Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Τραγωδία δίχως τέλος στη Λιβύη: Στους 5.300 οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel -Πάνω από 10.000 οι αγνοούμενοι [βίντεο]


 Κακοκαιρία Daniel: Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι θεωρούνται νεκροί και 10.000 αγνοούνται μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις στη βορειοανατολική Λιβύη, που προκάλεσαν την κατάρρευση δύο φραγμάτων, με συνέπεια να διοχετευθεί περισσότερο νερό σε ήδη πλημμυρισμένες περιοχές.

Ολόκληρες γειτονιές πιστεύεται ότι έχουν παρασυρθεί στην πόλη, σύμφωνα με τις Αρχές. Τα νοσοκομεία στην Ντέρνα δεν λειτουργούν πλέον και τα νεκροτομεία είναι γεμάτα, δήλωσε ο Οσάμα Άλι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης και ασθενοφόρων. Επίσης, νεκρά σώματα έχουν αφεθεί έξω από τα νεκροτομεία στα πεζοδρόμια.

Ο Τάμερ Ραμαντάν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στη Λιβύη, έδωσε τον αριθμό των αγνοουμένων κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη της Ελβετίας την Τρίτη, σημειώνοντας ότι «ο αριθμός των νεκρών είναι τεράστιος».

Κακοκαιρία Daniel: Τουλάχιστον 5.300 άνθρωποι θεωρούνται νεκροί στη Λιβύη

Από τους νεκρούς, τουλάχιστον 145 ήταν Αιγύπτιοι, δήλωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι στη βορειοανατολική πόλη Τομπρούκ, στη Λιβύη.

Κακοκαιρία Daniel: Τουλάχιστον 6.000 αγνοούμενοι μόνο στην Ντέρνα της Λιβύης

Στην ανατολική πόλη Ντέρνα, η οποία έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, έως και 6.000 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, δήλωσε ο Όθμαν Αμπντουλτζαλίλ, υπουργός Υγείας στην ανατολική διοίκηση της Λιβύης, στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Almasar TV, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση «καταστροφική», όταν περιόδευσε στην πόλη τη Δευτέρα (11/9).

Κακοκαιρία Daniel: Στην Ντέρνα «ολόκληρες γειτονιές εξαφανίστηκαν»

Η Ντέρνα υπήρξε μία από τις πρώτες πόλεις που έπεσαν στα χέρια των επαναστατών κατά την εξέγερση του 2011 ενάντια στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι κι έκτοτε έγινε γνωστή ως ένα από τα ισχυρότερα «κάστρα» των τζιχαντιστών στη χώρα. Εγινε πεδίο σφοδρών μαχών στον εμφύλιο πόλεμο, όμως ποτέ δεν γνώρισε τέτοια καταστροφή. Εχουν καταρρεύσει εκατοντάδες μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, καθώς και μια μεγάλη γέφυρα, μέρος του παραθαλάσσιου οδικού άξονα. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη έχει διακοπεί και οι τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Εκτός από την Ντέρνα, η κακοκαιρία έπληξε και την τριπλάσιου μεγέθους πόλη Μπέιντα, στην οποία καταγράφηκαν 50 νεκροί. Ακόμη, στις μικρότερες πόλεις Σαχάτ και Μαρτζ δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής, με καλλιέργειες και αγροκτήματα να βρίσκονται πνιγμένα στη λάσπη.

Κακοκαιρία Daniel: Κινητοποίηση Χαφτάρ

Στον απόηχο των καταστροφών, ο Εθνικός Στρατός που ελέγχει τα δυτικά της χώρας κινητοποιήθηκε προς βοήθεια των πληγέντων, κατόπιν διαταγής του «πολέμαρχου» στρατηγού Καλίφα Χαφτάρ, ενώ ποσό ύψους 200 εκατ. λιβυκών δηναρίων (38 εκατ. ευρώ) αποδεσμεύτηκε για να βοηθηθούν οι πλημμυρισμένες περιοχές.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, η επίσημη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, με έδρα την Τρίπολη, κήρυξε τη δυτική Λιβύη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε πως θα σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια. Συγκεκριμένα, ένα αεροπλάνο που μετέφερε 14 τόνους προμηθειών και ιατρικό προσωπικό προσγειώθηκε χθες στη Βεγγάζη, ενώ κονβόι φορτηγών πρόκειται να αναχωρήσει σύντομα. Ο υπουργός Εσωτερικών Ιμέντ Τραμπελσί, δήλωσε επίσης πως 1.000 μέλη διαφορετικών σωμάτων των δυνάμεων ασφαλείας θα σπεύσουν στην περιοχή. Ωστόσο, η κατάσταση των οδικών αρτηριών σε μεγάλο μέρος της περιοχής παραμένει κακή και η δυνατότητα να προσεγγιστεί η Ντέρνα, τουλάχιστον διά της ξηράς, είναι περιορισμένη. Ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και γειτονικά κράτη, όπως η Τυνησία, έχουν δηλώσει πως είναι έτοιμα να παράσχουν χρηματική και ανθρωπιστική βοήθεια όποτε τους ζητηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις