Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Αυτό το ισχυρό μπαχαρικό βελτιώνει τη διάθεση, τη λίμπιντο και βοηθά στην απώλεια βάρους


 Το σαφράν μπορεί να έχει αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά οφέλη. Αλλά μερικοί άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τις υψηλές δόσεις.

ADVERTISEMENT

Το σαφράν είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο και ο λόγος της υψηλής τιμής του είναι η δύσκολη μέθοδος συγκομιδής, που καθιστά την παραγωγή του δαπανηρή.

Ο κρόκος συλλέγεται με το χέρι από το λουλούδι Crocus sativus, κοινώς γνωστό ως κρόκος σαφράν. Ο όρος «σαφράν» ισχύει για τις δομές που μοιάζουν με νήματα του λουλουδιού που ονομάζονται στίγμα.

Ενώ η προέλευση του κρόκου εξακολουθεί να συζητείται, πιθανότατα προέρχεται από το Ιράν, αλλά πιο γνωστός είναι ο Κρόκος Κοζάνης. Εκεί, ήταν σεβαστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι άνθρωποι θα έτρωγαν σαφράν για να ενισχύσουν τη λίμπιντο, να τονώσουν τη διάθεση και να βελτιώσουν τη μνήμη.

Εδώ είναι 11 εντυπωσιακά οφέλη του σαφράν για την υγεία

 1. Ισχυρό αντιοξειδωτικό
 2. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να θεραπεύσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
 3. Μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου
 4. Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS)
 5. Μπορεί να λειτουργήσει ως αφροδισιακό
 6. Μπορεί να μειώσει την όρεξη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
 7. Μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις
 8. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 9. Μπορεί να βελτιώσει την όραση σε ενήλικες με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD)
 10. Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε ενήλικες με νόσο Αλτσχάιμερ
 11. Εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας

Ισχυρό αντιοξειδωτικό

Το σαφράν περιέχει μια εντυπωσιακή ποικιλία φυτικών ενώσεων. Αυτά δρουν ως αντιοξειδωτικά – μόρια που προστατεύουν τα κύτταρα σας από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Η γεύση του σαφράν και το άρωμα  προκύπτουν από τις φυτοχημικές ουσίες πικροκροκίνη και σαφράναλη. Περιέχει επίσης μια καροτενοειδή χρωστική ουσία, την κροκίνη, η οποία προσδίδει πλούσια χρυσοκίτρινη απόχρωση στα πιάτα και τα υφάσματα.

Οι ενώσεις έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από προοδευτική βλάβη, βελτιώνουν τη φλεγμονή, μειώνουν την όρεξη και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Η σαφράναλη δίνει στο σαφράν την ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης, της μνήμης και της ικανότητας μάθησης, καθώς και στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων σας από το οξειδωτικό στρες.

Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να θεραπεύσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Το σαφράν ονομάζεται το μπαχαρικό του ήλιου. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ξεχωριστό χρώμα του, αλλά και γιατί μπορεί να σας βοηθήσει να φωτίσετε τη διάθεσή σας.

Σε μια ανασκόπηση πέντε μελετών, τα συμπληρώματα σαφράν ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικά από τα εικονικά φάρμακα στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.

Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι η λήψη 30 mg σαφράν ημερησίως ήταν εξίσου αποτελεσματικά με τη φλουοξετίνη, την ιμιπραμίνη και τη σιταλοπράμη – συμβατικές θεραπείες για την κατάθλιψη. Επιπλέον, λιγότεροι άνθρωποι παρουσίασαν παρενέργειες από το σαφράν σε σχέση με άλλες θεραπείες.

Τόσο τα πέταλα σαφράν όσο και το στίγμα που μοιάζει με νήμα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά κατά της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.

Αν και αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες σε ανθρώπους με περισσότερους συμμετέχοντες, προτού οι ειδικοί μπορέσουν να συστήσουν το σαφράν ως θεραπεία για την κατάθλιψη.

Μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Το σαφράν είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών. Η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, το σαφράν και οι ενώσεις του έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου ή καταστέλλουν την ανάπτυξή τους, ενώ αφήνουν τα υγιή κύτταρα άθικτα.

Αυτή η επίδραση ισχύει επίσης για το δέρμα, το μυελό των οστών, τον προστάτη, τον πνεύμονα, το στήθος, τον τράχηλο και πολλά άλλα καρκινικά κύτταρα.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν επίσης βρει ότι η κροκίνη – το κύριο αντιοξειδωτικό στο σαφράν – μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στα φάρμακα χημειοθεραπείας. Ενώ αυτά τα ευρήματα από μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες είναι πολλά υποσχόμενα, οι αντικαρκινικές επιδράσεις του σαφράν δεν έχουν μελετηθεί ελάχιστα στους ανθρώπους και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS)

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είναι ένας όρος που περιγράφει σωματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Μελέτες δείχνουν ότι το σαφράν μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Σε γυναίκες ηλικίας 20-45 ετών, η λήψη 30 mg σαφράν ημερησίως ήταν πιο αποτελεσματική από ένα εικονικό φάρμακο στη θεραπεία των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους, λιγούρες και πόνο.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η απλή μυρωδιά του σαφράν για 20 λεπτά βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου όπως το άγχος και μείωσε τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης.

Μπορεί να λειτουργήσει ως αφροδισιακό

Τα αφροδισιακά είναι τροφές ή συμπληρώματα που βοηθούν στην τόνωση της λιμπίντου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σαφράν μπορεί να έχει αφροδισιακές ιδιότητες — ειδικά σε άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά.

Για παράδειγμα, η λήψη 30 mg σαφράν ημερησίως για 4 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τη στυτική λειτουργία έναντι ενός εικονικού φαρμάκου σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία που σχετίζεται με αντικαταθλιπτικά. Επιπλέον, μια ανάλυση έξι μελετών έδειξε ότι η λήψη σαφράν βελτίωσε σημαντικά τη στυτική λειτουργία, τη λίμπιντο και τη συνολική ικανοποίηση αλλά όχι τα χαρακτηριστικά του σπέρματος.

Σε γυναίκες με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία λόγω λήψης αντικαταθλιπτικών, 30 mg σαφράν ημερησίως για 4 εβδομάδες μείωσαν τον πόνο που σχετίζεται με το σεξ και αύξησαν τη σεξουαλική επιθυμία και λίπανση, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Μπορεί να μειώσει την όρεξη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Το σνακ είναι μια κοινή συνήθεια που μπορεί να σας κάνει να παχύνετε. Σύμφωνα με έρευνες, το σαφράν μπορεί να βοηθήσει περιορίζοντας την όρεξή σας.

Σε μια μελέτη 8 εβδομάδων, οι γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα σαφράν ένιωθαν σημαντικά πιο χορτάτες, τσιμπολογούσαν λιγότερο συχνά και έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος από τις γυναίκες στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Σε μια άλλη μελέτη 8 εβδομάδων, η λήψη ενός συμπληρώματος εκχυλίσματος σαφράν βοήθησε σημαντικά στη μείωση της όρεξης, του δείκτη μάζας σώματος, της περιφέρειας της μέσης και της συνολικής μάζας λίπους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πώς το σαφράν περιορίζει την όρεξη και βοηθά στην απώλεια βάρους. Μια θεωρία είναι ότι το σαφράν ανεβάζει τη διάθεσή σας, κάτι που με τη σειρά του μειώνει την επιθυμία σας για σνακ.

Μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις

Μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες υποδεικνύουν ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σαφράν μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα και να αποτρέψουν το φράξιμο των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το σαφράν μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, όπως φαίνεται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ποντίκια με διαβήτη.

Μπορεί να βελτιώσει την όραση σε ενήλικες με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD)

Το σαφράν φαίνεται να βελτιώνει την όραση σε ενήλικες με AMD και να προστατεύει από βλάβες από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με την AMD.

Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε ενήλικες με νόσο Αλτσχάιμερ

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σαφράν μπορεί να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες με νόσο του Αλτσχάιμερ.

Εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας

Σε μικρές δόσεις, το σαφράν έχει διακριτική γεύση και άρωμα και συνδυάζεται καλά με αλμυρά πιάτα, όπως παέγια, ριζότο και άλλα πιάτα με ρύζι.

Ο καλύτερος τρόπος για να αναδείξετε τη μοναδική γεύση του σαφράν είναι να μουλιάσετε τις κλωστές σε ζεστό —αλλά όχι βραστό— νερό. Προσθέστε τις κλωστές και το υγρό στη συνταγή σας για να πετύχετε μια πιο βαθιά, πιο πλούσια γεύση.

Αν και το σαφράν είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο, μια μικρή ποσότητα πηγαίνει πολύ. Συχνά δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από μια πρέζα στις συνταγές σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις