Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Πόλεμος στο Ισραήλ - Τραγωδία με 112 νεκρούς στη Γάζα: Για σφαγή μιλά η Χαμάς - Δεν σκοτώσαμε πάνω από δέκα, απαντούν οι Ισραηλινοί

 Οι εκδοχές των δύο πλευρών για το τραγικό περιστατικό την ώρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας - Εκατοντάδες οι τραυματίες

Αντικρουόμενες είναι οι εκδοχές Ισραήλ και Χαμάς για την τραγωδία στη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη κατά την οποίο 112 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά την ώρα που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ παραδέχεται ότι υπήρξαν θάνατοι από τα πυρά του, ωστόσο λέει ότι δεν ήταν περισσότεροι από 10.

Οι υπόλοιποι, ισχυρίζονται οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), σκοτώθηκαν κατά την αναστάτωση που προκλήθηκε, παρασύρθηκαν από τα φορτηγά της βοήθειας, αλλά και από ενόπλους Παλαιστίνιους που άνοιξαν πυρ στο πλήθος και λεηλατούσαν τα φορτηγά.

Αντιθέτως η Χαμάς, που ανεβάζει τον αριθμό των θανάτων σε 112, τονίζει ότι η ευθύνη είναι πλήρως του Ισραήλ, καθώς οι στρατιώτες του άνοιξαν πυρ αδιακρίτως.

Τονίζει ότι το περιστατικό θα μπορούσε να παγώσει τις συνομιλίες για τους ομήρους που, ούτως ή άλλως, ακόμη δεν έχουν αποδώσει κάτι χειροπιαστό. Υπολογίζεται ότι περίπου 130 όμηροι εξακολουθούν να είναι στα χέρια της Χαμάς, αν και, σύμφωνα με την οργάνωση, κάποιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Η εκδοχή του Ισραήλ

Στις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης περίπου 30 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια -μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων εβδομάδων- έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας για να την παραδώσουν στην παραλιακή συνοικία Ριμάλ.

Επί τόπου, σύμφωνα με την αρχική έρευνα από τον IDF, όπως σημειώνουν οι Times of Israel, έσπευσαν χιλιάδες άνθρωποι, αφού πρώτα πέρασαν από σημείο ελέγχου των IDF. Εικόνα από drone του ισραηλινού στρατού δείχνει το πλήθος να συρρέει προς τα φορτηγά της βοήθειας.




Τότε προκλήθηκε αναστάτωση με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν και να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι. Κάποια από τα φορτηγά, συνεχίζουν οι IDF, συνέχισαν την πορεία τους την ώρα που ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ και τα λεηλάτησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις