Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Τραγωδία στα Τέμπη: Τέλος οι έρευνες για εγκλωβισμένους - Yπάρχουν τουλάχιστον τρία «ορφανά» DNA θυμάτων


Σε 54 από τους 57 νεκρούς επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας έχει μπει «ταυτότητα» μέσω του εργαστηρίου DNA της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τους ειδικούς ψυχολόγους έχουν ενημερωθεί ήδη 14 οικογένειες θυμάτων. Υπάρχουν τουλάχιστον 3 «ορφανά» DNA από θύματα της τραγωδίας, τα οποία δεν ταυτοποιούνται προς το παρόν με τα 56 δείγματα συγγενών επιβατών.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από τις σορούς και 56 δείγματα από συγγενείς των επιβατών. Eχουν δοθεί και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη

Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί επίσημα ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες, ενώ ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών είναι 57, ένας περισσότερος δηλαδή από αυτούς που έχουν δηλωθεί. Στην αμαξοστοιχία φαίνεται πως επιβιβάστηκαν σε ενδιάμεσους σταθμούς και άλλοι επιβάτες που θα πλήρωναν μέσα στο τρένο ή ακόμη και λαθρεπιβάτες που είναι αριθμητικά ακαταχώρητοι.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών έχουν συγκεντρωθεί προσωπικά αντικείμενα επιβατών, τα οποία περισυλλέχθησαν τις προηγούμενες ημέρες με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας από τον τόπο του δυστυχήματος. Για την παραλαβή τους, οι επιβάτες και οι συγγενείς των θυμάτων μπορούν να επισκέπτονται ή να επικοινωνούν με τη συγκεκριμένη αστυνομική υπηρεσία.

Στο μεταξύ, ειδικά κλιμάκια συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία από το πεδίο σε μια προσπάθεια να διασταυρωθούν οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη και τη φωτιά που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Η πρώτη εκτίμηση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αρχική έκρηξη και εστία φωτιάς προκλήθηκε από σπινθήρες και ανάφλεξη καυσίμων, για να ακολουθήσουν εκρήξεις πιθανότατα από φιάλες πεπιεσμένου αέρα που υπάρχουν για τα φρένα της αμαξοστοιχίας. Αρχικά υπήρχαν αναφορές για φιάλες υγραερίου που βρίσκονταν στο βαγόνι-εστιατόριο, κάτι που διαψεύστηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, με ανακοίνωση του οποίου αναφέρεται ότι δεν βρέθηκαν φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου.

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος έριξε «αυλαία». Στις τελευταίες ενέργειες ήταν οι μετακινήσεις του βαγονιού-εστιατορίου και ενός επιβατικού βαγονιού, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνταν σάρωση τόσο στις άμορφες μάζες των βαγονιών όσο και στο έδαφος. Οι πυροσβέστες προέβησαν στη συλλογή ακόμη και μικρών δειγμάτων βιολογικού υλικού, που θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία της βιολογικής ταυτοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις