Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Μυστήριο με όπλα 1.900 ετών που βρέθηκαν στο «Σπήλαιο του Θησαυρού» – Oι αρχαιολόγοι έχουν μπερδευτεί γιατί κανονικά δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί


 Αρχαία κυνηγετικά όπλα που χρονολογούνται πριν από περίπου 1.900 χρόνια ανακαλύφθηκαν σε απομακρυσμένη σπηλιά και οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι είναι πολύ προβληματισμένοι από την τοποθεσία στην οποία εντοπίστηκαν τα ευρήματα.

Τα κυνηγετικά όπλα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε μια μικρή στοά του σπηλαίου Cueva del Tesoro (Σπήλαιο του Θησαυρού) -που βρίσκεται στην κεντρική πολιτεία Κερετάρο, στο Μεξικό. Την ανακάλυψη έκαναν μέλη μιας ένωσης σπηλαιολόγων, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH). Οι σπηλαιολόγοι ειδοποίησαν το INAH και τελικά αρχαιολόγοι του ινστιτούτου στάλθηκαν για να ερευνήσουν το σπήλαιο με τα αρχαία όπλα.

Μυστήριο με όπλα 1.900 ετών που βρέθηκαν στο «Σπήλαιο του Θησαυρού»
Πηγή φωτογραφίας: INAH

Τα όπλα ήταν κρυμμένα σε στοά

Οι αρχαιολόγοι, υπό την επίβλεψη των σπηλαιολόγων, χρειάστηκε να ανέβουν πάνω από 180 μέτρα από τον πυθμένα μιας χαράδρας για να φτάσουν στην είσοδο του σπηλαίου. Στη συνέχεια έπρεπε να περάσουν μέσα από ένα στενό πέρασμα μέχρι να φτάσουν στη στοά.  Εκεί, μέσα στην στοά, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα αρχαίο άτλατλ (δόρυ ή βελάκι) και δύο ξύλινα βέλη, καθώς και μερικά τροποποιημένα κούτσουρα που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για το σκάψιμο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιούνταν και ως εργαλεία πολλαπλών χρήσεων.

Μυστήριο με όπλα 1.900 ετών που βρέθηκαν στο «Σπήλαιο του Θησαυρού»
Πηγή φωτογραφίας: Jesús E. Medina V. / INAH

Κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, οι ερευνητές του ΙΝΑH δεν βρήκαν άλλα προϊσπανικά αρχαιολογικά αντικείμενα στο σπήλαιο, τα οποία θα τους επέτρεπαν να προτείνουν μια εξήγηση για το πώς και γιατί τα κυνηγετικά όργανα κατέληξαν στο σπήλαιο. Ωστόσο, η ανάλυση των δειγμάτων θα ανακοινωθεί σε μια σειρά διαλέξεων που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Templo Mayor της Πόλης του Μεξικού.

Μυστήριο με όπλα 1.900 ετών που βρέθηκαν στο «Σπήλαιο του Θησαυρού»
Πηγή φωτογραφίας: Jesús E. Medina V. / INAH

Οι μυστηριώδης βραχογραφίες

Ένας από τους αρχαιολόγους, ο Carlos Viramontes, δήλωσε ότι τα κυνηγετικά όργανα παρέχουν αποδείξεις για τις κοινωνίες των κυνηγών-συλλεκτών, οι οποίες υπήρχαν στην περιοχή από το 7000 π.Χ. περίπου, δηλαδή πριν από 9.000 χρόνια. Μεταξύ των ιχνών που άφησαν πίσω τους αυτοί οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες είναι εκατοντάδες τοποθεσίες βραχογραφίας.
«Πριν από τρεις δεκαετίες, ό,τι γνωρίζαμε για αυτές τις ομάδες βασιζόταν σε πηγές του 16ου αιώνα, οι οποίες τις απεικόνιζαν ως ομάδες βαρβάρων. Μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέθηκαν οι βάσεις για να εμβαθύνουμε στο θέμα», δήλωσε ο Viramontes.

Μυστήριο με όπλα 1.900 ετών που βρέθηκαν στο «Σπήλαιο του Θησαυρού»
Φωτογραφία: Jesús E. Medina V., INAH

Τι αναζητούν οι αρχαιολόγοι

«Το 1989, το Κέντρο INAH Querétaro κατέγραψε στοιχεία με παρόμοια χρονολόγηση στη Mesa de León, μια τοποθεσία κοντά στην Cueva del Tesoro, όπου τώρα ανακτούμε το atlatl και τα βελάκια-κομμάτια που προσθέτουν σε αυτό το παζλ για την κατανόηση των κοινωνιών των κυνηγών-συλλεκτών. Η παρουσία τους στην περιοχή χρονολογείται τουλάχιστον 9.000 χρόνια πριν. Πάντως επέζησαν ακόμα δύο αιώνες μετά την άφιξη των Ισπανών».

Μυστήριο με όπλα 1.900 ετών που βρέθηκαν στο «Σπήλαιο του Θησαυρού»

Η ξηρότητα του περιβάλλοντος στη σπηλιά του θησαυρού επέτρεψε τη διατήρηση των κυνηγετικών οργάνων, η ηλικία των οποίων προσδιορίστηκε με τη χρήση τεχνικών ραδιοχρονολόγησης. Αυτό έδωσε ένα πιθανό εύρος ηλικίας από το 7 μ.Χ έως το 132 μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι του INAH δήλωσαν ότι το μυστήριο των τελευταίων ανακαλύψεων θα παραμείνει μέχρι να διεξαχθούν νέες έρευνες στις περιοχές γύρω από το σπήλαιο. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στους ειδικούς να προσδιορίσουν πώς και γιατί τα όργανα αυτά έμειναν εκεί.

Μυστήριο με όπλα 1.900 ετών που βρέθηκαν στο «Σπήλαιο του Θησαυρού»Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις