Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Ελλάδα – Tουρκία: Πρεμιέρα για τον δεύτερο γύρο διαλόγου

 


Στην Αγκυρα σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου - Πολιτική Προστασία και Μεταναστευτικό στην ατζέντα των διαβουλεύσεων

Με την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβεως Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου σήμερα στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό της Μπουράκ Ακτσαπάρ, κάνει πρεμιέρα ο ελληνοτουρκικός Πολιτικός Διάλογος, ο πρώτος από τους τρεις πυλώνες του δεύτερου γύρου διαβουλεύσεων που επανασυμφωνήθηκε επί ελληνικού εδάφους στις 7 Δεκεμβρίου, με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Οι επόμενοι δύο πυλώνες του οδικού χάρτη συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν στην 6η συνάντηση Θετικής Ατζέντας μεταξύ των  υφυπουργών Εξωτερικών Φραγκογιάννη και Ακτσαπάρ, που αναμένεται να λάβει χώρα κατά πάσα πιθανότητα στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Απριλίου, και ακολουθούν στις 22 Απριλίου τα πολιτικοστρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα συζητηθούν στην Αθήνα μεταξύ Μπουράκ Ακτσαπάρ και πρέσβεως Θεοχάρη Λαλάκου.

Οπως είχε συμβεί και κατά τον πρώτο γύρο Πολιτικού Διαλόγου που διεξήχθη τον Οκτώβριο στην Αθήνα σε καλό κλίμα, στο αυριανό τετ α τετ Παπαδοπούλου – Ακτσαπάρ στην Αγκυρα επί τάπητος θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών αλλά και θέματα διεθνή και περιφερειακά.

Οι εποικοδομητικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με πρώτο σταθμό τον Πολιτικό Διάλογο – ο οποίος θα κινηθεί γύρω από ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος και θα περιλαμβάνει διερευνητικές συνομιλίες για τον εντοπισμό κοινού εδάφους επί θεμάτων χαμηλής ατζέντας – στόχο έχουν να οικοδομήσουν επί των θεμελίων του καλού κλίματος που είχε διαμορφωθεί στις προηγούμενες φάσεις διαλόγου μεταξύ των υφυπουργών των δύο χωρών.

Βασική επιδίωξη της Ελλάδας η επιβεβαίωση της θετικής ατμόσφαιρας

Επιπλέον, είναι βέβαιο πως θα αναζητηθούν πεδία συμφωνίας και δυνατότητες συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο που θα χρησιμεύσουν ως βάσεις για τα μελλοντικά βήματα συνομιλιών στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου εντός των επόμενων εβδομάδων.

Οι προσδοκίες από την πρώτη φάση του δεύτερου γύρου διαβουλεύσεων – που θα ολοκληρωθεί με το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο στην Αγκυρα – κινούνται προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα. Βασική επιδίωξη της Ελλάδας είναι μια πρώτη επιβεβαίωση της θετικής ατμόσφαιρας που είχε διαμορφωθεί κατά τις προηγούμενες επαφές, καθώς μεσολάβησε το ανέβασμα των τόνων στο Αιγαίο από πλευράς Τουρκίας (έπειτα από μια περίοδο νηνεμίας που ακολούθησε τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2023) που θα μπορούσε να ερμηνευθεί υπό το πρίσμα της προεκλογικής περιόδου που διανύει η Τουρκία ως και το τέλος Μαρτίου με τη διεξαγωγή των τουρκικών δημοτικών εκλογών.

Αυτή η δεύτερη φάση Πολιτικού Διαλόγου μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να διαπιστώσει η ελληνική διπλωματία αν στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία η αναζωπύρωση της έντασης στο Αιγαίο οφείλεται στο προεκλογικό μομέντουμ ή αν πρόκειται για μια επιλογή με βάθος και προοπτική.

Τι θα συζητηθεί

Στην ημερήσια διάταξη του Πολιτικού Διαλόγου στην Αγκυρα δεν αποκλείεται να βρίσκονται τα προηγούμενα βήματα που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, η Πολιτική Προστασία, που αποτελεί έναν τομέα που είθισται να φέρνει κοντά τις δύο χώρες λόγω της κοινής τους μοίρας σε φυσικές καταστροφές, αλλά και το Μεταναστευτικό. Αυτό που δεν αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών (και το οποίο δεν έχει συζητηθεί ούτε στις έως τώρα προσεγγίσεις) είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που είναι και η μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά που αναγνωρίζεται από την Ελλάδα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο προς διευθέτηση.

Η επιστροφή της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην Αθήνα θα σημάνει ταυτόχρονα και τη σύγκληση του δεύτερου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία Γιώργου Γεραπετρίτη, το οποίο, όπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη συνεδρίαση, υπάρχει βούληση να συνεδριάσει εκ νέου εντός του Μαρτίου, επί συγκεκριμένης ατζέντας, με πιθανότερη αυτήν των ελληνοτουρκικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις