Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Όσοι ψάχνουν, βρίσκουν: Tο πορτογαλικό ναυτικό ναυπηγεί «mini-ελικοπτεροφόρο» με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης! Θα σχεδιαστεί και θα κατασκευαστεί με βάσει τις απαιτήσεις των Πορτογάλων

 


Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα το πρόγραμμα ανανέωσης του ΠΝ έχει σταματήσει ουσιαστικά στις τρεις Belhara καθώς πάλι υπάρχει στασιμότητα στο πρόγραμμα κορβετών και αναβάθμισης των ΜΕΚΟ, παρά το ότι γερνά ο στόλος των φρεγατών κλάσης S, το πορτογαλικό ναυτικό προμηθεύεται ένα μικρό-“αεροπλανοφόρο” ή φορέα drone με ενιαίο κατάστρωμα από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης!

Από το ίδιο ταμείο που στην Ελλάδα οι Ένοπλες Δυνάμεις το μόνο που κατάφεραν είναι να αγοράσουν tablet για τον ΕΣ!

Έτσι το πορτογαλικό Ναυτικό υπέγραψε σύμβαση με την Damen Shipyards Group για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό ενός υπερσύγχρονου πλοίου πολλαπλών χρήσεων βάση ευρωπαϊκής διαδικασίας υποβολής προσφορών και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης (RRF) που αποτελεί μέρος του NextGenerationEU (το πακέτο οικονομικής ανάκαμψης για την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19).

Η ολλανδική Damen έχει αναπτύξει αυτό το σκάφος πολλαπλών χρήσεων μήκους 107 μέτρων με βάση τις ειδικές απαιτήσεις του πορτογαλικού ναυτικού και πραγματικά το σκάφος είναι ένα άκρως απαραίτητο εργαλείο πολλαπλού ρόλου.

Η σχεδίαση θα αποδώσει μια πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεων, για ωκεάνια έρευνα, έρευνα και διάσωση, βοήθεια έκτακτης ανάγκης, επιχειρήσεις ναυτικής υποστήριξης και κλασικές ναυτικές επιχειρήσεις με ικανότητα ταυτόχρονης ανάπτυξης και υποστήριξης μη επανδρωμένων drones και ελικοπτέρων.

Το σκάφος θα είναι εξοπλισμένο με εργαστήρια και καταλύματα για επιστημονικό προσωπικό (καθώς κάπως πρέπει να δηλωθεί ως σκάφος που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης) ενώ  θα μπορούν να επιχειρούν UUV και USV (Μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα και μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας αντίστοιχα) την ίδια στιγμή που θα διαθέτει κατάστρωμα πτήσης 94×11 μέτρων και χώρους φιλοξενίας εναέριων μέσων στα κάτω καταστρώματα (κίνηση με χρήση ανελκυστήρων).

Το νέο πλοίο θα ταξινομηθεί από το πορτογαλικό Ναυτικό ως Πολυλειτουργική Ναυτική Πλατφόρμα (PNM στα αρχικά πορτογαλικά) ενώ θα έχει χώρο για δώδεκα εμπορευματοκιβώτια 20 ποδιών στο εσωτερικό σε έναν χώρο 650τ.μ.

Όμως θα μπορούν να εγκατασταθούν σπονδυλωτά συστήματα όπως ROV, γερανοί κ.α., που σημαίνει ότι σε καιρό κρίσης θα μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και οπλικά συστήματα.

«Είμαστε περήφανοι που επιλεχθήκαμε  να ναυπηγήσουμε αυτό το εντυπωσιακό σκάφος για το πορτογαλικό ναυτικό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το σκάφος θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στον ναυτικό τομέα. Είναι το πρώτο στο είδος του, με τις υψηλότερες δυνατότητες ανάπτυξης και διαχείρισης όλων των τύπων drones. Η λειτουργικότητα πολλαπλών χρήσεων αυτού του σκάφους θα επιτρέψει στο πορτογαλικό ναυτικό να αναπτύξει τις πιο απαιτητικές αποστολές», ανέφερε στέλεχος της Damen.

Το σκάφος θα αποτελεί συνοδό πλοίο των φρεγατών κλάσης Bartolomeu Dias (κλάσης -Μ) μήκους 122 μέτρων NRP Bartolomeu Dias και NRP D. Francisco de Almeida που έχουν περάσει και πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής.

Οι χώρες που ψάχνουν βρίσκουν τρόπους ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων τους με κάθε μέσο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις