Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Frontex: Άνδρες το 92% των παράνομων μεταναστών που μπήκαν παράνομα στην Ευρώπη το 2022

 Άντρες ήταν η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών που μπήκαν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνόρων Frontex στην έκθεση ανάλυσης κινδύνου 2023-2024.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, άντρες ήταν το 92% και γυναίκες το 8%. Στο σύνολο των παράτυπών αφίξεων, η ηγετική ομάδα ήταν Αφγανοί υπήκοοι (33%), ακολουθούμενοι από τους Σύρους (15%) και τους Τούρκους (10%).

Η έκθεση της Frontex προειδοποιεί ότι οι παράνομες είσοδοι είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο έτος:

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι παράνομες είσοδοι μπορεί να αυξηθούν τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την αναμενόμενη υψηλότερη μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ γενικά», ανέφερε.

«Ταυτόχρονα, η αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων σε επιλεγμένα σημεία διέλευσης των συνόρων αυξάνει τις πιθανότητες των παράτυπων μεταναστών να παραμείνουν απαρατήρητοι, συχνά με κίνδυνο για τη ζωή τους και σε απάνθρωπες συνθήκες».

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι παράνομα εισερχόμενοι προέρχονται από χώρες (κυρίως Αφγανιστάν και Συρία) «όπου μπορεί να αναμένονται μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις μετακινήσεις προς την Ευρώπη».

Η Frontex αναφέρει ακόμη ότι εκτός από την παράνομη μετανάστευση, υπήρξε επίσης πολλαπλασιασμός των δικτύων λαθρεμπορίου ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αναφερόμενες κατασχέσεις ναρκωτικών το 2022 να ανέρχονται σε 1.898 περιστατικά κατά τα οποία κατασχέθηκαν 252 τόνοι παράνομων ναρκωτικών.

Για χρόνια, οι επικριτές της μαζικής μετανάστευσης έχουν σημειώσει ότι οι περισσότεροι από τους παράνομους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη είναι άνδρες νεαρής ηλικίας, σε έντονη αντίθεση με την πλειοψηφία των γυναικών που ήρθαν από την Ουκρανία όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ανδρών είναι οικονομικοί μετανάστες που δεν διαφεύγουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις.

Αναθεωρείται και επεκτείνεται η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας με πρωτοβουλία της Ελλάδας

Οι αυξημένες ροές μεταναστών προς την Ελλάδα εντείνουν την κινητικότητα στην Αθήνα η οποία πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις για την επίτευσξη μιας νέας συμφωνίας με την Τουρκία η οποία θα ανακοινωθεί πιθανότητα στις 7 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Η προοπτική αναθώρησης και επέκτασης της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας με πρωτοβουλία της Ελλάδας, είναι ορατή μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να επισημαίνει σήμερα στην ΕΡΤ ότι η συμφωνία δεν θα είναι διμερής αλλά ευρωτουρκική.

Για τον λόγο αυτό έχουν ήδη γίνει συνομιλίες με την Ευρωπαία Επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον αλλά και το Βερολίνο το οποίο δέχεται τις δευτερογενείς ροές και φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την παθητική στάση που κρατούσε το τελευταίο διάστημα για το μεταναστευτικό.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά το κάλεσμα Ερντογάν στους Σύριους μετανάστες να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη αλλά και την στάση που κρατά η τουρκική ακτοφυλακή.

Ο Δημήτρης Καιρίδης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ σημείωσε ότι τις τελευταίες ημέρες μετά και τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη η συνεργασία Λιμενικού με την τουρκική Ακτοφυλακή ήδη έχει βελτιωθεί…

«Δεν μπορεί να φύγει μέχρι αύριο μισό εκατομμύριο Σύριων απο την Τουρκία αλλά η ανακοίνωση προκαλεί κινητικότητα και αυξημένες ροές και προς Ελλάδα καθ’οδόν για τη Γερμανία», είπε ο κ. Καιρίδης και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αφυπνίσει όλους τους εταίρους. «Κάνουμε μεγάλη καμπάνια για ολιστική λύση καθώς εάν κλείσει ο δυτικός και κεντρικός διάδρομος των μετναστευτικών ροών από την Ισπανία προς Μαρόκο μένουμε μόνο εμείς, τόνισε.

Η συνεργασία είναι εφιτκή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει το θέμα η Ιταλία, τόνισε επίσης ο Δημήτρης Καιρίδης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφαινόμενη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό θα προβλέπει:

– Διάθεση περαιτέρω ευρωπαΐκών κονδυλίων προς την Τουρκία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

– Δέσμευση της Τουρκίας για τις επιστροφές μεταναστών

– Ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων από την πλευρά της Τουρκίας και την αντιμετώπιση των παράνομων κυκλωμάτων


– Διαρκή συνεργασία μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και της Τουρκικής Ακτοφυλακής μέσω ανοικτής γραμμής επικοινωνίας

– Διευκολύνσεις σε Τούρκους πολίτες σε ότι αφορά τις μετακινήσεις τους προς την Ελλάδα και την Ευρώπη

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το Μεταναστευτικό. Δεν έχουμε τα προβλήματα που είδαμε στην ιταλική Λαμπεντούζα αλλά βρισκόμαστε σε μεγάλη εγρήγορση και είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες ειδικά με την Τουρκία», τόνισε επίσης ο Δημήτρης Καιρίδης.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι ο κεντρικός στόχος είναι η πάταξη των κυκλωμάτων καθώς όπως τόνισε με έμφαση στην Τουρκία δραστηριοποιείται ένα εκτεταμένο δίκτυο διακινητών το οποιο προωθεί την πατέντα με τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο που αποκαλείται ως «μοντέλο του Αιγαίου» κι εμφανίζεται μέχρι τη Μάγχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις