Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Ιράν: Ζητάει να δημιουργηθεί ένα κοινό νόμισμα στα 10 κράτη μέλη των BRICS - Επιδιώκει το οριστικό τέλος της χρήσης του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος

 


Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

 Tο Ιράν ζήτησε τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος στα 10 κράτη μέλη των BRICS και με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει το οριστικό τέλος της χρήσης του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Σημειώνεται ότι χθες η Ρωσία ζήτησε από την διευρυμένη πλέον ομάδα των BRICS, να εγκαταλείψουν το δολάριο στις μεταξύ τους αγοραπωλησίες σιτηρών και οι συναλλαγές να διενεργούνται με τα εθνικά τους νομίσματα!

Συγκεκριμένα η πανίσχυρη Ρωσικής Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών (Rusgrain Union) με επιστολή της προς το Υπουργείο Γεωργίας, ζήτησε να εγκαταλειφθεί το δολάριο, μια επιστολή που προώθησε η Μόσχα άμεσα στα άλλα μέλη των BRICS.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι αποφάσεις έχουν παρθεί. Μέσα στο 2024 το αμερικανικό δολάριο θα δεχθεί συντριπτικά πλήγματα όχι μόνο από τα BRICS αλλά και από το σύνολο των χωρών του Παγκόσμιου Νότου οι οποίες και ακολουθούν το πανίσχυρο οικονομικό «μπλοκ».

Το Ιράν προσχωρεί στους BRICS με ένα σχέδιο που θα αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου των ΗΠΑ.

Το «μπλοκ» εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ενιαίου νομίσματος ως σημαντικό βήμα προς την αποδολαριοποίηση.

Η εμπλοκή του Ιράν σηματοδοτεί μια στρατηγική γεωπολιτική αλλαγή και ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να πραγματοποιήσει αυτή τη φιλοδοξία.

Η φιλοδοξία να δημιουργηθεί ένα νόμισμα BRICS δεν είναι απλώς ένας οικονομικός ελιγμός αλλά μια τολμηρή δήλωση στη σφαίρα της διεθνούς παγκόσμιας ισχύος.

Το Ιράν δημιουργεί μια νέα οικονομική τάξη με τους BRICS.

Πρόκειται για μία ιδέα που «σιγοβράζει» όλο το 2023 και είναι έτοιμη να εξελιχθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής του 2024.

Δεν πρόκειται μόνο για την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος αλλά για την επανεγγραφή των κανόνων της παγκόσμιας χρηματοδότησης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις