Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Zιζανιοκτόνο... 007 η γλυφοσάτη - Η Bayer συνεχίζει να χάνει δίκες από καρκινοπαθείς και να πληρώνει αποζημιώσεις εκατομμυρίων


 Σε δύο ψηφοφορίες τις τελευταίες εβδομάδες δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για επανέγκριση ή απαγόρευση της γλυφοσάτης και η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες επέκταση της άδειας της δραστικής ουσίας για ακόμη μία δεκαετία με τον ισχυρισμό ότι το επίπεδο του κινδύνου από τη χρήση της... δεν δικαιολογεί την απαγόρευσή της

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε χθες να παρατείνει για ακόμη μία δεκαετία την άδεια χρήσης της χημικής ουσίας «γλυφοσάτη» στην επικράτειά της κλείνοντας τα αυτιά στις καμπάνες των επιστημόνων ότι προκαλεί πιθανότατα καρκίνο στους ανθρώπους, συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον και σκοτώνει τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε συγκεκριμένα την ανανέωση της τρομερής χημικής ουσίας που αποτελεί βασικό συστατικό σειράς ζιζανιοκτόνων μεταξύ των οποίων και το κορυφαίο σε πωλήσεις στον κόσμο Roundup της γερμανικής Bayer. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε από αρκετούς σκάνδαλο.

Η απόφαση της Κομισιόν δεν λήφθηκε πάντως κατά τύχη. Μεθοδεύθηκε από μια καλά οργανωμένη εκστρατεία της οποίας ηγήθηκε η Bayer και υλοποιήθηκε από το πολιτικό προσωπικό της.

Το 2015 η γλυφοσάτη είχε κριθεί από το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως «πιθανώς καρκινογόνος» ουσία για τον άνθρωπο. Η κρίση αυτή είχε προκαλέσει τεράστιο θόρυβο παγκοσμίως και το 2017 η Ε.Ε. ανανέωσε μετά βίας για μία πενταετία την άδεια κυκλοφορίας της, η οποία παρατάθηκε για ακόμη έναν χρόνο, ώς στα μέσα Δεκεμβρίου. Μέχρι τη χθεσινή απόφαση μεσολάβησαν δύο γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων αυτό το καλοκαίρι, ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής για τον άνθρωπο. Οι δύο Αρχές κατηγορήθηκαν ωστόσο ότι παρέβλεψαν τη συχνότητα εμφάνισης όγκων, τις μελέτες για τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνων, καθώς και ότι δεν αναγνώρισαν τους μηχανισμούς που οδηγούν στον καρκίνο. Βασική πηγή τεκμηρίωσης της γνωμοδότησής τους ήταν ο Glyphosate Renewal Group, ένας όμιλος εταιρειών με επικεφαλής την Bayer που είχε μοναδικό του στόχο την επανέγκριση της γλυφοσάτης. Πατώντας πάνω στις δύο γνωμοδοτήσεις, η Κομισιόν εισηγήθηκε την παράταση της άδειας κυκλοφορίας της γλυφοσάτης.

Στην πρώτη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ενωσης τον Οκτώβριο, αλλά και στη χθεσινή, δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για την επανέγκριση ή την απαγόρευση της γλυφοσάτης. Ετσι, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις γνωμοδοτήσεις των παραπάνω Αρχών η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες την επέκταση της άδειας της γλυφοσάτης για ακόμη μία δεκαετία καθώς «το επίπεδο του κινδύνου από τη χρήση της γλυφοσάτης δεν δικαιολογεί την απαγόρευσή της [...] με την επιφύλαξη ορισμένων νέων όρων και περιορισμών». Σε αυτούς περιλαμβάνεται η απαγόρευση χρήσης πριν από τη συγκομιδή ως ξηραντικό και η ανάγκη λήψης ορισμένων μέτρων για την προστασία των μη στοχευόμενων οργανισμών.

Η εξαγορά της Monsanto το 2018 αποδείχτηκε μαύρη τρύπα, αφού η Bayer ανέλαβε και τον δικαστικό αγώνα με περίπου 150.000 καρκινοπαθείς στις ΗΠΑ. Το 2020 διευθέτησε το μεγαλύτερο μέρος αυτών έναντι 10,9 δισ. δολαρίων, αλλά έχει μπροστά της ακόμη αρκετές χιλιάδες διεκδικήσεις. Τον προηγούμενο μόνο μήνα έχασε τρεις δίκες και σε μία εξ αυτών υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις 322 εκατ. δολαρίων.

Η επιμονή σε ένα προϊόν που φέρνει κέρδη αλλά και τεράστιες απώλειες δεν είναι άμοιρη του σχεδίου άλωσης της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής μέσα από τον γάμο των γενετικά τροποποιημένων με τη γλυφοσάτη, που σκοτώνει σχεδόν ό,τι φυτρώνει, και της αυξανόμενης ανάγκης για καταπολέμηση των ζιζανίων. Εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι ακόμη και μικρές δόσεις της γλυφοσάτης προκαλούν λευχαιμία στις νεανικές ηλικίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις