Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Πετρέλαιο: Oι επιθέσεις της Oυκρανίας σε ρωσικά διυλιστήρια συντηρούν την άνοδο των Tιμών


 Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) για παράδοση τον Απρίλιο αυξήθηκε σήμερα πάνω από 5% στα 28,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συνεχίζοντας ένα ανοδικό σερί για τέταρτη ημέρα

Οι επιθέσεις της Ουκρανίας με drones κατά ρωσικών διυλιστηρίων και ενεργειακών υποδομών συνεχίζουν να συντηρούν την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου.

Μετά την άνοδο των τιμών κατά σχεδόν 4% την περασμένη εβδομάδα, σήμερα τα συμβόλαια για παράδοση του μπρεντ τον Μάιο σημείωναν αύξηση 47 σεντς ή 0,5% στα 85,81 δολάρια το βαρέλι (στις 14:00 ώρα Ελλάδας).

Τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου τον Απρίλιο στην Ευρώπη (TTF)  αυξήθηκαν σήμερα πάνω από 5% στα 28,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συνεχίζοντας ένα ανοδικό σερί για τέταρτη ημέρα

«Τα χτυπήματα στα ρωσικά διυλιστήρια αύξησαν κατά 2 έως 3 δολάρια ανά βαρέλι το επασφάλιστρο κινδύνου για το αργό την περασμένη εβδομάδα, το οποίο παραμένει σε ισχύ καθώς ξεκινήσαμε αυτή την εβδομάδα με περισσότερες επιθέσεις το Σαββατοκύριακο, δήλωσε η ιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης της αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Ωστόσο, πρόσθεσε, για την επόμενη σημαντική κίνηση προς τα πάνω ή προς τα κάτω, θα πρέπει να υπάρξουν νέα δεδομένα που θα κινήσουν την αγορά.

Νέα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια το Σαββατοκύριακο

Το Σάββατο, ένα από τα χτυπήματα με ουκρανικά drones προκάλεσε πυρκαγιά στο διυλιστήριο Σλαβιάνσκ στην περιφέρεια Κασνοντάρ, το οποίο επεξεργάζεται 170.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, οι επιθέσεις αδρανοποίησαν περίπου το 7% της δυναμικότητας των ρωσικών διυλιστηρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Στη Μέση Ανατολή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα προχωρήσει με τα σχέδιά του να εισβάλει στον θύλακα της Ράφα στη Γάζα, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, αψηφώντας τις πιέσεις των συμμάχων του Ισραήλ. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες ότι μία τέτοια κίνηση θα καθιστούσε πολύ δύσκολη την ειρήνευση στην περιοχή.

Οι επενδυτές περιμένουν τη Fed

Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, προσβλέποντας σε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, ανέφερε αναλυτής.

Η Fed πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα αυτόν τον μήνα, ενώ η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου είναι πλέον «κορώνα γράμματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα χαμηλότερα επιτόκια θα ενίσχυαν τη ζήτηση στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, στηρίζοντας τις τιμές του πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις