Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Βιταμίνη B12: Τα 10 εκπληκτικά οφέλη της για την υγεία


 Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ωφελεί όλο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα άκρα.

Είναι υπεύθυνη για το σωστό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.


Υπάρχει μόνο στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κυρίως στο συκώτι, το μοσχάρι, το αρνί, το κοτόπουλο, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια.

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης B12.

Αυξάνει την ενέργεια: Αν αισθάνεστε υποτονικοί και δεν γνωρίζετε γιατί, είναι πιθανό να φταίει η έλλειψη βιταμίνης Β12. Επειδή βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, προλαμβάνει την αναιμία που προκαλεί αδυναμία και κούραση.

Βελτιώνει την καρδιακή υγεία: Η βιταμίνη B12 σε συνδυασμό με την βιταμίνη B6 και το φολικό οξύ δρουν μαζί, μειώνοντας την ομοκυστεΐνη, μια πρωτεΐνη που όταν υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο αίμα, καταστρέφει τα τοιχώματα των αρτηριών. Όταν τα επίπεδα της B12 είναι χαμηλά, η υγεία της καρδιάς κινδυνεύει.

Υγιές νευρικό σύστημα: Η έλλειψη Β12 προκαλεί μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα πόδια.

Η βιταμίνη βοηθά στην παραγωγή μυελίνης, της ουσίας που περιβάλλει και προστατεύει τα νεύρα. Όταν υπάρχει έλλειψη, τα νευρικά κύτταρα δεν λειτουργούν σωστά.

Βοηθά την κίνηση: Οι νευρικές βλάβες που προκαλούνται από την έλλειψη Β12, μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων.

Στοματική υγεία: Η γλώσσα αποκαλύπτει πολλά για την υγεία και η ανεπάρκεια B12 είναι ένα από αυτά.

Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της γλώσσας (γλωσσίτιδα), η οποία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που τρώτε και μιλάτε.

Απαραίτητη για την όραση: Η ανεπάρκεια Β12 σχετίζεται συνήθως με βλάβη στο νευρικό σύστημα που επηρεάζει και το οπτικό νεύρο του ματιού.

Μνήμη: Σύμφωνα με μελέτες, η ανεπάρκεια B12 συνδέεται με άνοια και προβλήματα μνήμης, παραμένει ωστόσο ασαφές αν τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν. Η πιθανή σύνδεση μπορεί να σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα.

Όψη: Όσοι έχουν ανεπάρκεια Β12 είναι χλωμοί ή έχουν ελαφριά κίτρινη απόχρωση στο δέρμα (ίκτερος). Αυτό οφείλεται στη δυσλειτουργία στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα που επηρεάζουν το μέγεθος και τη δύναμη αυτών των κυττάρων.

Υγεία πεπτικού: Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και η κατανάλωση νερού, αποτελούν τα κλειδιά για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά η ανεπάρκεια Β12 μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους. Πολλά προβλήματα του πεπτικού συνδέονται με έλλειψη Β12, η οποία είναι συχνά δείκτης υποκείμενης νόσου του πεπτικού.

Υγεία εμβρύου: Σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές, οι έγκυοι που αυξάνουν την πρόσληψη B12 στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να φέρουν στον κόσμο μωρά που δεν κλαίνε υπερβολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις