Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

ΑΑΔΕ: Ενεργοποιείται μέσα στην εβδομάδα η εφαρμογή με όλα τα στοιχεία στο κινητό - Μέσω του νέου application οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους

 


Παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα και ενεργοποιείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η νέα εφαρμογή, η οποία έρχεται να κάνει πιο εύκολη τη σχέση των φορολογουμένων με την εφορία. Μέσω του νέου application οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους.

Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα βλέπουν τις οφειλές τους προς την εφορία, ενώ θα μπορούν να πληρώνουν με κάρτα από το κινητό τους, να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους και να αποθηκεύουν βασικά φορολογικά τους έγγραφα. 

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, με το νέο application οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν και παρακολουθούν τις οφειλές τους, να τις εξοφλήσουν, να βλέπουν τα αιτήματα και ραντεβού που τυχόν έχουν υποβληθεί προς την Αρχή. 

Προσωπικές ειδοποιήσεις για τις υποχρεώσεις

Ταυτόχρονα με την εφαρμογή αυτή, η ΑΑΔΕ θα ειδοποιεί τους φορολογούμενους εξατομικευμένα και προσωπικά σχετικά με επικείμενες υποχρεώσεις τους: δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και πληρωμή φόρου και ευρύτερα όλες οι υποχρεώσεις κάθε φορολογουμένου εντός των προσεχών 2-3 ημερών.

Με το σύστημα της έγκαιρης προειδοποίησης, το κινητό θα παίρνει «σήμα» από την εφορία μετά την παρέλευση της προθεσμίας πληρωμής μιας δόσης ρύθμισης, ώστε ο φορολογούμενος να λάβει τα μέτρα του και να μη χάσει και τη δεύτερη, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην απένταξη από τη ρύθμιση και την πιθανή ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Εκδοση τιμολογίων μέσω κινητού

H νέα εφαρμογή θα παρέχει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις να μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Το app που θα ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσους εγγραφούν στην εφαρμογή και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκονται να εκδίδουν τιμολόγια, το οποία αυτόματα θα ανεβαίνουν και στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Αναλυτικά οι δυνατότητες της εφαρμογής

– Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να παίρνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις τους στα κινητά τους. 

Για παράδειγμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λαμβάνουν ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου και όταν η προθεσμία πληρωμής του φόρου λήγει π.χ. στις 30 Νοεμβρίου και μέχρι τις 29 του μήνα δεν έχει πληρώσει τον ΦΠΑ θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης.

Με τον ίδιο τρόπο θα ειδοποιούνται οι φορολογούμενοι για την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ ή των δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών.

-Οι οφειλέτες θα ειδοποιούνται έγκαιρα για το υπόλοιπο των δόσεων της ρύθμισης και για περιπτώσεις απώλειας κάποιας από τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Όταν ο οφειλέτης δεν πληρώσει μία δόση το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα και στη συνέχεια θα στέλνει μήνυμα στον υπόχρεο για τη δόση που δεν κατέβαλε αλλά και για τις κυρώσεις που θα υποστεί εφόσον χάσει τη ρύθμιση.

   -Oι επαγγελματίες θα μπορούν να  εκδίδουν τιμολόγια ανά πάσα στιγμή, τα οποία θα ανεβαίνουν και στα ηλεκτρονικά βιβλία Ακόμα θα αποστέλλουν ψηφιακό δελτίο μέσω του κινητού. Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά). Όσοι εγγραφούν στο νέο Αpplication θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκονται, να συνδέονται με τα MyData και να εκδίδουν τιμολόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις