Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Κ. Μητσοτάκης: Αλλαγές στην Kυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία μετά τις ευρωεκλογές


 Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει το εύρος και την κατεύθυνση των αλλαγών στην κυβέρνηση και το κόμμα

Το αποτέλεσμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου θα καθορίσει το εύρος και την κατεύθυνση των αλλαγών σε κόμμα και κυβέρνηση που θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως συνομολογούν, πλέον, όλα τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με μια σύνθεση των αναλύσεων που διακινούνται σε Μέγαρο Μαξίμου και οδό Πειραιώς, «στη δεύτερη θητεία της ΝΔ στην κυβέρνηση, η κεντροδεξιά παράταξη πρέπει να προετοιμάσει τη νέα νίκη της στις εκλογές με όρους που θα της εξασφαλίζουν κυβερνητική βιωσιμότητα».

Αυτό σημαίνει ότι το κυβερνητικό σχήμα  χρειάζεται αλλαγές, φρεσκάρισμα, ανάδειξη νέων προσώπων, νέα κατανομή ρόλων και νέα ορμή ώστε να απομακρύνει την αναπόφευκτη κούραση και την στασιμότητα στον τρόπο διακυβέρνησης.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βιάστηκε να κάνει αυτές τις αλλαγές αμέσως μετά τις δυο νικηφόρες εκλογικές μάχες του 2023, ακριβώς διότι ερχόταν ένα χρόνο μετά η νέα αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές, δηλαδή μια πανελλαδική κάλπη όπου τα κόμματα αξιολογούνται από τους εκλογείς για τη συνολική τους συμπεριφορά, τόσο στην άσκηση εξουσίας ή αντιπολίτευσης όσο και για την εμπιστοσύνη που εμπνέουν -ή όχι…- στην κοινωνία.

Πολιτική ηγεμονία και μετά τις εκλογές του 2027

Έτσι, είναι κοινό μυστικό ότι ο πρωθυπουργός κρατάει συστηματικά σημειώσεις στο μπλοκάκι του για τις επιδόσεις όλων των κυβερνητικών στελεχών καθώς και της κομματικής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και είναι αποφασισμένος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να κάνει τις αλλαγές που απαιτούνται, προκειμένου η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση και ως κόμμα να αποκτήσει τη μια νέα φυσιογνωμία που θα της δώσει την απαραίτητη ορμή και την πολιτική ώθηση για να φτάσει στις επόμενες εκλογές όχι απλώς ως πρώτο κόμμα (κάτι που με βάση το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί δεν αμφισβητείται) αλλά με όρους που θα παρατείνουν την πολιτική της ηγεμονία και πολύ πέραν των επόμενων εκλογών, που προγραμματίζονται για το πρώτο μισό του 2027.

Όπως συμβαίνει πάντοτε, την εξειδίκευση αυτών των σχεδίων του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις κρατά αποκλειστικά για τον εαυτό του και δεν συζητά παρά επιμέρους κομμάτια του πολιτικού του σχεδιασμού με άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, με τρόπο που κανείς δεν μπορεί να συνθέσει όλο το παζλ, εκτός από τον ίδιο.

Μετά τις ευρωεκλογές η ώρα της κρίσεως

Όσοι υπουργοί και ηγετικά κομματικά στελέχη, πάντως, βρίσκονται στο στενό κύκλο του κ. Μητσοτάκη γνωρίζουν ότι «η ώρα της κρίσεως» για όλους ανεξαιρέτως θα έλθει λίγο μετά τις ευρωεκλογές και θα αφορά τη συνολική τους επίδοση υπό το φως του πολιτικού τοπίου που η κάλπη του προσεχούς Ιουνίου θα διαμορφώσει.

Το δυσκολότερο κομμάτι, λέει στην «Η» κομματικό στέλεχος, του οποίου οι προβλέψεις έχουν σε μεγάλο βαθμό επαληθευτεί στο παρελθόν, είναι ο τρόπος που θα συμπεριφερθεί σε εκείνους τους υπουργούς που δεν θα «χωρούν» στη νέα περίοδο διακυβέρνησης, ωστόσο θα έχουν μια σημαντική συμβολή στην ως τώρα κυβερνητική πορεία της Νέας Δημοκρατίας και θα διατηρούν μια αξιοσημείωτη αποδοχή από την πολιτική βάση της κεντροδεξιάς.

Όταν όμως επιχειρούμε να κάνουμε πιο συγκεκριμένη αυτή την παρατήρηση, πέφτουμε πάνω στο στεγανό των σκέψεων Μητσοτάκη…

Πάντως, σε ανύποπτο χρόνο κορυφαία στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης υποστηρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη θα διατηρήσει την πολιτική της ηγεμονία εάν διευρυνθεί περαιτέρω σε πρόσωπα, αξιοποιώντας κάθε σοβαρό στέλεχος που κινείται στο δεξιό κομμάτι του κόμματος ή και εκτός ΝΔ, αλλά και κάθε αξιόλογο πρόσωπο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, έτσι ώστε να υπονομεύει διαρκώς τις προσπάθειες κυριαρχίας σε αυτό το χώρο είτε του ΠΑΣΟΚ είτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά θα μεταφραστούν σε δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την κομματική πυραμίδα της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις ευρωεκλογές και θα είναι σαφώς επηρεασμένες από τα εκλογικά αποτελέσματα της 9ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις