Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Tραγωδία στα Tέμπη: Γιατί «ψάχνουν» την έκρηξη στο TPENO


Τα ερωτήματα και τα κενά σχετικά με την έκρηξη και τη φωτιά μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου είναι αποφασισμένος να διαλευκάνει ο ειδικός εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικαστικός λειτουργός απέρριψε ως ελλιπές το αρχικό πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ζήτησε να γίνει νέα έρευνα με τη συμμετοχή χημικών από το τελωνείο της Λάρισας, που θα αναλύσουν όλα τα δείγματα από τον τόπο της τραγωδίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά τη νέα παραγγελία οι χημικοί του τελωνείου επισκέφθηκαν τον τόπο του δυστυχήματος και πήραν δείγματα από το χώμα, τα λάδια και τα καμένα υλικά τόσο από την επιβατική όσο και από την εμπορική αμαξοστοιχία προκειμένου να τα αναλύσουν σε ειδικά εργαστήρια. Τα ζητούμενα της νέας έρευνας είναι να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς, το σημείο εκκίνησης, η έκταση και τα υλικά καύσης.

Επίσης, οι ειδικοί, που θα συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, καλούνται να αναγνωρίσουν με τη μέθοδο των χημικών αναλύσεων ουσίες από το υπέδαφος και από κατάλοιπα της καύσης πάνω στα συντρίμμια των τρένων, αλλά και να προσδιορίσουν εάν και σε ποιο βαθμό συνετέλεσε στην έναρξη της φωτιάς ή στα αποτελέσματά της το λάδι ψύξης των μετασχηματιστών.

Ερευνα

Παράλληλα, ο ανακριτής ζητά να διερευνηθεί με ποιον τρόπο προκλήθηκαν τα χημικά εγκαύματα που έχουν αναφερθεί σε πυροσβέστες οι οποίοι συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Συγκεκριμένα, ζητά να αναφερθεί εάν επήλθαν εγκαύματα στους επιχειρούντες στη φωτιά και αν αυτά δικαιολογούνται από χημικές ουσίες. Για το θέμα αυτό έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε να διαπιστωθεί πώς η φωτιά διαπέρασε τις ειδικές προστατευτικές στολές.

Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η γνωστή πλαστική χειρουργός Μαρία Καλοφώνου, που έχει ασχοληθεί με την υπόθεση, «στις μεγάλες πυρκαγιές είναι πιθανό να προκληθούν στους πυροσβέστες χημικά εγκαύματα από την καύση υλικών που διαλύονται στο νερό ή στον ατμό κατά την προσπάθεια κατάσβεσης. Συμβαίνει δηλαδή να προκληθούν στους πυροσβέστες και εγκαύματα πέρα από τα θερμικά».

Την ίδια ώρα και ένας διασωθείς επιβάτης της αμαξοστοιχίας Intercity φέρεται να έχει αναφερθεί σε κάποιο άγνωστο καυστικό υγρό που του προκάλεσε εγκαύματα στο κεφάλι και το πρόσωπο.


ΣΤΟΝ «Ε.Τ.» Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Κ. ΛΑΚΑΦΩΣΗΣ

Τέμπη: «Τα στοιχεία δεν… τσιμεντώθηκαν»

Την ίδια ημέρα της αυτοψίας των χημικών του τελωνείου Λάρισας, έλαβαν υπολείμματα από τον τόπο της τραγωδίας και οι πραγματογνώμονες που έχουν αναλάβει τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών ορισμένων εκ των θυμάτων. Μεταξύ αυτών και ο μηχανολόγος μηχανικός Κωνσταντίνος Λακαφώσης, ο οποίος ξεκαθαρίζει μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι οι ειδικοί πήραν όλα τα δείγματα που χρειάζονταν για την έρευνά τους πριν καθαριστεί η περιοχή και πέσει μπετόν στο σημείο της σύγκρουσης, δίνοντας τέλος στα σενάρια περί απόκρυψης δεδομένων.

«Επειδή ακούστηκαν πολλά σχετικά με το ότι έγινε προσπάθεια να θαφτούν κάποια στοιχεία, θέλω να είμαι σαφής. Τα στοιχεία δεν… τσιμεντώθηκαν, γιατί νωρίτερα τόσο εμείς όσο και οι χημικοί του τελωνείου είχαμε πάρει από το σημείο οτιδήποτε μας ήταν χρήσιμο και μπορεί να φωτίσει την έρευνά μας», σημειώνει ο κ. Λακαφώσης, προσθέτοντας: «Μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το ζήτημα της μεγάλης αρχικής ανάφλεξης άγνωστης καύσιμης ύλης και είναι κάτι που ακόμα μας απασχολεί. Επίσης, ένα ακόμα θέμα είναι η εξέλιξη της φωτιάς για τα πρώτα 15-20 λεπτά από τη σύγκρουση των τρένων, την ώρα δηλαδή που δεν είχε προλάβει ακόμα να φτάσει η Πυροσβεστική. Το σημείο έναρξης της φωτιάς και τα εύφλεκτα υλικά μέσω των οποίων μεταδόθηκε και έφτασε μέχρι το πίσω μέρος του βαγονιού Β2 είναι θέματα που ακόμα διερευνώνται». Το μεγάλο ερώτημα για τις ανακριτικές Αρχές, αλλά και για τους πραγματογνώμονες, είναι αν για την έκρηξη και τη φωτιά ευθύνονται υλικά που βρίσκονταν νόμιμα στα δύο τρένα, που σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα συστήματα πυρασφάλειας, ή αν σε κάποια από τις δύο αμαξοστοιχίες υπήρχε κάποιο φορτίο που μεταφερόταν παράνομα.


ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΚΑΙΝΕ»


Ποια ήταν η αιτία της φωτιάς;

Ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης;

Ποια ήταν η έκταση;

Ποια ήταν τα υλικά καύσης;

Ποιες ουσίες βρέθηκαν στο υπέδαφος;

Ποιος ήταν ο ρόλος των λαδιών των μετασχηματιστών;

Υπήρχαν χημικές ουσίες;

Πώς προκλήθηκαν χημικά εγκαύματα σε πυροσβέστες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις