Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Ξεκίνησε η δίκη του Ν.Τραμπ: Η κόρη του δικαστή είναι σύμβουλος των Δημοκρατικών! - Oι ένορκοι θα επιλεχθούν από τους... ψηφοφόρους του Τζο Μπάιντεν!

 


Ξεκίνησε η πρώτη δίκη (υπάρχουν κι άλλες που «έστησε» το σύστημα των Δημοκρατικών) του πρώην Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ, στην οποία θα προεδρεύει δικαστής του οποίου η κόρη είναι σύμβουλος των Δημοκρατικών!

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και οι ένορκοι από τη στιγμή που θα αποτελούνται από κατοίκους της Νέας Υόρκης, είναι αμφισβητούμενο κατά πόσο μπορούν να είναι αμερόληπτοι καθώς είναι γνωστό πως η πλειοψηφία του πληθυσμού της μεγαλύτερης αμερικανικής πόλης ψηφίζει Δημοκρατικούς (καθώς η Νέα Υόρκη είναι πολυεθνική και πολυφυλετική πόλη) και Τζο Μπάιντεν (ανεξάρτητα με την απαράδεκτη για πρόεδρο των ΗΠΑ διανοητική κατάσταση του), «μονοκούκι».

Η συγκεκριμένη δίκη θυμίζει ιστορία του Λούκι Λουκ. Θα ήταν αστεία αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά και από τις αμερικανικές εκλογές δεν κρίνονταν η τύχη του πλανήτη.

Εισαγγελείς και δικηγόροι υπεράσπισης συγκεντρώθηκαν σε δικαστική αίθουσα του Μανχάταν για να επιλέξουν τους ενόρκους.

Η αρχική ομάδα των υποψήφιων ενόρκων μειώθηκε γρήγορα. Περισσότεροι από τους μισούς από την πρώτη ομάδα των 96 παραιτήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού δήλωσαν ότι δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να είναι αμερόληπτοι.

Το δικαστήριο διέκοψε για περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της επιλογής των ενόρκων, χωρίς να καταλήξει σε ενόρκους.

Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα Τρίτη (16/4) με την επιλογή των 12 ενόρκων και των 6 αναπληρωματικών τους, μεταξύ μιας ομάδας κατοίκων του Μανχάταν. Θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής ενός ενόρκου για τη δίκη του Μ.Τραμπ όπου τον κατηγορούν ότι δήθεν παραποίησε έγγραφα για να καλύψει υποτιθέμενο σκάνδαλο που αφορούσε την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, ο δικαστής που εποπτεύει την υπόθεση για άλλη μια φορά αρνήθηκε να παραιτηθεί.

Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν κήρυξε την έναρξη της δίκης στις 10.00, τοπική ώρα, αφού καλημέρισε τον «κύριο Τραμπ», όπως τον αποκάλεσε.

Αμέσως άρχισε να εξετάζει τα αιτήματα της υπεράσπισης και απέρριψε εκείνο με το οποίο του ζητούσαν να αυτοεξαιρεθεί.

Αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθεια του νομικού επιτελείου του Τραμπ να απομακρύνουν τον δικαστή από την υπόθεση, καθώς συνιστά σύγκρουση συμφερόντων το γεγονός ότι η κόρη του εργάζεται για μια εταιρεία πολιτικών συμβούλων που έχει για πελάτες της Δημοκρατικούς.

Και όμως ο άνθρωπος αυτός παρά το γεγονός ότι έχει αποδεδειγμένα συμφέροντα με τους Δημοκρατικούς, θεωρεί σωστό και δίκαιο να δικάσει τον μεγαλύτερο αντίπαλο του Τζο Μπάιντεν!

Ο δικαστής, Χουάν Μ. Μέρτσαν, απέρριψε αίτημα των εισαγγελέων να εισαγάγουν κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση που κατέθεσαν γυναίκες εναντίον του Τραμπ πριν από χρόνια, αποκαλώντας τις «φήμες» και «πλήρη κουτσομπολιά».

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, το οποίο άσκησε την διώξη εναντίον του κ. Τραμπ, ζήτησε από τον δικαστή Χουάν Μέρτσαν να επιβάλει κυρώσεις στον Τραμπ και πρόστιμο 3.000 δολαρίων επειδή παραβίασε το διάταγμα φίμωσης που του απαγόρευε να μιλήσει για μάρτυρες στην υπόθεση, το γραφείο του δικαστή ή το προσωπικό του δικαστηρίου.

Ο Μέρτσαν προγραμμάτισε ακρόαση για την πρόταση του εισαγγελέα της περιφέρειας για την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Ν.Τραμπ επιτέθηκε σε έναν από τους υποτιθέμενους βασικούς μάρτυρες της εισαγγελίας: τον Μάικλ Ντ. Κοέν, ο οποίος αποτελεί τον κύριο πληροφοριοδότη που μέσα από τις καταθέσεις του δημιουργήθηκε από το πουθενά το κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κοέν λέει ότι πλήρωσε 130.000 δολάρια στην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς , κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 για να σιωπήσει για μια υποτιθέμενη σεξουαλική επαφή που είπε ότι είχε με τον Ν.Τραμπ.

Αφού ομολόγησε και εξέτισε την ποινή φυλάκισης του, συνεργάστηκε στην έρευνα από τα τέλη του 2018 και προσήλθε επανειλημμένα να καταθέσει ενώπιον του σώματος των ενόρκων.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην Αμερικανός πρόεδρος, αρνήθηκε τη σεξουαλική επαφή με την Ντάνιελς.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς λένε ότι, ενώ υπηρετούσε ως πρόεδρος, επέτρεψε στην εταιρεία του να παραποιήσει αρχεία για να κρύψει τις αποζημιώσεις στον Κοέν.

Τη Δευτέρα, ο Ν.Τραμπ είπε ότι δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει την αποφοίτηση του γιου του από το γυμνάσιο λόγω της δίκης.

Oι δικηγόροι του Τραμπ είχαν ζητήσει από τον δικαστή Χουάν Μέρτσαν να μην πραγματοποιήσει τη δίκη την Παρασκευή, 17 Μαΐου, ώστε ο πρώην πρόεδρος να μπορεί να παρακολουθήσει την αποφοίτηση του Μπάρον στην Ακαδημία του Όξμπριτζ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Ο Χουάν Μέρτσαν είπε ότι δεν θα αποφανθεί ακόμη για το αίτημα του Τραμπ να παραλείψει τη δίκη στις 17 Μαΐου για να παρακολουθήσει την αποφοίτηση του γιου του από το γυμνάσιο.

«Εξαρτάται πραγματικά από το αν είμαστε στην ώρα μας και πού βρισκόμαστε στη δίκη», είπε ο δικαστής.

Η διαδικασία επιλογής των ενόρκων μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες και η δίκη έως και οκτώ και θα διεξάγεται καθημερινά εκτός από τις Τετάρτες. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εμφανίζεται στο δικαστήριο κάθε μέρα που συνεδριάζει.

Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι ο Ν.Τραμπ, θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί ακόμα προσπαθούν να αποτρέψουν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο την επάνοδο του στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις