Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Μεταρρυθμιστικό «σπριντ» από την Kυβέρνηση με δυο Nέα Nομοσχέδια

 


Δύο εμβληματικά νομοσχέδια που θα προστεθούν στο μεταρρυθμιστικό «σπριντ» της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας, της Δικαιοσύνης, της Υγείας μπαίνουν στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη.

Η κυβέρνηση, αποφασισμένη να προχωρήσει σε ριζικές βελτιωτικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, χαράζει νέο δικαστικό χάρτη με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης στα ευρωπαϊκά όρια και ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κάνοντας την αρχή με τη διακριτική συμφωνία με την Κύπρο.

» Παιδεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης θα παρουσιάσει τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα πάρει το δρόμο της Βουλής άμεσα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οπως επισημαίνεται, ο «πυρήνας» είναι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο κι αυτό δεν αλλάζει, ωστόσο είναι ανάγκη πλέον να δοθεί ώθηση στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Κύπρος σε θέματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης;» αναφέρει χαρακτηριστικά στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο κ. Πιερρακάκης, επαινώντας την πολιτική που κατέστησε την Κύπρο «περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο πανεπιστημιακού επιπέδου που προσφέρει στην οικονομία βέλτιστη προστιθέμενη αξία και ανεβάζει το επίπεδο της εκπαίδευσης στο νησί»: «Εχουμε περίπου 50.000 Ελληνες φοιτητές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αριθμό μεγαλύτερο, αναλογικά με τον πληθυσμό μας, από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία κι αυτό κάποτε πρέπει όχι απλώς να σταματήσει, αλλά η τάση να αναστραφεί, να έρχονται ξένοι φοιτητές να σπουδάσουν προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα σε συνεργασία με τα δικά μας δημόσια πανεπιστήμια, έως να απελευθερωθεί εντελώς η παροχή εκπαίδευσης και να πάψουμε να είμαστε παγκόσμια πρωτοτυπία».


» Δικαιοσύνη

Τις μεγάλες αλλαγές που θα επέλθουν στον Ποινικό Κώδικα αλλά και ευρύτερα στη Δικαιοσύνη αναμένεται να παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης μέσα από το νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων αυστηριοποίηση των ποινών αλλά και περιορισμό των αποφυλακίσεων.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να βάλει τέλος στην ατιμωρησία με αυστηροποίηση των ποινών. Ακόμη, σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα συντάσσονται βουλεύματα, αλλά θα υπάρχει η απευθείας παραπομπή σε δίκη, έχει επισημάνει ο κ. Φλωρίδης, αναφερόμενος στα επερχόμενα νέα νομοθετικά μέτρα.

Επιπλέον, θα επέρχεται εγκλεισμός όταν θα επιβληθεί ποινή πάνω από τρία έτη, ενώ για τις ποινές πάνω από δύο έτη, θα προβλέπεται μερική έκτιση των ποινών (φυλάκιση για μέρους της ποινής που θα επιβληθεί).


Επίσης, στους δικομανείς θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα υπό τη μορφή δικαστικής δαπάνης, στις περιπτώσεις που οι μηνύσεις θα τίθενται στο αρχείο, ενώ θα υπάρξουν και άλλα μέτρα για τους κατ’ επάγγελμα και καθ’ έξη δικομανείς μηνυτές και παράλληλα θα ισχύουν και τα άλλα προβλεπόμενα δικονομικά μέτρα, όπως είναι της ψευδούς καταμήνυσης, της δυσφήμησης, κ.λπ.

Επενδύσεις και Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στην ατζέντα του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο που ξεκινά σήμερα, Κυριακή, και ολοκληρώνεται στις 28 Νοεμβρίου.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές με κορυφαίους επενδυτές, μέλη της ελληνικής ομογένειας, καθώς και συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αλλά και με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.


Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη ξεκινά με συνέντευξη στην εκπομπή του BBC «Sunday with Laura Kuenssberg», ενώ το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση ομογενών της Ν.Δ. στο Λονδίνο. Αύριο, αναμένεται να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, στο επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο μαζί με τη «Morgan Stanley» στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής και στο περσινό roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Luigi Rizzo, αντιπρόεδρο Investment Banking της «Morgan Stanley».

Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο για το «γραφείο Σεφέρη» (στην πρεσβευτική κατοικία), το χώρο στον οποίο εργάστηκε ο Ελληνας Νομπελίστας και το Αναγνωστήριο «Roderick Beaton», τα οποία αποκτούν μουσειακό χαρακτήρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναφέρει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στις επαφές που θα έχει στο Λονδίνο, τόσο με τον πρωθυπουργό Ρ. Σούνακ όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών Κ. Στάρμερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις