Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

6 μυστικά των γιαγιάδων για τις δουλειές του σπιτιού που οι νέες νοικοκυρές δεν γνωρίζουν


 Συμβουλές για δουλειές του σπιτιού: Οι δουλειές του σπιτιού, είναι ένας εξαιρετικά κουραστικός μπελάς. Βέβαια, όλοι και όλες θέλουν ένα καθαρό σπίτι.

Ρωτήσαμε την προηγούμενη γενιά, για το πως κατάφερνε να κρατάει το σπίτι σε ικανοποιητική κατάσταση. Συγκεντρώσαμε τις 6 καλύτερες συμβουλές και σας τις παρουσιάζουμε.

Συμβουλές για δουλειές του σπιτιού: Το σπίτι τους, ήταν πάντα καθαρό

Όποτε μπαίναμε στο σπίτι της γιαγιάς, βγάζαμε πάντα τα παπούτσια και τα τοποθετούσαμε με ευλάβεια στην άκρη. Συνήθως περπατούσαμε στις μύτες των ποδιών, διότι το πιο πιθανό ήταν να είχε σφουγγαρίσει…πάλι. Ήταν λες και η γιαγιά, κρατούσε μόνιμα μια σκούπα ή μια κουτάλα στο χέρι και έκανε διαρκώς δουλειές. Μόνο έτσι, θα μπορούσε να εξηγηθεί το πεντακάθαρο σπίτι και οι όμορφες μυρωδιές.

Η πραγματικότητα όμως διαφέρει, αφού οι γιαγιάδες μας είχαν πρόγραμμα στη διάρκεια της μέρα τους. Οι περισσότερες, ήταν της άποψης: «αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα μην το αφήνεις για αύριο».

Συμβουλές για δουλειές του σπιτιού: Λίγο απ’ όλα… κάθε μέρα

Η γιαγιά δεν περίμενε ποτέ το σαββατοκύριακο, για να ξεκινήσει τις δουλειές. Δεν ήταν άνθρωπος της τελευταίας στιγμής και επίσης το σφουγγάρισμα, ήταν καθημερινή αξία για το σπίτι της.

Οι καθημερινές δουλειές της περιλάμβαναν:

 • Πάντα έστρωνε τα κρεβάτια.
 • Δεν υπήρχαν ποτέ άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη.
 • Σκούπιζε και ξεσκόνιζε όλες τις φανερές γωνιές και μη του σπιτιού.
 • Είχε πάντα ένα τεράστιο καλάθι,για να μαζεύει οποιοδήποτε ρούχο ή παιχνίδι δεν βρισκόταν στη θέση του κι όταν έβρισκε χρόνο τα τακτοποιούσε. Με αυτόν τον τρόπο το σπίτι ήταν καθαρό και συμμαζεμένο.

Συμβουλές για δουλειές του σπιτιού: Μυρωδιά… γιαγιάς

Τα παιδικά μας χρόνια είναι συνυφασμένα με την μυρωδιά φρεσκάδας και κέικ.

 • Το πρώτο που έκανε ήταν να ανοίγει τα παράθυρα του σπιτιού από το πρωί για να αερίζονται οι χώροι και το ίδιο ακριβώς έκανε κι όταν μαγείρευε (ακόμη κι αν τουρτούριζε απ’ το κρύο).
 • Όσον αφορά τη μυρωδιά κέικ, προφανώς δεν έψηνε κάθε μέρα. Το μυστικό βρισκόταν σε ένα μπολ, στο οποίο είχε βράσει νερό με φλούδες πορτοκαλιού μαζί με γαρύφαλλα.
 • Η άλλη μυστική συνταγή βρισκόταν στον υπέροχο ελληνικό καφέ και στους κόκκους του, που τοποθετούσε σε μια μεγάλη κούπα μέσα στο ψυγείο.
 • Και φυσικά, έδινε τεράστια σημασία στα σεντόνια και τα τραπεζομάντηλα, τα οποία αέριζε καθημερινά και έπλενε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Συμβουλές για δουλειές του σπιτιού: Το τρίπτυχο σόδα-λεμόνι-ξίδι

Υπάρχει πληθώρα καθαριστικών για να διαλέξουμε. Την εποχή των παλιών νοικοκυρών, σχεδόν τα πάντα, γίνονταν με την βοήθεια φυσικών προϊόντων, που οι ίδιες έφτιαχναν στην κουζίνα τους. Το τρίπτυχο μαγειρική σόδα-λεμόνια-ξίδι, αλλά και το καθένα ξεχωριστά, μας έχει σώσει από δύσκολους λεκέδες ή καμένα λίπη στο τηγάνι.

Μερικά tips:

 • Η γιαγιά μιας φίλης χρησιμοποιούσε τον στυμμένο χυμό από λεμόνια με λίγο λάδι για να καθαρίσει και να γυαλίσει τα ξύλινα έπιπλα.
 • Σε καυτό νερό έστυβε λεμόνια και έβαζε τα λευκά ρούχα που είχαν κίτρινους λεκέδες, πριν τα απλώσει στον ήλιο. Όταν τα μάζευε τα ρούχα ήταν πιο άσπρα από ποτέ!
 • Για καθαρή κουζίνα, έβραζε νερό με ξίδι και με ένα σφουγγαράκι καθάριζε τις εστίες.
 • Για τον καθαρισμό τουαλέτας, χρησιμοποιούσε μαγειρική σόδα και ξίδι.

Συμβουλές για δουλειές του σπιτιού: Ό,τι χρησιμοποιείς να το καθαρίζεις αμέσως

Σε αυτό το σημείο, έρχεται στο μυαλό μας η εικόνα της κουζίνας την ώρα του μαγειρέματος. Μπολ, πιατάκια, βαζάκια και χρησιμοποιημένες κουτάλες κατακλύζουν το χώρο. Στην κουζίνα των γιαγιάδων μας, οι οποίες επίσης μαγείρευαν, δεν άφηναν ίχνος πίσω τους. Ήταν σαν να εξαφάνιζαν τα στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος.

Η λύση είναι μία και απλή: Ό,τι χρησιμοποιείτε, να το πλένεται αμέσως!

Συμβουλές για δουλειές του σπιτιού: Τα τζάμια πρέπει να είναι πάντα καθαρά

«Ξέρεις πότε ένα σπίτι είναι καθαρό από τα τζάμια του», λέει η κ. Ελένη. Αν έχεις παιδιά, τα τζάμια είναι γεμάτα δαχτυλιές και λεκέδες, κάτι που είναι πολύ εύκολο να το παρατηρήσει κανείς. Αυτό ισχύει και για όλες τις επιφάνειες που έχουν τζάμι.

Η συμβουλή είναι μία: Εφημερίδα με λίγες σταγόνες ξιδιού! Ξεκινήστε βουτώντας τα φύλλα εφημερίδας σε μια λεκάνη με νερό και λίγες σταγόνες ξιδιού. Στην συνέχεια καθαρίστε τα τζάμια σας. Τόσο απλά!

Συμβουλές για δουλειές του σπιτιού: Προσοχή στα ασημικά

Ο μέσος όρος των σημερινών γυναικών έχει τεράστια ποικιλία από μαχαιροπίρουνα και κουταλάκια, ωστόσο σπάνια χρησιμοποιεί την «ασημένια προίκα» της. Οι παλιές νοικοκυρές έδιναν τεράστια σημασία στα ασημικά τους.

Το κόλπο σύμφωνα με μία από αυτές είναι:

 1. Βάζετε λίγη οδοντόκρεμα στο αντικείμενο και χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα τρίβετε την συγκεκριμένη επιφάνεια.
 2. Στη συνέχεια, μόλις το ξεπλύνετε με ζεστό νερό, το στεγνώνετε αμέσως με ένα μαλακό πανί. Είναι σαν να μην έχει χρησιμοποιηθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις