Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Πώς η αναπνοή στο κρύο βελτιώνει την υγεία μας - H διαδεδομένη μέθοδος που κρύβει κινδύνους - Tι δείχνουν οι μελέτες


 Είτε βυθίζονται σε παγωμένα λουτρά είτε παίρνουν εσκεμμένα βαθιές ανάσες και στη συνέχεια κρατούν την αναπνοή τους, οι οπαδοί του «The Iceman» Wim Hof είναι ευαγγελιστές για τα σωματικά και ψυχικά οφέλη που επιφέρουν αυτές οι πρακτικές. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί πράγματι να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η εξάσκηση της μεθόδου Wim Hof δεν είναι ακίνδυνη.

Ποιος είναι ο Wim Hof

Ο Hof είναι ένας Ολλανδός αθλητής, γνωστός για κατορθώματα που σπάνε ρεκόρ, όπως το κολύμπι κάτω από πάγο και το τρέξιμο ξυπόλυτος σε πάγο και χιόνι. Πιο πρόσφατα, έχτισε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία πάνω στις τεχνικές που χρησιμοποιεί - οι οποίες επικεντρώνονται στη δέσμευση για την κατάκτηση της συνειδητής αναπνοής και της έκθεσης στο κρύο - με μαθήματα που είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο.


Τι δείχνουν οι μελέτες

Σύμφωνα με τον Guardian, ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν προσπαθήσει να αξιολογήσουν τις φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις αυτών των τεχνικών, αυτές ήταν γενικά πολύ μικρές για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Έτσι, ο δρ Omar Almahayni και η δρ Lucy Hammond από το Πανεπιστήμιο του Warwick εξέτασαν συστηματικά τα δεδομένα από οκτώ δημοσιευμένες δοκιμές για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν σταθερές τάσεις.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο PLOS ONE, υποδεικνύουν ότι οι πιο εμφανείς αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε άτομα που εξασκούσαν τη μέθοδο Wim Hof ήταν η αύξηση της ορμόνης του στρες αδρεναλίνης και των αντιφλεγμονωδών χημικών ουσιών που ονομάζονται κυτοκίνες και η μείωση των προφλεγμονωδών κυτοκινών. Ο αντίκτυπος στην απόδοση της άσκησης ήταν λιγότερο σαφής, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν βελτιώσεις, π.χ. στην ένταση της αναπνοής, και άλλες να μην βρίσκουν σημαντική διαφορά.

Οι Almahayni και Hammond δήλωσαν ότι η μελέτη παρείχε "πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες [της μεθόδου] ως συμπληρωματικής προσέγγισης για την ευεξία". Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις της στο στρες, τη φλεγμονή και τη συνολική υγεία.

Ο Δρ Matthijs Kox, ανοσολόγος στο τμήμα εντατικής θεραπείας του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου Radboud στην Ολλανδία, δήλωσε: "Νομίζω ότι είναι ακόμη νωρίς για να κάνουμε μια ισορροπημένη επιστημονική κρίση σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η μέθοδος, αλλά όσον αφορά τη φλεγμονή, νομίζω ότι έχουμε πλέον αρκετά πειστικές αποδείξεις ότι έχει την ικανότητα να αμβλύνει τη φλεγμονή σε οξεία, δηλαδή βραχυπρόθεσμη κατάσταση".

Η έρευνά του έδειξε ότι οι τεχνικές αναπνοής του Hof προκαλούν την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων αδρεναλίνης - βασικό συστατικό της αντίδρασης μάχης ή φυγής - και καθώς είναι γνωστό ότι η αδρεναλίνη αποσβένει τη φλεγμονή, πιστεύει ότι αυτός μπορεί να είναι ο μηχανισμός που παίζει ρόλο. Η προπόνηση εμβάπτισης στο κρύο και οι ασκήσεις αναπνοής μπορεί επίσης να αυξήσουν τα όρια πόνου των ανθρώπων, διαπίστωσε ο Kox.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις