Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Καγκελάριος: Το ρεκόρ των εισηγμένων, το μέρισμα της Eurobank και η σκληρή ΕΚΤ - Στο 46% των εισηγμένων εταιριών που έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται σε 13,06 δις ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 10,07 δις ευρώ ενώ τα ανακοινωμένα μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,5 δις ευρώ.


 Οι ασιατικές αγορές πέτυχαν το κτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν ανοικτές και έτσι υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Οι ευρωπαϊκές αγορές 'ξύπνησαν' με φόβο που μετατράπηκε αργότερα σε απλή ανησυχία.

Οι ήπιες διορθώσεις ήταν μία ευκαιρία αποκόμισης κερδών. Ούτως η άλλως παραμένουν σε ιστορικά υψηλά οι περισσότεροι δείκτες.

Όσο για τις αμερικανικές αγορές , εκεί θα “παίξουν μπάλα” τα εταιρικά αποτελέσματα του α' τριμήνου. “Και εις άλλα με υγεία”

Ελληνικό Χρηματιστήριο : Όταν βρίσκουν χαμηλές αποτιμήσεις κάποιοι 'τρουπώνουν' 

Το ευχάριστο στη χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι όταν στις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, υποχωρούν οι τιμές των ελληνικών μετοχών κάποιοι (εγχώριοι και ξένοι) βρίσκουν ευκαιρία να 'τρουπώσουν'. Πως το έλεγε ο Βουτσάς στην ταινία; ' Tρουπωσες , τρούπωσες' .

Τωρα, σχετικά με τα υποβολιμιαία σχόλια περί ανθεκτικότητας του ελληνικού χρηματιστήριου, αρκεί να ρίξετε μία ματιά στη μεταβλητότητα (και στους αντίστοιχους δείκτες της Beta και Alpha). Aπό τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα... 

Tράπεζες :  Στέλνουν τους καταθέτες προθεσμιακών στα υβριδικά επενδυτικά προϊόντα 

Ασύμφορες ως προς τον πληθωρισμό γίνονται οι προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών. Με επιτόκια στα επίπεδα του 0,5% (μεσοσταθμικά) και πληθωρισμό 3,4% (Μαρτίου), οι καταθέτες αναγκάζονται να στραφούν προς τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα (ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια με εγγυημένες αποδόσεις) τα οποία διαθέτουν οι τράπεζες και τα οποία βεβαίως έχουν και αυξημένες προμήθειες σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις που έχουν ελάχιστες.

Έτσι μεγαλώνουν τα έσοδά τους. Το μόνο θετικό είναι ότι έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός.

Bloomberg : H σκληρή γραμμή της ΕΚΤ για τα τραπεζικά μερίσματα 

Εμείς στην Ελλάδα είχαμε πάρει την πρώτη γεύση από το κλιμάκιο του SSM που είχε έρθει στα τέλη Μαρτίου στην Ελλάδα. Εκεί είπαν στους τραπεζίτες ότι το μέρισμα και το ύψος του θα εξαρτηθεί από πολλές παράμετρες για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι 4 συστημικές ήθελαν να μοιράσουν περίπου (μεσοσταθμικά) το 20% των κερδών. Ίσως χαμηλώσουν τώρα τον πήχυ. Ούτως ή άλλως έχουν μπροστά τους και τα θέματα με τον αναβαλλόμενο φόρο και τον ΗΡΑΚΛΗ ΙΙΙ. 

Eurobank: Έτοιμη για την πληρωμή μερίσματος τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο 

Η  Eurobank είναι έτοιμη  να γίνει η πρώτη τράπεζα που θα καταβάλλει μέρισμα στους μετόχους της. Το πότε και το πόσο θα απαντηθεί την επόμενη εβδομάδα , όταν θα πάρουν την έγκριση από τον SSM. 

Tέρνα Ενεργειακή: Η αλλαγή σε χρηματιστηριακούς δείκτες ένεργειας του S&P έφερε όγκους συναλλαγών

Kαι μεγάλη άνοδος στη μετοχή και αυξημένοι όγκοι συναλλαγών κατά τη σημερινή συνεδρίαση για την Τέρνα Ενεργειακή.

Τώρα το ενδιαφέρον των επενδυτών πέφτει είτε στα εταιρικά αποτελέσματα χρήσης  2023 που θα ανακοινωθούν την άλλη εβδομάδα είτε στο ενδεχόμενο πώλησής της που έχει γραφτεί πολλές φορές και έχει διαψευστεί άλλες τόσες. Θα δούμε εάν θα συνεχιστεί το ραλάκι την άλλη εβδομάδα.

Προς ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας οι ελληνικές εισηγμένες το 2023 

Ως τώρα στο 46% των εταιριών που έχουν ανακοινώσει μεγέθη τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται σε 13,06 δις ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 10,07 δις ευρώ ενώ τα ανακοινωμένα μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,5 δις ευρώ.

Η απόσταση για τα ιστορικά υψηλά είναι 820 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά κέρδη και 300 εκατ. ευρώ για την καθαρή κερδοφορία ενώ οι εταιρίες σημαντικού ειδικού βάρους που δεν έχουν ανακοινώσει είναι οι ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΒΑΞ και Καρέλιας εκτιμάται με βάση τις επιδόσεις του εννεαμήνου και του εξαμήνου ότι θα υπερκαλύψουν την διαφορά.

Πέρα από τα ρεκόρ επιδόσεων είναι εξίσου εντυπωσιακή η κατανομή των κερδοφόρων εταιριών:

Το 94% των εταιριών που έχουν ανακοινώσει είναι κερδοφόρες ενώ μόλις 6% -δηλαδή 4 εταιρίες- είναι ζημιογόνες.

Και σε αυτή την μέτρηση βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα ιστορικό υψηλό πλήθους κερδοφόρων εταιριών στο
σύνολο του ΧΑ με προηγούμενο σημείο αναφοράς το 83% για τις χρήσεις 2003 και 2004.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Μεγάλη μείωση κερδών το 2023

Σε επίπεδο Ομίλου η πορεία των οικονομικών μεγεθών είχε ως εξής:

  • Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου κατέγραψε αύξηση κατά 0,5 % και διαμορφώθηκε στα 404,6 εκατ. ευρώ έναντι 402,5 εκατ. ευρώ του 2022.
  • Τα κέρδη προ φόρων κατήλθαν σε 6,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 34,6 εκατ. ευρώ του 2022, μειωμένα κατά 81,2%.
  • Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά φόρων κατήλθαν σε 4,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 27,7 εκατ. ευρώ του 2022, μειωμένα κατά 85,2 %.
  • - Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 32,2 εκατ. ευρώ έναντι 56,5 εκατ. ευρώ του 2022, μειωμένα κατά 43,0 %. 

Η μειωμένη κερδοφορία του 2023, παρά την καταγεγραμμένη αύξηση πωλήσεων, οφείλεται στη συνεχιζόμενη καθ’ όλο το 2023 καθίζηση στην τιμή της πρώτης ύλης του αλουμινίου, τις έκτακτες αλλά μεγάλες συναλλαγματικές διαφορές από θυγατρικές τους εξωτερικού, την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, καθώς και τις αυξημένες προβλέψεις. Η εταιρεία αναφέρει ότι επέστρεψε σε αυξημένη κερδοφορία στο α' τρίμηνο 2024 

EXAE: Προχώρησε σε έλεγχο διασποράς για την AVE (Αudiovisual) και νέα όρια διακύμανσης

Σε συνέχεια έκτακτου ελέγχου διασποράς στη μετοχή της εταιρίας "AVE Α.Ε." , από την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 θα ισχύσουν νέα όρια ημερήσιας διακύμανσης ±30% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εσωτερικό γύρισμα σε μετοχές της REDS για εγγραφή κερδών 

Η Ελλάκτωρ  θα αγοράσει είκοσι δύο εκατομμύρια διακόσιες εβδομήντα επτά χιλιάδες επτακόσιες σαράντα τρεις ονομαστικές μετοχές (22.277.743) της  REDS ΑΕ, κυριότητος της RB Holding, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 38,79% του ολοσχερώς καταβεβλημένου μετοχικού  κεφαλαίου της REDS, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους εξήντα εκατομμυρίων, εκατόν σαράντα εννέα χιλιάδων, εννιακοσίων έξι ευρώ και δέκα λεπτών ( €60.149.906,10 )

AΔΜΗΕ: Και με εκπαιδευτική δράση, όχι μόνο για ESG αλλά για ουσία 

Το νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο του στο Περιστέρι εγκαινίασε ο ΑΔΜΗΕ. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Aντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Περιστερίου, κ. Αναστάσιος Θεοδωράκος, μέλη της Διοίκησης και στελέχη του ΑΔΜΗΕ, καθώς και οι απόφοιτοι του πρώτου προγράμματος κατάρτισης.

HSBC: Τι τιμές στόχους δίνει τώρα για ΟΠΑΠ και Jumbo 

H HSBC προχωράει σε αλλαγή στις εκτιμήσεις της για τον ΟΠΑΠ και την Jumbo αλλά διατηρεί τη σύσταση αγοράς μειώνοντας την τιμή-στόχο στον ΟΠΑΠ στα 19 από 20 ευρώ και διατηρώντας αμετάβλητη την τιμή- στόχο για την Jumbο στα 33 ευρώ.

Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας: Έμφαση στα εταιρικά αποτελέσματα και με κρυφές ματιές στα γεωπολιτικά 

Τα εταιρικά αποτελέσματα (στο εξωτερικό πλέον ανακοινώνουν αποτελέσματα α' τρίμηνου 2024) αλλά και με παράλληλη επικέντρωση στις γεωπολιτικές εξελιξεις θα κινηθούν οι αγορές την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ατζέντα της BETA ΑΧΕΠΕΥ

Συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται στις εταιρίες τεχνολογίας με κυριότερες αυτές των. Verizon Communications (22/04), General Electric, General Motors, Pepsico, Philip Morris, Tesla, Visa, Spotify (23/04) AT&T, Boeing, CME, Ford, IBM, Meta, (24/04) Merck, Google, Intel, Microsoft, Snap (25/04) και Exxon, Chevron (26/04).

Σε μάκρο επίπεδο ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου στις ΗΠΑ (25/04) και τον δείκτη αποπληθωρισμού με εκτίμηση 2,7% για τον δομικό και 2,6% για τον ονομαστικό δείκτη.

Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα οι εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα του 2023 την ερχόμενη εβδομάδα είναι οι Alpha Trust, Πλαστικά Θράκης, Ιντρακατ (23/04), CNL Capotal (24/04) Space Hellas, ΕΥΔΑΠ (25/04) Mermeren και Intertech (26/04).

Ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε και το πρώτο αποτέλεσμα α’ τριμήνου που θα αφορά τα βασικά μεγέθη κερδοφορίας της Σαράντης (24/04) και της Μυτιληναίος (25/04)

Κατά τα λοιπά κομμένη από το μέρισμα χρήσης την Δευτέρα θα είναι η μετοχή της Autohellas (€0.70) ενώ την Τετάρτη θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις