Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν διαθέτει χρηματοδότηση για να αντικαταστήσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που μεταφέρει στην OYKPANIA!

 Ανησυχία στις ΗΠΑ για την οικονομική ικανότητα της χώρας να πολεμήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με έναν ισχυρό αντίπαλο

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο θεωρεί ότι μπορεί να στείλει στρατιωτικό υλικό αξίας περίπου 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει μόνο 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αντικαταστήσει τον παλιό εξοπλισμό, όπως σημείωσε το Bloomberg!

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία χωρίς υπάρξει πρόνοια για την αντικατάστασή τους είναι μια «επικίνδυνη στρατηγική».

Πολλοί αναλυτές στις ΗΠΑ ανησυχούν πως η χώρα δεν είναι πλέον σε θέση να χρηματοδοτήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια σε κάποια ισχυρή δύναμη.

Δεν αναφέρονται μόνο σε Ρωσία και Κίνα αλλά και σε χώρες επιπέδου Ιράν που είναι πολύ δύσκολο να καταβληθούν λόγω του μεγέθους τους και της στρατιωτικής ανάπτυξης που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια.

Επομένως, το Πεντάγωνο πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τις επιλογές του, έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι «το ίδιο το Κογκρέσο δεν είναι ευχαριστημένο με την αποστολή περισσότερων κεφαλαίων αυτή τη στιγμή για διάφορους λόγους»δήλωσε ο Michael Maloof, πρώην ανώτερος αναλυτής πολιτικής ασφαλείας στο Γραφείο του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ.

«Τα πράγματα αρχίζουν να επιδεινώνονται. Υπάρχει η αναγνώριση ότι δεν υπάρχουν άλλα λεφτά», παρατήρησε ο Maloof και πρόσθεσε:

«Προς ώρας είναι καλό που οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα με δικά τους στρατεύματα, καθώς δεν είναι σαφές εάν η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μία άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία».

Οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες είχαν μάθει να πολεμούν κατά πολύ υποδεέστερων αριθμητικά και τεχνολογικά αντιπάλων καθώς επίσης σε κάθε πόλεμό τους είχαν εξασφαλισμένη πρόσβαση από κοντινές βάσεις σε γειτονικές χώρες στα θέατρα των επιχειρήσεων, όπως έγινε στην περίπτωση του Ιράκ.

Ακόμα και στον πόλεμο του Αφγανιστάν είχαν εξασφαλίσει εσωτερική βοήθεια και υποστήριξη από φυλές εχθρικές προς τους Ταλιμπάν (κάτι που μακροχρόνια δεν τους βοήθησε να διατηρήσουν την χώρα υπό τον έλεγχό τους καθώς οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία ισχυρότεροι από ποτέ).

Οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το επόμενο πακέτο χρηματοδότησης για την Ουκρανία, αλλά οι Δημοκρατικοί αναζητούν τρόπο να στείλουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούν στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέμεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με κρίσιμα όπλα και εξοπλισμό όσο μπορούν» στις 12 Δεκεμβρίου.

Πολύ μεγάλη δέσμευση για μία χώρα η οποία εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε τρεις μήνες περίπου κάνει επέκταση του ορίου του χρέους της λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις