Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Θέλουν πόλεμο! Πολωνός στρατηγός: «300.000 στρατιώτες του NATO είναι ETOIMOI - Μπρος ολοταχώς για Πολωνία


 Οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των Πολωνών, είναι μάλλον αντίθετοι στην έναρξη ενός άμεσου πολέμου κατά των Ρώσων στην Ουκρανία και στην Ευρώπη. Αλλά ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ σκέφτονται διαφορετικά και συχνά μιλούν μια εντελώς διαφορετική γλώσσα, τορπιλίζοντας τις όποιες προσπάθειες για ειρήνη και δείχνοντας πως υπάρχει πάντα το σενάριο ξαφνικής πολεμικής κλιμάκωσης με άγνωστες συνέπειες!

Για παράδειγμα, στην πολωνική κρατική τηλεόραση TVP INFO, ο αναπληρωτής αρχηγός γενικού επιτελείου των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υψηλόβαθμος Πολωνός στρατηγός Karol Dymanowski, κλήθηκε να μιλήσει .

Αφορμή για την συζήτηση ήταν οι κρατικές επισκέψεις του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα και του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ στις ΗΠΑ. Η συζήτηση αφορούσε την διπλωματική μαρτυρία και τη διαβεβαίωση ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ παραμένει ενισχυμένη και ενωμένη – σύμφωνα με την οποία, από την οπτική γωνία του πολωνικού κράτους, οι ΗΠΑ παραμένουν ο εγγυητής της πυρηνικής αποτροπής στο πλαίσιο της συμμαχίας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. 

Πιθανώς η πιο σημαντική δήλωση του στρατηγού Dymanowski ήταν η δήλωσή του σχετικά με το πόσοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταθμεύσουν στην Πολωνία στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε:

“Έχουμε περίπου 10 ή 12 χιλιάδες – αν δεν κάνω λάθος – Αμερικανούς στρατιώτες στην πολωνική επικράτεια. Αλλά σίγουρα θα ήταν καλύτερα να ήταν 40, 50 ή 100 χιλιάδες. Είναι δυνατόν;”

Τότε ο Dymanowski εξήγησε:

“Αυτό είναι δυνατόν. Και αυτές είναι επίσης οι υποθέσεις σύμφωνα με το τελευταίο αμυντικό μας σχέδιο του ΝΑΤΟ, το οποίο επιβεβαιώθηκε στην σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους. Και για να σας δείξουμε την κλίμακα αυτής της δέσμευσης του ΝΑΤΟ, ας πούμε ότι προηγουμένως είχαμε 40.000 έτοιμους στρατιώτες του ΝΑΤΟ! Τώρα υπάρχουν ήδη 300.000, σε υψηλή ετοιμότητα. Πολύ σημαντικό: Αυτοί οι στρατιώτες έρχονται σε εμάς [στην χώρα μας] πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, όχι μόνο μετά.”

Αυτό χρησιμεύει κυρίως στην αποτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εξήγησε ο Dymanowski.

Το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος μίλησε ρητά για «Αμερικανούς στρατιώτες» και όχι γενικά για «στρατιώτες του ΝΑΤΟ» χάθηκε κάπως στην γενικευμένη απάντηση του Dymanowski. Εκτός αν ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων εννοούσε στην πραγματικότητα «300.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στην Πολωνία».

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-PAP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις