Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

ENA NEO αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό! Συμβαίνει κάθε 79 χρόνια - Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστρονόμοι


 Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστρονόμοι και λάτρεις της αστρονομίας για ένα σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 79 χρόνια. Ένα νέο άστρο μπορεί να εμφανιστεί στον ουρανό τη στιγμή που μιλάμε ή οποτεδήποτε μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο σχηματισμός του καινοφανή αστέρα (nova) θα συμβεί στον αστερισμό του Corona Borealis που βρίσκεται ανάμεσα στον αστερισμό του Βοώτη και του Ηρακλή.

Σε αντίθεση με τους υπερκαινοφανείς αστέρες που σχηματίζονται από την έκρηξη τεράστιων αστέρων οι καινοφανείς αστέρες σχηματίζονται από τις φευγαλέες εκρήξεις αστεριών νάνων.

Ο αστερισμός Coronae Borealis, γνωστό και ως «Blaze Star» αποτελείται από έναν ερυθρό γίγαντα και έναν αστέρα νάνο.  Κάθε 79χρονια συγκλονίζεται από ένα εκρηκτικό γεγονός, επειδή τα δύο αστέρια βρίσκονται σε «στενές», μεταξύ τους, τροχιές και αλληλεπιδρούν βίαια.

Η ανταλλαγή ύλης κάνει την ατμόσφαιρα του αστέρα νάνου να θερμανθεί προκαλώντας μια αντίδρασή που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου αστέρα, που θα είναι ορατό για μία εβδομάδα μόλις. Η τελευταία έκρηξη στον αστερισμό Coronae Borealis συνέβη το μακρινό 1946 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις