019 για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης που είχαν αποτύχει σε άλλα φάρμακα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ επανεξετάζει ένα σχήμα που συνδυάζει το Padcev με την ανοσοθεραπεία Merck’s Keytruda για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για χημειοθεραπεία. Το Padcev θα μπορούσε να έχει συνολικά 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2028, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις