Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Ακίνητα: Golden Visa 3 ταχυτήτων και μπόνους για επένδυση σε διατηρητέα

 Η Χρυσή Βίζα της Ελλάδας ήταν η πιο περιζήτητη του κόσμου το 2023. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το διάστημα Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2023 η ζήτηση χτύπησε κόκκινο, αφού τα αιτήματα (αρχικής χορήγησης και ανανέωσης) έφτασαν τα 10.214, σημειώνοντας υψηλό 5ετίας.


Σίσσυ Σταυροπιερράκου

Την καθιέρωση ορίων τριων ταχυτήτων αναλογα με τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται ένα ακίνητο και ειδική μεταχείριση για όσους επενδύουν σε διατηρητέα κτίρια, προβλέπει η τελική διάταξη  με τα νέα όρια για όσους θέλουν να επενδύσουν μέσω της "Golden Visa" που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα.

Το οριστικό σχέδιο στο οποίο κατέληξε το οικονομικό επιτελείο στοχεύει  στην  αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος περιορίζοντας τη ζήτηση σε κάποιες περιοχές, την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά ακινήτων με αποσυμπίεση των τιμών  και στον περιορισμό των αγορών κατοικιών για «Χρυσή Βίζα», πριν δημιουργηθούν «φούσκες» σε φθηνές περιοχές της Αττικής που θα επιτείνουν τη στεγαστική κρίση.

Tα νέα όρια

Τα νέα όρια διαμορφώνονται ως εξής:

800.000 ευρώ 

Στις περιοχές οι οποίες αποτελούν «μαγνήτη» για τους ξένους επενδυτές, όπως ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αττικής ειδικά το κομμάτι της παραλιακής Ριβιέρας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Μύκονος, η Σαντορίνη το όριο της Golden Visa θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα.

Σήμερα το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.

Στο Νότιο Τομέα αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού. Στο όριο των 500.000 ευρώ εντάσσονται επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης. 

H αύξηση του ορίου επένδυσης εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μαζικές επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.

Άλλωστε όπως έδειξε η εμπειρία, η αύξηση του κατώτατου ορίου αγοράς στις 500.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και νότια προάστια αλλά και το κέντρο της Θεσσαλονίκης έστρεψε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής σε προορισμούς εκτός των δύο μεγαλουπόλεων.

400.000 ευρώ

Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης το όριο από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθεί στις 400.000 ευρώ. Αυτό γίνεται για να είναι περιορισμένη η μετατόπιση της ζήτησης από περιοχές της Αττικής με υψηλά όρια επένδυσης σε αυτές με τα χαμηλότερα όρια και δημιουργούνται συνεχώς στρεβλώσεις στην αγορά.

Στον Πειραιά για παράδειγμα, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα με τις αγοραπωλησίες να καταγράφουν εκρηκτική άνοδο.

250.000 ευρώ

Στην περιφέρεια το όριο  επενδυσης  θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ. 

Ειδική εξαίρεση θα υπάρχει για όσους επενδύσουν σε διατηρητέα ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα όπου το όριο για επένδυση διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ.

H εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο επένδυσης γίνεται, ώστε οι ξένοι αγοραστές να εχουν κίνητρα προκειμένου να επενδύσουν σε αυτή την κατηγορία ακινήτων, που χρειάζεται κεφάλαια για να αναπτυχθεί. Πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να αναλάβουν το τεράστιο κόστος αποκατάστασης ενός διατηρητέου με αποτέλεσμα τα κτίρια αυτά σε ένα μεγάλο ποσοστό να έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση. 

Μεγάλη ζήτηση

Η Χρυσή Βίζα της Ελλάδας ήταν η πιο περιζήτητη του κόσμου το 2023. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το διάστημα Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2023 η ζήτηση χτύπησε κόκκινο, αφού τα αιτήματα (αρχικής χορήγησης και ανανέωσης) έφτασαν τα 10.214, σημειώνοντας υψηλό 5ετίας.

Το ίδιο διάστημα εκδόθηκαν 5.701 άδειες μόνιμου επενδυτή (4.231 αρχικές και 1.470 ανανεώσεις) με βάση την ημερομηνία έκδοσης απόφασης για αιτήματα που κατατέθηκαν από το 2018 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Εκτιμάται ότι  πραγματοποιήθηκαν  επενδύσεις τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο, με δεδομένο ότι εκδόθηκαν 4.231 άδειες μόνιμου επενδυτή που αντιστοιχούν σε ισάριθμες αγοραπωλησίες ακινήτων, με κατώτατο ποσό ανά συναλλαγή τα 250.000 ευρώ. Επιπλέον, σε εκκρεμότητα είναι 8.800 αιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις