Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Την απόκτηση 40 Eurofighter στη νεότερη έκδοση Tranche 4 διαπραγματεύεται με την Bρετανία η Τουρκία - Θα φέρουν το νέας γενιάς ραντάρ κατηγορίας AESA


 Επισήμως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ότι διαπραγματεύεται με την Βρετανία για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών νέας κατασκευής Eurofighter και μάλιστα στη νεότερη έκδοση Tranche 4 που φέρει εκτός των άλλων το νέας γενιάς ραντάρ τύπου AESA ECRS.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ  στις συνομιλίες για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς σήμερα έθεσε το ζήτημα ανοιχτά.

«Η Τουρκία θέλει να αγοράσει την τελευταία και πιο προηγμένη έκδοση των Eurofighter»,διευκρινίζοντας ότι επιθυμία της Άγκυρας είναι να αποκτήσει συνολικά 40 νέα μαχητικά Eurofighter, 20 στην πρώτη φάση και 20 στην επόμενη.

Παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία για την προμήθεια των F16 από τις ΗΠΑ ειδικά κάτω από το πρίσμα της αναμονής ακόμα στην επικύρωση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Ενώ η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F16 συνεχίζεται, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζουμε την προσοχή μας είναι το Eurofighter».

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ανέφερε πως η Τουρκία θέλει και Eurofighter Typhoon Tranche 4 και F-16 Block 70.

Αυτά συζητήθηκαν στην επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα που πραγματοποίησε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς.

Τον υποδέχθηκε ο Τούρκος ομόλογός του, Γιασάρ Γκιουλέρ. Κατά την συνάντησή τους υπέγραψαν διμερή «Διακήρυξη προθέσεων για αμυντική συνεργασία».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικός σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας. Θέλουμε να αναπτύξουμε την υφιστάμενη συνεργασία μας με το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλούς τομείς, ιδίως όσον αφορά στο εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN, καθώς και σε νέους τομείς, όπως στα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon» δήλωσε ο Γκιουλέρ και έκανε επίσημη πρόταση προμήθειας των αεροσκαφών στον ομόλογό του.

Πάντως ήδη Βρετανοί θεωρούν ότι τα γερμανικά εμπόδια πώλησης προκαλούν ζημιά στα ταμεία του κράτους μετά και το μπόλκο του Βερολίνου στην πώληση 48 μαχητικών του τύπου στην Σαουδική Ααραβία.

Μάλιστα είναι τόσο θετική η γνώμη των Βρετανών που ο ΥΠΑΜ σήμερα με το που χαιρέτησε τον Τούρκο ομόλογό του του δήλωσε: “Με κάλεσες, ήρθα”.

Σημειώνουμε ότι η βρετανική BAE είχε ενεργό εμπλοκή στον σχεδιασμό και του τουρκικού μαχητικού KAAN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις