Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Τουρκία: Ξεκινά τη νομοθετική διαδικασία για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO

 


Τουρκία-Σουηδία: Την Πέμπτη ξεκινάει η νομοθετική διαδικασία από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο για επικύρωση πριν από τρεις εβδομάδες, σε μια κίνηση που χαιρετίστηκε από το ΝΑΤΟ και τη Στοκχόλμη.

Η Τουρκία είχε αρχικά προβάλει αντιρρήσεις επειδή ισχυρίζεται πως η Σουηδία προσφέρει καταφύγιο σε οργανώσεις, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Ενώ ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως η Άγκυρα περιμένει περισσότερα από τη Σουηδία όσον αφορά την καταπολέμηση μαχητικών Κούρδων, δήλωσε αυτό το μήνα πως θα προσπαθήσει να διευκολύνει την επικύρωση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η διαδικασία

Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου πριν τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος.

Στη συνέχεια θα καταστεί νόμος με την υπογραφή του Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Πώς σχολιάζει η Σουηδία

Η Σουηδία καλωσόρισε σήμερα την απόφαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου να συζητήσει μεθαύριο το νομοσχέδιο για την έγκριση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτή είναι ευπρόσδεκτη πληροφορία», έγραψε σε μήνυμά του προς το Reuters ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ. «Η Σουηδία προσδοκά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις