Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

H στρατηγική της ΝΔ για να κρατήσει το 41% των εκλογών του Μαΐου και να μην μπουν κι άλλα κόμματα στην Βουλή - Στην Πειραιώς θέλουν το πολύ εξακομματική Βουλή την οποία θεωρούν «ανώδυνη»


 Η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει την στρατηγική που θα ακολουθήσει για να κρατήσει το 41% που κέρδισε στις εκλογές της 21ης Μαΐου με το οποίο ναι μεν θα κερδίσει την αυτοδυναμία αλλά το κατά πόσο αυτή θα είναι άνετη ή οριακή θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπει στην Βουλή.

Στην Πειραιώς θεωρούν ως «ανώδυνη» μία εξακομματική Βουλή. Εάν προκύψει επτακομματική το πράγμα «στραβώνει» πάρα πολύ και θα υπάρχει πρόβλημα.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε πως στη Νέα Δημοκρατία θα προτιμούσαν να μην επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας παρά να επιτευχθεί και αυτή να είναι οριακή.

Διότι με οριακή αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία ούτε να συγκυβερνήσε μπορεί με κάποιο κόμμα, αλλά και ούτε να κυβερνήσει από μόνη της. Θα βρίσκεται πάντοτε υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας»

Ο «πονοκέφαλος» της ΝΔ είναι το κόμμα «Νίκη», το οποίο «ψαρεύει» από συγκεκριμένο εκλογικό κοινό στο οποίο η ΝΔ ΔΕΝ ΕΧΕΙ πρόσβαση εδώ και χρόνια.

Στη ΝΔ θα ακολουθήσουν μία τακτική που να μην μνημονεύει το κόμμα «Νίκη» αυτό αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρούν να «προσεγγίσουν» τους ψηφοφόρους του.

Ξέρουν πως αν αναφέρουν θα του προσδώσουν αντισυστημικά χαρακτηριστικά και δωρεάν «διαφήμιση».

Η ΝΔ δεν θέλει πολλά κόμματα στην επόμενη Βουλή για να μην αυξηθεί το όριο αυτοδυναμίας. Όμως δεν μπορεί να έχει «πρόσβαση» σε κόμματα τύπου Πλεύση Ελευθερίας, οπότε στρέφεται αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του «Νίκη».

Υπολογίζεται ότι με πεντακομματική Βουλή η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό άνω του 37,5%, με εξακομματική ο πήχης ανεβαίνει στο 38,5% και με επτακομματική αγγίζει σχεδόν το 40%. Υπό αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ δεν έχει περιθώρια για σημαντικές απώλειες στην δεύτερη κάλπη και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε του ομηλία υπογραμμίζει τον κίνδυνο του εφησυχασμού. 

Το εντυπωσιακό ποσοστό του 41% που κέρδισε η ΝΔ στην πρώτη εκλογική μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ το χρησιμοποιούν ως «φόβητρο» προς τους ψηφοφόρους με τον ισχυρισμό πως η «παντοδυναμία» του Κυριάκου Μητσοτάκη θα καταλύσει την Δημοκρατία.

«Αν είχαν πάρει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας τότε θα μιλούσαν για «νίκη του λαού» σχολιάζουν χαρακτηριστικά στη ΝΔ κι επισημαίνουν πως το 1996, το 2000 και το 2009 το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε άνετη αυτοδυναμία με ποσοστά εκλογής 41,49%, 43,79% και 43,92%, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις