Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Γαλοπούλα: Πώς έγινε το φαγητό των Xριστουγέννων – Από πότε καθιερώθηκε, η ιστορία του


 Η ιστορία με τις κλεμμένες γαλοπούλες τα Χριστούγεννα του 1998.

Είναι μια ζουμερή και πλούσια σε κρέας… βασίλισσα, η οποία από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 που πάτησε πόδι στην Ελλάδα, μέσω της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.

Έτσι, ενώ αρχικά κάθε χρόνο περί το τέλος Σεπτεμβρίου η σχολή εισήγαγε για εκτροφή ορισμένο αριθμό -κάποιες δεκάδες- νεοσσών γαλοπούλας, ηλικίας μόλις μιας ημέρας, γρήγορα ο αριθμός τους αυξήθηκε σε εκατοντάδες, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 20.000.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η άσπρη γαλοπούλα ήταν άγνωστη στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό και η ΑΓΣ τη σύστησε στους Θεσσαλονικείς στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που είχε τότε διοργανωθεί στην ιστορική ταβέρνα του “Κρικέλα”, όπου είχε προσκληθεί η υψηλή κοινωνία της πόλης, προκειμένου να τη γευτεί.

Η ιστορία με τις κλεμμένες γαλοπούλες τα Χριστούγεννα του 1998

Ενδεικτικό περιστατικό της αποδοχής που λαμβάνει ολοένα και πιο έντονα η γαλοπούλα της ΑΓΣ είναι αυτό που περιγράφει ο διευθυντής του Αγροκτήματος της ΑΓΣ Θεόδωρος Καλλίτσης. Τα Χριστούγεννα του 1998 εκλάπη στον Πειραιά ένα φορτηγό με 1306 γαλοπούλες που θα ήταν το δώρο της εταιρείας “Παπαστράτος” στους εργαζόμενους της. Τρεις ημέρες αργότερα, το κλεμμένο φορτηγό εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο με όλες τις γαλοπούλες στον Ασπρόπυργο.

“Οι κλέφτες ήθελαν μεν τις γαλοπούλες αλλά δεν κατάφεραν να τις πουλήσουν διότι ήταν ήδη συσκευασμένες με το λογότυπο της ΑΓΣ” σχολιάζει ο κ. Καλλίτσης, διευκρινίζοντας ότι στόχος του εκπαιδευτικού αγροτικού ιδρύματος είναι η προώθηση της εκτροφής της γαλοπούλας ακόμη περισσότερο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα της εναλλακτικής εκτροφής οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και εναλλακτικής επιλογής οι καταναλωτές.

Ξεκίνησαν οι προπαραγγελίες για τα Χριστούγεννα

Οι προπαραγγελίες για την εξασφάλιση εκλεκτής και άριστης ποιότητας γαλοπούλας ΑΓΣ έχουν ήδη ξεκινήσει ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και η γαλοπούλα της σχολής θα βρίσκεται σε επιλεγμένα κρεοπωλεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης και σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και φυσικά στο κατάστημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, εντός των εγκαταστάσεών της.

Στο μεταξύ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πολλά μέλη της αμερικάνικης κοινότητας που ζουν στην Ελλάδα και πολλοί που τηρούν το έθιμο της εορτής του Thanksgiving έχοντας ζήσει στην Αμερική, προμηθεύονται παραδοσιακά τουλάχιστον 600 γαλοπούλες ενόψει του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών στις 23/11 φέτος.

Η πιο νόστιμη… ατραξιόν του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού έλκει την καταγωγή της από την αμερικανική ήπειρο και οι πρώτοι Ευρωπαίοι που την αντίκρισαν ήταν οι Ισπανοί κατακτητές το 1500, οι οποίοι την ονόμασαν πουλί των Ινδιών, καθώς είχαν την ψευδαίσθηση ότι εκεί βρισκόταν.

Η κατανάλωσή της στο ευρωπαϊκό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθιερώθηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα. Αντικατέστησε τη χήνα, την πάπια αλλά και τον κύκνο, που αποτελούσαν αγαπημένες γαστριμαργικές επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για την ημέρα των Χριστουγέννων.

Σήμερα, σχεδόν εννέα στους δέκα κεντροευρωπαίους θεωρούν πως τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς την παραδοσιακή ψητή γαλοπούλα, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή τους στην Ελλάδα, η ΑΓΧ σημειώνει σε σημερινή της ανακοίνωση ότι η μεταφορά των καλύτερων υβριδίων λευκής γαλοπούλας, γίνεται με ειδικά οχήματα, που διαθέτουν αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου του αερισμού, της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Τρέφονται με σιτηρέσια που περιέχουν λιναρόσπορο, πλούσιο σε Ωμέγα 3 λιπαρά, με αποτέλεσμα το κρέας τους να είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που έχουν αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά στην καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Εκτρέφονται σε υποδειγματικούς πτηνοθαλάμους με άριστες συνθήκες υγιεινής, ενώ το τελικό στάδιο διαχείρισης και επεξεργασίας γίνεται παρουσία του κρεοσκόπου – κτηνιάτρου των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση των γαλοπουλών έχει να κάνει με την απόδοση υποτροφιών από την ΑΓΣ. Κάθε χρόνο, ανάλογα με το ποσό που συγκεντρώνεται από τις πωλήσεις, δίνονται από 15 έως και 50 υποτροφίες.

Διατροφικά, το κρέας της γαλοπούλας είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, ενώ έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και ψευδάργυρου.

Σε σύγκριση με το κοτόπουλο, η γαλοπούλα έχει περισσότερο νάτριο, λιγότερες θερμίδες, λιγότερη πρωτεΐνη, λιγότερη χοληστερόλη και περισσότερο κάλιο ανά ίση ποσότητα προϊόντος σε σχέση με το κοτόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις