Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Drone πέρασε ξυστά από αεροπλάνο που εκτελούσε πτήση Αθήνα - Λονδίνο / H παράνομη πτήση του drone θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή


 Παραλίγο να σημειωθεί τραγωδία στον αέρα, σε πτήση της British Airways που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Λονδίνο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, το αεροπλάνο της βρετανικής εταιρείας πέρασε ξυστά δίπλα από drone, το οποίο πετούσε παράνομα σε υψόμετρο 9.600 ποδιών.

Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της 3ης Ιανουαρίου, τη στιγμή που το αεροσκάφος τύπου Airbus A321 στο οποίο επέβαιναν 180 επιβάτες και το drone βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από το φτερό του αεροπλάνου και 9 μέτρων από το τζάμι του πιλοτηρίου.

Ο χειριστής του drone δεν έχει βρεθεί, ωστόσο, αν είχε συλληφθεί θα κινδύνευε σε φυλάκιση έως και πέντε έτη για  έκθεση αεροσκάφους σε κίνδυνο.

Πτήση
Πτήση

Μεγάλη ζημιά μπορεί να προκαλέσει ένα drone 

Οι πιλότοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια για τον κίνδυνο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να προκαλέσουν καταστροφικές ζημιές με το να απορροφηθούν από έναν κινητήρα ή να σπάσουν ένα παρμπρίζ.

Το ύψος των συσκευών περιορίζεται κανονικά από το λογισμικό στα 400 πόδια, αλλά το όριο μπορεί να παρακαμφθεί με ένα λογισμικό. Μπορούν επίσης να εγκατασταθούν επιπλέον μπαταρίες για να επιτρέψουν στα drones να πετάξουν σε μεγάλα ύψη.

Πιστεύεται ότι ο ασυνείδητος χειριστής του drone στο περιστατικό αυτό ίσως να προσπαθούσε να τραβήξει πλάνα από αεροσκάφη στον αέρα.

Η British Airways δήλωσε ότι «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τέτοια περιστατικά και οι πιλότοι μας τα αναφέρουν ώστε οι αρχές να μπορούν να διεξάγουν έρευνα και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις