Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

H επόμενη μέρα για τον Α.Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Nα βγει η «αγγαρεία» των δεύτερων εκλογών και μετά θα αποφασιστεί η τύχη του Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα «πιεστεί» ασφυκτικά από το ΠΑΣΟΚ του Ν.Ανδρουλάκη


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία άνευ προηγουμένου συντριβή από αυτές που «τελειώνουν» κόμματα και συγκέντρωσε μετά βίας ένα ποσοστό της

τάξης του 20% οπότε μετά από αυτή την κολοσσιαίων διαστάσεων ήττα τίθεται ζήτημα ηγεσίας καθώς και των πραγμάτων ο Α.Τσίπρας θα αμφισβητηθεί.

Όμως αυτήν την στιγμή προέχουν οι δεύτερες εκλογές (με ενισχυμένη αναλογική πλέον) όπου είναι σίγουρο πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει στο… εικοσάρι θα εκλέξει πολύ λιγότερους βουλευτές από τους 71 που εκλέγει τώρα.

Η ενισχυμένη αναλογική δίνει μπόνους στον νικητή έδρες που παίρνει από τους… δευτερο-τριτο-τέταρτους.

Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να «σώσει οτιδήποτε αν σώζεται» γιατί αν συνεχίσει την καθοδική πορεία τότε ο επόμενος μεγάλος αντίπαλός του στο μέλλον θα είναι το ΠΑΣΟΚ του Ν.Ανδρουλάκη.

Το ΠΑΣΟΚ κατανόησε στις χθεσινές εκλογές ότι έχει μία ανέλπιστη ευκαιρία να επιστρέψει στην θέση του «οδηγού».

Αν ρωτηθεί οποιοσδήποτε μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ θα πει το εξής: Πώς ο σκοπός του κόμματος είναι να επιστρέψουν πίσω οι πρώην ψηφοφόροι του οι οποίοι έκαναν μεγάλο, τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της περιόδου των μνημονίων.

Με λίγα λόγια τους θεωρούν «δανεικούς» ψηφοφόρους και όχι ΣΥΡΙΖΑίους.

Κοινή συναινέσει λοιπόν, ο ίδιος ο Α.Τσίπρας και η εσωκομματική αντιπολίτευση συμφωνούν ότι αυτό που τώρα προέχει δεν είναι να ανοίξει μια ολέθρια εσωκομματική συζήτηση. Αυτά τα θέματα, που αφορούν όχι μόνο τη στρατηγική φυσιογνωμία του κόμματος, αλλά και τον ρόλο του ίδιου του Αλ. Τσίπρα στην ηγεσία, θα ανοίξουν οργανωμένα μετά τη λήξη των δεύτερων εκλογών.

Σε ανύποπτο χρόνο, πάντως, ο Αλ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση ήττα θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των οργανωμένων μελών, όπου η αποδοχή του είναι καθολική. Και νωρίτερα, στην τελική ευθεία της κάλπης, προ εικοσαημέρου, είχε δηλώσει: «Αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες και θα αποφασίσει τι είναι καλύτερο για εκείνον».

Αναφερθείς δε στη διαδικασία διαδοχής του, πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά. Αρα κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα να δούμε πώς είναι η… σκορδαλιά δίχως σκόρδο».

Αυτά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα έλεγε για την περίπτωση ήττας με 6 μονάδες και όχι με 20.

Το πρόβλημα με τον Τσίπρα είναι πλέον ότι έχει «καεί» απέναντι στον Κ.Μητσοτάκη ενώ το μέγεθος της ήττας είναι τόσο μεγάλο που ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε την «αποχή» από την εξουσία τουλάχιστον μέχρι και την μεθεπόμενη τετραετία.

Αυτό που έχει συμβεί τώρα είναι πρωτοφανές. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, ο Α.Τσίπρας παρέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα του… 4% και το πήγε στην «χρυσή» εποχή του άνω του 30% και δεν παύει να είναι ο άνθρωπος της Αριστεράς που έγινε πρωθυπουργός για 4,5 χρόνια.

Το ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής: Αν φύγει από την ηγεσία ο Α.Τσίπρας, ποιο είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει στην θέση του; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσιάσει κάποιο άλλο πρόσωπο που να δείχνει ικανό να ηγηθεί σε ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία. Γιατί άλλο κόμμα εξουσίας και άλλο μικρό πολιτικό «μαγαζί»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις