Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Oι άνθρωποι που είναι δυστυχισμένοι στη Zωή αλλά το Kρύβουν, συχνά εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές


 Η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, όμως για ορισμένους ανθρώπους είναι πιο δύσκολο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Έτσι, καταλήγουν να παλεύουν μόνοι τους τη δυστυχία, σιωπηρά και κρύβοντας τα συναισθήματά τους.  Δεν συνειδητοποιούν ότι οι συμπεριφορές που τους δυσκολεύουν την καθημερινότητα προδίδουν την εσωτερική τους αναταραχή.

Τα σημάδια αυτά μπορεί να είναι ανεπαίσθητα, αλλά μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος παλεύει μόνος του με συναισθήματα δυστυχίας και αρνητικότητας.

Οι 9 χαρακτηριστικές συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι ένας άνθρωπος είναι δυστυχισμένος, αλλά δεν εκφράζεται

  1. Είναι διαρκώς απασχολημένοι
  2. Ξενυχτούν
  3. Αλλαγές στην όρεξη
  4. Παραμέληση της προσωπικής φροντίδας
  5. Αποφυγή των κοινωνικών δραστηριοτήτων
  6. Απώλεια ενδιαφερόντων
  7. Υπερβολικός αναστοχασμός
  8. Αυξημένη ευερεθιστότητα
  9. Συναισθηματικό μούδιασμα

Είναι διαρκώς απασχολημένοι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα. Για ορισμένους, κάθε στιγμή της ημέρας είναι γεμάτη καθήκοντα και υποχρεώσεις.

Το διαρκές τρέξιμο στο οποίο βρίσκονται, δεν είναι απλώς λόγω του φορτωμένου προγράμματός τους. Πρόκειται για μία ασυνείδητη προσπάθεια ν’ αποφύγουν να διαχειριστούν τα συναισθήματα της δυστυχίας.

Αντί να νιώσουν τα συναισθήματά τους, πέφτουν με τα μούτρα στις υποχρεώσεις τους ώστε να είναι απασχολημένοι.

Θάβουν τη δυστυχία και τα αρνητικά τους συναισθήματα τόσο βαθιά μέσα τους, ώστε να μην τ’ αντιμετωπίσουν.

Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος είναι διαρκώς απασχολημένος και τρέχει από την μία υποχρέωση στην άλλη,  μπορεί να είναι σημάδι που μαρτυρά ότι μέσα τους υποφέρουν.

Ξενυχτούν

Οι άνθρωποι που ξενυχτούν, ακόμη και χωρίς λόγο μπορεί να βασανίζονται από αρνητικά συναισθήματα.  Έτσι, καταλήγουν να έχουν διαταραγμένο ύπνο, ένα προειδοποιητικό σημάδι που μαρτυρά θλίψη. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή νιώθουν πιο άνετα στην ηρεμία της νύχτας.

Αλλαγές στην όρεξη

Ένα από τα πιο αποκαλυπτικά σημάδια που μαρτυρούν την ανέκφραστη θλίψη, είναι οι διατροφικές αλλαγές.

Αυτές  μπορεί να διακυμαίνονται από την απώλεια της όρεξης έως την υπερφαγία.  Σύμφωνα με έρευνες, η συναισθηματική  μας κατάσταση επηρεάζει σημαντικά την όρεξή μας.

Όταν είμαστε δυστυχισμένοι, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες που  μπορεί να διαταράξουν τα επίπεδα της όρεξής μας.

Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος δικός σας αρχίζει να παραλείπει γεύματα ή το αντίθετο, να τρώει πολύ, αυτό μπορεί να είναι σημάδι που μαρτυρά ότι τον βασανίζουν συναισθήματα θλίψης και ανέκφραστης στεναχώριας. Χρειάζεται πάντα να προσεγγίζουμε τις καταστάσεις αυτές με ενσυναίσθηση και όχι με επικριτική διάθεση. Στο κάτω-κάτω, όλοι οι άνθρωποι περνάμε δύσκολες περιόδους στη ζωή μας.

Παραμέληση της προσωπικής φροντίδας

Όταν ένας άνθρωπος δεν εκφράζει τη δυστυχία του, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην προσωπική του υγιεινή. Ίσως ν’ αρχίσει ν’ αμελεί την εμφάνισή του, να φορά τα ίδια ρούχα για μέρες, να αμελεί την περιποίησή του, ν’ αδιαφορεί για την βασική του υγιεινή.  Αυτή η αλλαγή από μόνη της φωνάζει σε βοήθεια καθώς μαρτυρά μεγάλη στεναχώρια.

Αποφυγή των κοινωνικών δραστηριοτήτων

Όλοι έχουμε ανάγκη από προσωπικό χρόνο, όταν όμως αποφεύγουμε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, αυτό μπορεί να μαρτυρά ανέκφραστη δυστυχία.

Τα άτομα που βιώνουν θλίψη, μπορεί ν’ αρχίσουν ν’ απορρίπτουν προσκλήσεις ή να σταματούν να επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένεια. Η αποχή από τις κοινωνικές δραστηριότητες δεν έχει να κάνει με την αναζήτηση προσωπικού, ποιοτικού χρόνου.

Μαρτυρά θέληση απομόνωσης από τον κόσμο, ίσως επειδή τα συναισθήματά τους είναι ιδιαίτερα έντονα και δεν μπορούν να τα εκφράσουν.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν σημαίνει αναγκαία ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν τη συντροφιά ή την κοινωνική συναναστροφή.

Μαρτυρά όμως ότι, δυσκολεύονται να προσποιηθούν ότι όλα είναι μία χαρά.

Απώλεια ενδιαφερόντων

Ένα από τα ισχυρότερα σημάδια της δυστυχίας, είναι όταν κάποιος άνθρωπος χάνει το ενδιαφέρον του για τις άλλοτε αγαπημένες του δραστηριότητες. Είτε πρόκειται για χόμπι, ή για απλές χαρές όπως το διάβασμα και η μουσική, η σπίθα μέσα τους σβήνει.

Για την αλλαγή αυτή, δεν ευθύνεται μόνο η ανία. Γι’ αυτούς, το πάθος χάνεται, η ζωή χάνει το ενδιαφέρον της και όλα γίνονται ασπρόμαυρα.

Υπερβολικός αναστοχασμός

Το μυαλό των ανθρώπων που παλεύουν με τη θλίψη είναι ένας ατελείωτος λαβύρινθος αρνητικών σκέψεων. Όλα τα λάθη του παρελθόντος και όλες οι ανησυχίες του μέλλον βασανίζουν ασταμάτητα τις σκέψεις τους.

Ο αναστοχασμός τους δεν είναι μία απλή ανησυχία, αλλά ένδειξη της δυστυχίας που έχει συσσωρευτεί μέσα τους.

Οι σκέψεις όσων δεν εκδηλώνουν τη θλίψη τους, καταλήγουν να γίνονται βασανιστικές. Αναλογίζονται διαρκώς τα προβλήματά τους, ξαναπαίζουν στο μυαλό τους σενάρια και εγκλωβίζονται σ’ έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων.

Αυξημένη ευερεθιστότητα

Όταν η δυστυχία δεν εκφράζεται, η απελπισία μεταμορφώνεται σε ευερεθιστότητα και οι άνθρωποι αρπάζονται με το παραμικρό, ενώ η υπομονή τους ολοένα εξασθενεί. Το συναίσθημά τους γίνεται καζάνι που βράζει και μέσα τους, φωνάζουν για βοήθεια.

Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος είναι αδικαιολόγητα ευερέθιστος, μπορεί να παλεύουν με ένα σωρό ανέκφραστες στεναχώριες.

Αντιμετωπίστε τους με καλοσύνη και κατανόηση. Μπορεί να παλεύουν με δαίμονες που ούτε τους φαντάζεστε.

Συναισθηματικό μούδιασμα

Μία από τις ισχυρότερες ενδείξεις της κρυμμένης δυστυχίας είναι το συναισθηματικό μούδιασμα.

Οι άνθρωποι υψώνουν τείχη και αποκόβονται τόσο από τη χαρά, όσο και απ’  τη λύπη, χτίζουν ένα οχυρό σιωπηρής θλίψης, και καταπνίγουν το συναίσθημά τους. Προσεγγίστε τους ανθρώπους με κατανόηση γιατί, το πιο πιθανό είναι να δίνουν μία μάχη μέσα τους και να έχουν πραγματική ανάγκη από τη στήριξή σας.

Τελικές σκέψεις: Στόχος η κατανόηση

Η περιπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και συμπεριφοράς οδηγεί σε συναισθηματικά προβλήματα. Ένα τέτοιου είδους πρόβλημα είναι η πάλη ενάντια στη δυστυχία, μία συναισθηματική κατάσταση που συχνά οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μόνοι τους και σπάνια εκφράζουν.

Η κατανόηση των κρυφών σημαδιών που μαρτυρούν δυστυχία, δεν πρέπει να οδηγεί στον χαρακτηρισμό των ανθρώπων, αλλά αντίθετα να συντελεί στην κατανόηση και την ενσυναίσθηση.  Ο δημοφιλής συγγραφέας, Bryant H. McGill έχει πει ότι «δεν υπάρχει αγάπη χωρίς συγχώρεση, δεν υπάρχει συγχώρεση χωρίς αγάπη».  Αναγνωρίζοντας τα κρυφά σημάδια της δυστυχίας, πλησιάζουμε περισσότερο τους ανθρώπους. Να θυμάστε να προσεγγίζετε τους ανθρώπους με αγάπη και κατανόηση αφού  όλους κάτι μας βασανίζει. Αυτό που έχει σημασία είναι να στηρίζουμε τους άλλους, να τους ακούμε με κατανόηση, να προσφέρουμε ένα χέρι βοηθείας. Καμιά φορά, λίγη στήριξη είναι το μόνο που έχουμε ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις