Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Πώς «έσωσαν» το αντιτορπιλικό Βέλος που παραλίγο να βυθιστεί λόγω της κακοκαιρίας - Mε τη συνδρομή και δύτη, αφαιρέθηκε κομμάτι της πρύμνης και το πλοίο ανυψώθηκε


 Τιτάνιες ήταν οι προσπάθειες που έγιναν ώστε να μην βυθιστεί το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» που βρίσκεται στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκη και βρέθηκε στο έλεος της κακοκαιρίας που έπληξε την πόλη. Δύτες, γερανοί και ρυμουλκό επιστρετεύτηκαν ώστε να στεγανοποιηθεί μέρος του ρήγματος και να αποτραπεί η βύθιση του.

Με σύμμαχο τον βελτιωμένο καιρό στήθηκε η επιχείρηση διάσωσης του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος», που επλήγη το Σάββατο (18/11) στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Το αντιτορπιλικό υπέστη μεγάλο ρήγμα στην πρύμνη του και είναι το αποτύπωμα της κακοκαιρίας εξπρές που χτύπησε την πόλη.

Πώς στεγανοποιήθηκε μέρος του ρήγματος
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η προσπάθεια για να στεγανοποιηθεί μέρος του ρήγματος και να αποτραπεί ο κίνδυνος βύθισης του θρυλικού πλοίου, που λειτουργεί ως πλωτό μουσείο. Με τη συνδρομή και δύτη, αφαιρέθηκε κομμάτι της πρύμνης και ανυψώθηκε το πλοίο, ενώ μηχανικοί κατέγραψαν το μέγεθος της ζημιάς.

Από το βράδυ, οπότε και αποκολλήθηκε η σκάλα του πλοίου λόγω των δυνατών ανέμων, ήταν αδύνατος ο ανεφοδιασμός του πληρώματος.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Δευτέρας (20/11) η εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού να βγάλουν από τα νερά του Θερμαϊκού, τα προστατευτικά σίδερα της σκάλας, που ξηλώθηκε από τις δυνατές ριπές του ανέμου.

Έπειτα από αρκετές ώρες, αποφασίστηκε να λυθούν οι κάβοι και να μετακινηθεί το θρυλικό «Βέλος» σε πιο ασφαλές σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις