Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Οικονομική «ΒΟΜΒΑ» Πούτιν: Τεράστιο μπλόκο δισεκατομμυρίων σε δυτικές εταιρείες προκαλεί ίλιγγο

 


Δισεκατομμύρια δυτικές εταιρείες βρίσκονται επί του παρόντος κολλημένες στην Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Δεν είναι δυνατή η ανάληψη κεφαλαίων επειδή υπάρχει απαγόρευση πληρωμής μερισμάτων σε κατοίκους χωρών που έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Μόσχα.

Συγκεκριμένα, δυτικές εταιρείες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Ρωσία παρά την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία έχουν αποκομίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη,  αναφέρει  η βρετανική εφημερίδα  Financial Times . Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μερίσματα περίπου 18 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (σχεδόν 17 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, η εφημερίδα γράφει:

«Τα τοπικά έσοδα εταιρειών από την BP στην Citigroup μπλοκάρονται στην Ρωσία, αφού η Μόσχα επέβαλε απαγόρευση στις πληρωμές μερισμάτων σε εταιρείες από «μη φιλικές» χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Βρετανία και όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κολλημένα στην Ρωσία», είπε ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρείας που εδρεύει σε μια χώρα που δεν περιλαμβάνεται στην λίστα με τις μη φιλικές χώρες και συνεχίζει: «Δεν υπάρχει τρόπος να τις βγάλετε από εκεί».

Ταυτόχρονα, η βρετανική εφημερίδα παραδέχεται ότι η ρωσική αγορά παραμένει μεγάλης σημασίας για τους δυτικούς επιχειρηματίες – παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν και τις δυσκολίες επιχειρηματικής δραστηριότητας κάτω από πρωτοφανείς περιορισμούς. Η αυστριακή Raiffeisenbank, η οποία συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην Ρωσία, κέρδισε 2 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2022. Οι αμερικανικές εταιρείες Philip Morris και PepsiCo κέρδισαν 775 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 720 εκατομμύρια ευρώ) και 718 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 670 εκατομμύρια ευρώ), αντίστοιχα.  Σύμφωνα με τους Financial Times, η σουηδική εταιρεία κατασκευής φορτηγών Scania πραγματοποίησε  κέρδη 621 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 580 εκατομμύρια ευρώ) στην Ρωσία το 2022. 

Όλα αυτά όμως παραμένουν κολλημένα στην Ρωσία, μετά το μπλόκο του Πούτιν!!!

«Η ρωσική ηγεσία δεν έχει ακόμη αναπτύξει μια ξεκάθαρη στρατηγική σχετικά με τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία», είπε στους Financial Times η Αλεξάντρα Προκοπένκο, ανεξάρτητη ερευνήτρια στο Κέντρο Κάρνεγκι του Βερολίνου. Όμως, δεδομένου ότι οι ξένες εταιρείες επιθυμούν απεγνωσμένα να λάβουν τα μερίσματά τους, είναι πολύ πιθανό το Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια ως χαρτί πίεσης, για παράδειγμα απαιτώντας από τις δυτικές χώρες να απελευθερώσουν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία».

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις