Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

H NEA TAΞΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ... Φάτε κρέας όσο ακόμη προλαβαίνετε! Σχέδιο του FAO για την κλιματική αλλαγή θα μας περιορίσει την κατανάλωση

 


Τα συστήματα τροφίμων ευθύνονται για σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αποτυπώματος συνδέεται με την κτηνοτροφία

Ηανθρωπότητα πρέπει να περικόψει δραστικά την κατανάλωση κρέατος, έως και κατά 90%, για να αποφύγει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρουν οι επιστήμονες στην πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα επιστημονική μελέτη τους για το πώς οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον.

Επιπλέον, θεωρούν αυτή τη μείωση του κρέατος αναγκαία για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός που θα έχει φθάσει τα δέκα δισεκατομμύρια το 2050, αλλά και για να αντιμετωπισθεί η λειψυδρία.

Η εκτροφή ζώων παράγει μεγάλες ποσότητες «αερίων του θερμοκηπίου» (ιδίως μεθανίου), αποψιλώνει τεράστιες εκτάσεις πρασίνου που θα μπορούσαν να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ή να καλλιεργηθούν, ενώ χρησιμοποιεί και απαράδεκτα υψηλές ποσότητες νερού, εντείνοντας έτσι το φάσμα της λειψυδρίας (υπολογίζεται ότι μισό κιλό μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί σχεδόν 7.000 λίτρα νερό για να παραχθεί και να φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή).

Τα πιο ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου θα κληθούν να περιορίσουν την υπερβολική όρεξή τους για κρέας ως μέρος του πρώτου ολοκληρωμένου σχεδίου για να ευθυγραμμιστεί η παγκόσμια βιομηχανία αγροδιατροφής με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο οδικός χάρτης για τη συμβολή του χώρου των τροφίμων στον κλιματικό στόχο του 1,5 C αναμένεται να δημοσιευτεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής COP28 τον επόμενο μήνα, όπως αναφέρει το euro2day.gr.

Τα κράτη που υπερκαταναλώνουν κρέας θα συμβουλεύονται να περιορίσουν την κατανάλωση, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες - όπου η υποκατανάλωση κρέατος αποτελεί μια διαδεδομένη διατροφική πρόκληση - θα πρέπει να βελτιώσουν την κτηνοτροφία τους, σύμφωνα με τον FAO.

Από το αγρόκτημα μέχρι το πιρούνι, τα συστήματα τροφίμων αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μεγάλο μέρος αυτού του αποτυπώματος συνδέεται με την κτηνοτροφία - μια σημαντική πηγή μεθανίου, αποψίλωσης δασών και απώλειας βιοποικιλότητας.

Αν και δεν είναι δεσμευτικό, το σχέδιο του FAO αναμένεται να επηρεάσει τις πολιτικές και τις επενδυτικές αποφάσεις και να δώσει ώθηση στην κλιματική μετάβαση της βιομηχανίας τροφίμων, η οποία υπολείπεται περισσότερο από άλλους τομείς σε δεσμεύσεις.

Η καθοδήγηση για το κρέας έχει σκοπό να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις. Ωστόσο, οι πολιτικοί σε πλουσιότερα έθνη συνήθως αποφεύγουν τις πολιτικές που στοχεύουν στον επηρεασμό της συμπεριφοράς των καταναλωτών, ειδικά όταν περιλαμβάνει τον περιορισμό της κατανάλωσης καθημερινών ειδών, επισημαίνει το Bloomberg.

«Το ζωικό κεφάλαιο είναι πολιτικά ευαίσθητο, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε ευαίσθητα ζητήματα για να λύσουμε το πρόβλημα», δήλωσε ο Dhanush Dinesh, ιδρυτής της Clim-Eat, η οποία εργάζεται για την επιτάχυνση της κλιματικής δράσης στα συστήματα τροφίμων. «Αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κτηνοτροφίας, δεν πρόκειται να λύσουμε την κλιματική αλλαγή. Το βασικό πρόβλημα είναι η υπερκατανάλωση».

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 127 κιλά κρέατος το χρόνο σε σύγκριση με 7 κιλά στη Νιγηρία και μόλις 3 κιλά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO. Η Επιτροπή Eat-Lancet συνιστά στους ανθρώπους να μην καταναλώνουν περισσότερα από 15,7 κιλά κρέατος το χρόνο.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Ρώμη, επιφορτισμένη με τη βελτίωση του γεωργικού τομέα και της διατροφής, επιδιώκει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της κλιματικής μετάβασης και της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας για τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Έτσι, εκτός από την έκκληση για λιγότερη κατανάλωση κρέατος στις χώρες με υπερκατανάλωση, το σχέδιο θα ενθαρρύνει επίσης τους αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες να ενισχύσουν την παραγωγικότητα των ζώων τους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις