Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Αυξάνεται κατά 20% η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Νοέμβριο! – Πώς θα ζήσουν οι φτωχοποιημένοι Έλληνες; - Έρχεται νέα αύξηση τιμών στην ενέργεια, την ώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν

 


Δύσκολος αναμένεται να είναι ο χειμώνας για τους Έλληνες, καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. 

Συγκεκριμένα, όλοι οι παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι τα τιμολόγια για τον Νοέμβριο θα είναι κατά περίπου 20% πιο ακριβά σε σχέση με τον Οκτώβριο. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν απόψε. 

Βασική αιτία της ανόδου αποτελούν οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του αερίου, «στη σκιά» της ανάφλεξης στη Μέσα Ανατολή, αλλά και της βλάβης (πιθανότατα από δολιοφθορά) στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας. Είναι ενδεικτικό ότι το συμβόλαιο Νοεμβρίου στον ολλανδικό κόμβο (TTF) «τρέχει» αυτή τη στιγμή στα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν το συμβόλαιο Οκτωβρίου είχε κλείσει στα στα 36,53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Με βάση τη βασική φόρμουλα με την οποία κοστολογείται το αέριο στην εγχώρια αγορά, τα 36,53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ήταν η τιμή με την οποία «τρέχει» όλος ο Οκτώβριος. Ο επόμενος μήνας θα καθοριστεί από την τιμή στην οποία θα κλείσει το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου στο TTF – η οποία θα είναι σίγουρα υψηλότερη, καθώς θα ενσωματώνει το «ράλι» μέσα στον μήνα που διανύουμε.

Χρεώσεις έως και 20 λεπτά ανά KWh

Επιβαρυντικά για τον επόμενο μήνα λειτουργεί και η αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με την περαιτέρω πτώση του υδραργύρου καθώς θα πλησιάζουμε πιο κοντά στην «καρδιά» του χειμώνα. Επομένως, εκτιμάται πως καμία εταιρεία δεν θα επωμιστεί το ρίσκο να μην μετακυλίσει στην τελική κατανάλωση αυτή την άνοδο του κόστους.

Όσον αφορά τα βασικά τιμολόγια των εταιρειών, δηλαδή αυτά στα οποία έχει συμβληθεί σημαντικός αριθμός καταναλωτών, τα στελέχη του κλάδου πως οι πιο ανταγωνιστικές χρεώσεις για τον Νοέμβριο θα ξεκινούν από τα 17 με 18 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στον αντίποδα, τα ακριβότερα θα κινούνται ίσως και λίγο πάνω από τα 20 λεπτά.

Όπως συμβαίνει κάθε μήνα, οι τελικές τιμές θα διαμορφωθούν από την επιδότηση που θα παράσχει η πολιτεία. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο, η στήριξη για τους οικιακούς καταναλωτές ανήλθε στο 1,5 λεπτό ανά KWh.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις