Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

H κυβέρνηση και αυτοί που ευημερούν


 Την ώρα που το λαϊκό εισόδημα λεηλατείται από την ακρίβεια και από τα διαρκώς αυξανόμενα φορολογικά βάρη, θα περίμενε κανείς κάποια ουσιαστική παρέμβαση από την κυβέρνηση. Αλλά ο νέος προϋπολογισμός δεν έχει απαντήσεις επ’ αυτού του θέματος. Ούτε ο πρωθυπουργός είχε κάτι να πει μιλώντας χθες στη Βουλή, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις και την κριτική της αντιπολίτευσης.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το θέμα έχει λυθεί. Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και θα περιοριστεί με τα γνωστά καλάθια (του νοικοκυριού, των Χριστουγέννων, του Αϊ-Βασίλη κ.λπ.) και με τους θεατρικού τύπου ελέγχους... αισχροκέρδειας. Η ίδια δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε τα ίδια από το βήμα της Βουλής τον Νοέμβριο του 2021. Τότε χαρακτήριζε την ακρίβεια πρόσκαιρο φαινόμενο, εξωγενές και παγκόσμιο, το οποίο οφειλόταν στην «απότομη αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης μετά τα λοκντάουν». Αν και παραδεχόταν ότι υπήρχε η άποψη που έλεγε τα ακριβώς αντίθετα –ότι είχαμε να κάνουμε με ένα δομικό φαινόμενο–, εκείνος τάχθηκε με την άποψη που τον βόλευε. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε περισσότερο από δύο χρόνια από τότε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, χθες, τον νέο προϋπολογισμό «κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακό». Τα ίδια ακριβώς είχε πει για όλους τους προϋπολογισμούς από τότε που έγινε πρωθυπουργός. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάνει ουσιαστικά την ίδια ομιλία στη Βουλή. Αλλά οι πολίτες βιώνουν κοινωνική αδικία που συνεχώς διευρύνεται και δεν βλέπουν πουθενά την ανάπτυξη που τάχα θα τους φέρει σε κατάσταση ευημερίας.

Στην πραγματικότητα, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά καμία κατάσταση, δεν μπορεί να προβλέψει, δεν μπορεί –αλλά κυρίως δεν θέλει– να προκαλέσει μια ανακατανομή εισοδήματος προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Αλλά στη χώρα, κατά την κυβέρνηση, υπάρχει ευημερία. Και πράγματι υπάρχει. Αφορά τους τραπεζίτες, τους παραγωγούς ενέργειας, τα μονοπώλια των καυσίμων και των τροφίμων.

Γι’ αυτούς υπάρχει η κυβέρνηση. Για τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου παράξενο –όταν 6 στους 10 πολίτες δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες τους– που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα κουρελιάζοντας το Σύνταγμα. Οι δρόμοι του κέρδους πρέπει να ανοίξουν παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις