Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Bασιλιάς Kάρολος: H στέψη, τα λεφτά που θα δοθούν και τ αγκάθια της μοναρχίας


 Η μοναρχία στη Βρετανία βρίσκεται σε περίοδο αναπροσαρμογής και αυτό θα φανεί το ερχόμενο Σάββατο, όταν όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα εστιάζουν στο πρόσωπο του νέου βασιλιά Καρόλου, κατά την τελετή της στέψης του. Ο Κάρολος γίνεται επίσημα επικεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια χρονική στιγμή που δεν θεωρείται η καλύτερη για τη βρετανική μοναρχία, όπως αποδεικνύει πρόσφατη δημοσκόπηση που καταγράφει αύξηση της αδιαφορίας για τον θεσμό και ενίσχυση των υποστηρικτών της αβασίλευτης δημοκρατίας, ιδιαίτερα των νέων.

Ισως η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ δεν είχε δει ποτέ στη διάρκεια της βασιλείας της τόσους αντιμοναρχικούς διαδηλωτές μαζεμένους όσους έχει συναντήσει ο Κάρολος τους τελευταίους μήνες σε δημόσιες εμφανίσεις του.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του BBC, oι υποστηρικτές της μοναρχίας στη Βρετανία φθάνουν το 58%, ποσοστό διπλάσιο από τους οπαδούς της αβασίλευτης δημοκρατίας (26%). Το μεγάλο ποσοστό (78%) αποδοχής του βασιλιά καταγράφεται -όπως είναι αναμενόμενο- στους πολίτες άνω των 65 ετών. Ομως, στους νέους Βρετανούς 18-24 ετών η μοναρχία είναι εντελώς αδιάφορη και η δημοκρατία υπερτερεί με 38% έναντι του 32% που στηρίζουν το στέμμα. Επίσης, μόνο το 36% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο Κάρολος έχει επαφή με τα προβλήματα του βρετανικού λαού και το 45% θεωρεί το αντίθετο. Το ποσοστό αυτό δυσπιστίας για τον Κάρολο αυξάνεται στο 59% όταν οι ερωτώμενοι είναι νέοι έως 24 ετών. Επίσης, το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η μοναρχία αποφέρει κέρδη στη χώρα, ενώ το 40% των νέων 18-24 ετών θεωρεί πως ζημιώνει την οικονομία της Βρετανίας.

«Είναι απίστευτο πόσα παλάτια χρειάζεται η βασιλική οικογένεια», προσθέτει με αποδοκιμασία ο πρώην υπουργός Νόρμαν Μπέικερ, από το κόμμα των Φιλελευθέρων, ο οποίος είναι δηλωμένος αντιμοναρχικός. Ο συνταγματολόγος σερ Βέρνον Μπογκντάνορ τονίζει, ωστόσο, ότι η βασιλική οικογένεια προσφέρει στο κράτος. Η συζήτηση για το «πόσο κοστίζει η βασιλική οικογένεια στη χώρα» έχει ενταθεί ύστερα από τις αποκαλύψεις του «Guardian» για τα δουκάτα του Λάνκαστερ και της Κορνουάλης, που εξασφαλίζουν εκατομμύρια στερλίνες στη βασιλική οικογένεια, ενώ, σύμφωνα με ορισμένους, έπρεπε να επιστρέψουν στο Βρετανικό Δημόσιο.

Ο Γκρέιαμ Σμιθ, επικεφαλής της αντιμοναρχικής οργάνωσης «Republic», είναι πεπεισμένος ότι οι οπαδοί της δημοκρατίας στη Βρετανία είναι πολύ περισσότεροι από όσους φαίνονται στη δημοσκόπηση. Οπως λέει ο ίδιος, αλλά και άλλοι ομοϊδεάτες του, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά τις έντονες διαφωνίες των γιων του Καρόλου, τη διαμάχη με τον πρίγκιπα Χάρι, αλλά και τις αποκαλύψεις περί ρατσισμού που έφερε στο φως η Μέγκαν Μαρκλ. Δημοσκοπήσεις σαν και αυτήν, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις, έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά σε γενικές γραμμές η αποδοκιμασία για το παλάτι και τη βασιλική οικογένεια δεν κρατούσε πολύ. Η καλύτερη περίοδος για τη μοναρχία στη σύγχρονη εποχή καταγράφηκε το 2011-2012, όταν έγινε ο γάμος του πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κέιτ και εορτάστηκε το διαμαντένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ. Το παλάτι γνώρισε μεγάλη δημοφιλία, σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια, που το Megxit, η αντιδικία με τον Χάρι ή τα σκάνδαλα του πρίγκιπα Αντριου οδήγησαν σε μείωση της δημοτικότητας της μοναρχίας.

Οι αναλυτές πιστεύουν πως ο Κάρολος θα είναι ένας «πιο ανθρώπινος μονάρχης», που έχει εγκαταλείψει πολλούς από τους βασιλικούς τύπους και πρακτικές του παρελθόντος, έχει αποφασίσει να βρίσκεται πιο κοντά με τους πολίτες, ενώ, όπως έδειξε μέχρι τώρα, είναι αποφασισμένος να συμμετέχει σε μεγάλα πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα. Πρόσφατα, κάθισε οκλαδόν σε επίσκεψη χώρου λατρείας των σιχ, στο Λούτον, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης για «πολιτική παρέμβαση» στο Brexit, επειδή συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κομισιόν και μίλησε γερμανικά στην Μπούντεσταγκ, απευθυνόμενος στους Γερμανούς βουλευτές, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Πανάκριβη τελετή με 2.000 υψηλούς καλεσμένους

Ο Κάρολος Γ’ είχε δηλώσει από την αρχή την επιθυμία του για μια τελετή στέψης «πιο λιτή» και «λιγότερο δαπανηρή», προκειμένου να αντανακλά το νέο πρόσωπο της μοναρχίας.

Ομως, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις της εφημερίδας «Daily Μail», η τελετή και όλα όσα θα ακολουθήσουν θα στοιχίσουν πανάκριβα, παρά τον σχετικά περιορισμένο αριθμό καλεσμένων. Οι προσκλήσεις δόθηκαν σε 2.000 καλεσμένους (8.000 είχαν προσκληθεί στη στέψη της Ελισάβετ το 1953).

Η τελετή στέψης της Ελισάβετ, πριν από σχεδόν 70 χρόνια, είχε κοστίσει περίπου 1,57 εκατομμύρια στερλίνες, ποσό που αντιστοιχεί σήμερα σε πάνω από 45 εκατομμύρια στερλίνες. Οι πληροφορίες της «Daily Mail» αναφέρουν πως η τελετή στέψης του Καρόλου θα φθάσει τις 100 εκατομμύρια στερλίνες! Αν ισχύει η αποκάλυψη, το ποσό της στέψης θα είναι διπλάσιο από εκείνο της μητέρας του.

Η βρετανική κυβέρνηση θα πληρώσει, φυσικά, το κόστος της τελετής, με χρήματα του βρετανικού λαού, τα οποία, όμως, θα πάρει πίσω, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αφού η στέψη του Καρόλου θα προκαλέσει τουριστική «έκρηξη».

Βασιλείς ευρωπαϊκών οίκων, πρίγκιπες και εστεμμένοι αραβικών μοναρχιών, γαλαζοαίματοι με βασίλεια και μη, σουλτάνοι θα βρίσκονται το Σάββατο στη βρετανική πρωτεύουσα. Μαζί τους, αρχηγοί κρατών από την Ευρώπη και χώρες της Κοινοπολιτείας, πολιτικοί ηγέτες και σημαντικά πρόσωπα από το διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα θα δώσουν το «παρών». Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, θα είναι, επίσης, από τους πρώτους ηγέτες που θα βρεθούν στη στέψη του Καρόλου Γ’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις